2021 Mart Ayı Meclis Toplantısı

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,

Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Mart ayı Meclis Toplantısı’na hoş geldiniz. Bugün Meclis toplantımızda kanserle mücadele konusunda çok önemli bir isim olan Sn. Prof. Dr. Dursun BUĞRA bizlerle birlikte. Nazik katılımları ve vereceği kıymetli bilgiler için çok teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Öncelikle 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106. yıldönümü vesilesiyle şehitlerimizin aziz hatırasını minnetle anıyorum. Şüphesiz ki; Çanakkale’de diriliş ve pes etmeme ile birleşen birliktelik ruhu bir asrı aşkın süre sonra hala günümüze ışık tutuyor. Şu günlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz ve en çok sahip çıkmamız gereken mirasımız.

Her ne yaşarsak yaşayalım, atalarımız bizlere pes etmeme gibi değerli bir miras bırakmışken, bizim de umutsuzluğa düşmek gibi bir lüksümüz bulunmuyor. Bu vesileyle, Çanakkale zaferinin mimarı Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimizle gazilerimizi, bir kez daha rahmetle, minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun.

Askeri helikopterin Tatvan’da düşmesi sonucu kaybettiğimiz 11 şehidimize de Allahtan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum.

Değerli Arkadaşlar,

Meclisimizin Kıymetli Başkan Yardımcısı Sayın Işın Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyemiz İdil Yiğitbaşı ve meclis üyelerimiz, nezdinde tüm kadınlarımızın 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nü içtenlikle kutluyorum. Tabi, bunu kutlama anımızın İstanbul Sözleşmesi yani “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin iptal kararına denk gelmiş olması da ülkemizdeki paradokslardan sadece birisi.  Bu kürsüden defalarca kez, kadınların maruz kaldığı şiddet ve cinayet olaylarındaki vahim tablodan duyduğumuz üzüntüyü paylaştık ve İstanbul Sözleşmesi’ni savunduk.

Çünkü, ülkemizin bazı gerçekleri var ve 189 ülke içinde Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde sondan 54. sırada yer almamız da bu durumu açıkça ortaya koymaktadır. Nereden nereye geldik dedirten bu eşitsizliğin son bulmasını, kadınlarımızın güven içerisinde üretmeye, katkı koymaya, yaşam sevincimiz olmaya devam etmelerini diliyorum.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Ülkemizde Pandemiden kaynaklı yasakların kısmi ve il düzeyinde farklılaştırılmış olarak kaldırılmasıyla birlikte, vaka sayıları hızla artışa geçti. İzmir Valisi Sn. Yavuz Selim Köşger’in de belirttiği üzere kentimizde maalesef kritik eşik aşılmış durumda. Bu kapsamda, İzmir’deki meslek odaları olarak birlikte başlattığımız, “Bir İzmir var, kırmızıya gitme” başlıklı kampanya ile pandemi ile mücadelemizde her zamankinden daha önemli bir noktada olduğumuz vurgusu yapıyoruz. Son 1 yılda maddi manevi çok yorulmuş olsak da, yine çok dikkat etmemiz gereken bir dönemde olduğumuzu hatırlatmak isterim.

Ve gelelim ekonomiye. Beklenen reformlar açıklandı. Merkez Bankası güven veren adımlarına devam ederken, dolar 7 seviyelerine yeniden çekilirken, geçen hafta yaşadıklarımız her bir başlıkta kazanımlarımızı yeniden sıfırlamakla kalmadı, belirsizliği artırarak güven sorununu derinleştirdi. Zaten öngörülemeyen bir dönem varken, bu hamleler sanayicimizi, ihracatçımızı, bu topraklarda yaşayan her vatandaşı zorlu bir sürece sürüklemektedir.

Dilerim, düzeltmeler hızlıca yapılır, güven yeniden inşa edilir. Aksi takdirde, iki ileri bir geri gitmekten ötesi mümkün görünmüyor. Çok yazık oldu.

Değerli Arkadaşlar,

Bu ortamda yüzümüzü güldüren birkaç konuya da değinmek isterim. 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeler Maçında milli takımımızı, önce Hollanda’yı, ardından da Norveç’i yenmesinden (Ctesi maç) dolayı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Bu galibiyetlere toplumumuzun çok ihtiyacı var.

Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD), 22. Genel Kurulu’nu geçen hafta gerçekleştirdi. Sanayileşme, ekonomik kalkınma ve sürdürülebilir gelişme konularından iş dünyasına ve topluma farkındalık yaratan çalışmaları ile İzmir’e önemli katkılar sunan ESİAD’ın, yeni dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Meclis Üyemiz Sayın Mustafa KARABAĞLI’yı tebrik ediyorum. Ayrıca Meclis Üyelerimizden Sayın Feyyaz ÜNAL ESİAD’ın Yönetim Kurulu Üyeliği’ne, Sayın Hakan ÜRÜN Denetleme Kurulu Asil Üyeliğine, Sayın Fatih ARACI ve Sayın Murat GÜNER de Yönetim Kurulu Yedek Üyeliğine seçilmişlerdir. Kendilerini tebrik ediyor, görevlerinde başarılar diliyorum.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Duyurular bölümü ile konuşmamı tamamlamak istiyorum.

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçilen Meclis Üyemiz Sayın Hasan KÜÇÜKKURT’u tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

Meclis Üyemiz Yakup ÖZDANON’a geçirmiş olduğu rahatsızlıktan dolayı bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum.

Yine, bildiğiniz gibi Meclis Üyemiz Sayın Haluk Tezcan bir müddet önce kovid nedeniyle rahatsızlandı. Ancak yapmış olduğumuz görüşmede atlattığını ve durumunun gayet iyi olduğunu bizlere ifade etti, kendisine geçmiş olsun diliyorum.

Odamız Meclis Üyesi Sayın Arif KURAN’ın Meclis Üyeliğinden istifası nedeniyle yerine Anadolu Yemeği Gıda Turizm ve İnş. San. Tic. Ltd. Şti. firmasını temsilen Sayın Ali AÇIK getirilmiştir. Kendisini tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyorum.

Disiplin Kurulu Üyelerimiz Sayın Halit ŞAHİN’in firmasını tasfiye etmesi, Sayın Ufuk AKGÜN’ün de istifası nedeniyle Disiplin Kurulu Üyelikleri sona ermiş olup, yedek sıralamasına uygun olarak yerlerine Sayın Cihangir HÜR ve Sayın Ali AKTAŞ getirilmiştir. Kendilerini de tebrik ediyor, yeni görevlerinde başarılar diliyorum.

Salih ESEN

EBSO Meclis Başkanı