2020 Temmuz Ayı Meclis Toplantısı

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,

Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Online olarak gerçekleştirmeye devam ettiğimiz, Temmuz ayı Meclis Toplantımıza hoş geldiniz.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Demokrasinin, bağımsızlığın ve bir olmanın önemini acı bir şekilde gözler önüne seren 15 Temmuz hain darbe girişiminin 4. yıldönümünde, şehit düşenleri rahmetle ve gazilerimizi minnetle anıyorum. Çok üzülerek ifade etmek isterim ki, o günlerden ders almadığımızı ortaya koyan vakalar ve insan olabilmenin temel ahlaki unsurlarında dahi, kadına şiddette dahi yaşanan siyasi bölünmeler günden güne artmaktadır. Oysa ki, bu topraklar bunu hak etmemektedir.

Bir olmamız gereken günlerdeyiz. Ülkemiz, bugün hala sınır bölgelerinde pek çok tehditle yüzleşmeye devam ediyor. Son haftalarda Diyarbakır, Hakkari ve Kuzey ırak gibi farklı yerlerdeki çatışmaların yanı sıra, Van’da düşen uçakta çok sayıda emniyet görevlimiz şehit düştü. Şehitlerimize rahmet, acılı yakınlarına ve milletimize başsağlığı ve sabır diliyorum.

Bu son hadiseler de gösteriyor ki; salgın ve benzeri bunca yaşanan olumsuz olaya rağmen, ülkemizin bağımsızlığı ve huzurunu yok edilmesi, hedefte yer almaya devam ediyor. Bu sebeple, her daim tedbirde ve teyakkuzda olmaya devam etmeliyiz.

Diğer taraftan, son dönemde bir diğer acı olayı da, Sakarya’daki fabrika patlamasında yaşadık. Hem fabrikadaki patlama sırasında hem de söz konusu fabrikadan havai fişeklerin sevkiyatı sırasında işçilerimizi ve askerlerimizi şehit verdik. Ciddi yükümlülüklerle kanunda belirlenmiş olan iş sağlığı ve güvenliği hususunda böylesine bir açığa müsaade edilmiş olması kabul edilebilir değildir.

Değerli Arkadaşlar,

Salgın, dünyayı peşinden sürüklemeye devam ediyor. Normalleşme sürecinde, fazla normalleştiğimiz de malumlarınız. Birçok ülkede de vaka sayılarında yeniden artış eğilimi söz konusu. Bununla birlikte, süreç uzadıkça salgının ekonomik etkilerini sanayicisinden esnafına hepimiz daha derinden hissediyoruz.

Kıdem tazminatı ile ilgili tasarı çalışmalarının bir sonraki yıla ertelenmesi gayet yerindedir. Sanayici, işveren şu an sadece faaliyetlerini sürdürmenin, faturalarını gününde ödeyebilmenin, çalışanını salgından koruyabilmenin derdindedir. Tartışmaya açık konuların şu an zamanı değildir.

Tek dileğimiz, salgının bir an evvel dünyadan elini eteğini çekmesidir. Ancak, önümüzde yaklaşan, Kurban Bayramı ve okulların açılması gibi çok önemli iki kritik madde var. Bu sebeple, özellikle Kurban Bayramı’nda tedbiri elden bırakmamamız büyük önem taşıyor.

Değerli Arkadaşlar,

İstanbul Sanayi Odası’nın gerçekleştirdiği 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışmasında, Odamız üyesi 62 firma listede yer aldı. Koşullar ne olursa olsun üretmeye devam eden, bu başarıda imzası olan, tüm sanayicilerimizi kutluyorum.

Ülkemizin yerli ve millî otomobilinin üretileceği TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri'nin temel atma töreni geçen hafta sonu gerçekleştirildi. Ülkemiz için hayırlı, uğurlu olsun.

Bu vesileyle, sizlere ve tüm üyelerimize, sağlıklı ve güzel bir bayram diliyorum.

Değerli Arkadaşlar,

Duyurular bölümümü ile konuşmamı tamamlamak istiyorum.

Meclis Üyemiz Sayın Hayri DURSUNOĞLU’nun kardeşi vefat etmiştir. Merhuma Allah'tan rahmet ailesine, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar dileriz.

Meclis Üyemiz Sayın Temel ŞEN TARKEM Başkan Yardımcılığı’na seçilmiştir.  Kendisini tebrik ediyor, görevinde başarılar diliyoruz.

Odamız Meclis Üyesi Sayın Nüvit VARDARLI’nın Meclis Üyeliğinden istifası nedeniyle yerine Şahtaş Seramik ve Toprak Anonim Şirketi firmasını temsilen Sayın Yılmaz ŞAHİN getirilmiştir. Kendisini tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz.

Salih ESEN

EBSO Meclis Başkanı