2021 Mayıs Ayı Meclis Toplantısı

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,

Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Mayıs ayı Meclis Toplantısı’na hoş geldiniz. Bugün aramızda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU’nu ağırlıyoruz. Sn. Genel Başkan toplantımıza hoş geldiniz.

Bağlı bulunduğumuz Kanun gereği, siyaset hizmet alanımızın dışında olmakla birlikte, sanayimizi, sanayicimizi, ülkemizi, bölgemizi ilgilendiren her konunun da muhatabı olduğumuz bir gerçektir. O nedenle, geçen ay Sayın Meral Akşener’in nazik katılımları ile gerçekleştirdiğimiz Meclis Toplantımızı, bu ay da Sayın Genel Başkanın Zoom üzerinden de olsa teşrifleri ile gerçekleştirmekteyiz.

Bir yanda Pandemi kısıtlarından normalleşmeye geçme süreci, bir yandan ülke gündemimizde dinmeyen bir rüzgar, diğer yandan ekonomide çözüm bekleyen konular dört bir yanımızı sarmış durumdadır.

Bizlerin muhalefet partilerinden beklentileri, özellikle de böylesi süreçlerde konularımıza sahip çıkarak, üreten bir Türkiye için destek olmalarıdır. Ülkemizde hukuk ve demokrasiye yönelik tartışmalar devam ederken, demokrasinin en önemli unsurlarından olan muhalif kültürü yaşatmak, ülkemizin menfaatleri doğrultusunda yanlışa yanlış demek, doğrusunu topluma göstermek ve tüm gücünü doğrunun hayata geçirilmesi için kullanmak, muhalefet olarak adlandırılan partilerimizden beklentilerdir.

Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde, Demokrasiyi zenginleştiren bu kültürü, geliştirmek ve içselleştirmek zorundayız. Burada görev hepimize düşmektedir. Bu anlamda Sayın Genel Başkanın, diğer muhalefet partileri ile işbirliğini, uyumlu tavrını takdirle izlediğimizi de ifade etmek isterim. Ancak, geldiğimiz nokta da, daha fazlasına ihtiyaç duyulduğu da bir gerçek.

O nedenle, Sn. Genel Başkanın bugün bizlerle paylaşacağı bilgi ve görüşlerin, ülkemizdeki sorunlara dair çözüm önerileriyle ilgili ufkumuzu genişleteceği inancındayım.

Sayın Genel Başkan, Değerli Meclis Üyelerimiz,

Yarın itibari ile Pandemide normalleşme adımları atılmaya başlanacak ve çok geciktiğimiz aşılanma ile çok iyi niyetli bir şekilde ifade ediyorum belki de bu illeti geride bırakacağız. Ancak, toplum üzerinde bıraktığı maddi-manevi hasarı geride bırakmak o kadar kolay olmayacak gibi.

Yurtdışı örneklerden de gördüğümüz gibi ülkeler, çok sıkı karantina ve aşılama uygulamaları ile vaka sayılarını makul seviyelere düşürmeyi başardılar. Üreten kesim olarak bizim için, yüzlerce, binlerce işçi çalıştıran fabrikalarda, pandemi koşullarında çalışmak oldukça zorlayıcı. Bu açıdan aşılama hızının artırılarak bir an önce yaygınlaştırılması en büyük temenniniz. Bu yaz döneminin, ülkemiz için de bir fırsat olmasını ve vaka sayılarını hızla düşürerek asıl konularımıza odaklanmayı diliyor ve bekliyoruz.

Biz konularımıza odaklanmak isterken ne yazık ki, gündem olmaması gerekenleri öne çıkarıyor. Hafta sonu inanmak istemediğim bir haber bana iletildi. Ülkenin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e bu topraklarda, bu vatanın bir evladı tarafından, üstelik de devlet erkanının önünde yapılan hakareti kınıyorum. Ve herkes de kınamalıdır. Asla da, tekrarına izin verilmemelidir.

Bu karanlık gündem içerisinde biz yine spora sığınıyor ve Süper Lig’e çıkarak İzmirimizi, İzmirlileri mutlu eden Altay’ı, ikinci lige yükselen Bucaspor’u gönülden tebrik ediyor, önce “iyi birey” anlayışını benimseyen Altınordu’ya başarılar diliyorum. Aerobik Jimnastikte Dünya Şampiyonu olan Milli sporcumuz Ayşe Begüm Onbaşı’yı, Dün de Avrupa Şampiyonu olan Anadolu Efes’i gönülden kutluyorum. Başarıları daim olsun.

Odamızın çalışması olan Üretimden Satışlarına Göre Büyük Sanayi Kuruluşu listesine ve İstanbul Sanayi Odası’nın 500 Büyük Firma listesine giren üyelerimizi tebrik ediyorum.

Salih ESEN

EBSO Meclis Başkanı