2019 Şubat Ayı Meclis Toplantısı

Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz. Bir ay gecikmeli olarak toplantımızda geçmiş dönem ekonomi bakanımız ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Sn. Nihat Zeybekci’yi ağırlıyoruz. Sn. Zeybekci, hoşgeldiniz.

Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak, partilere eşit mesafede kalma ilkesi doğrultusunda İzmir’e olan sorumluluğumuz içerisinde bugün Sayın Zeybekci aramızdalar. Diğer adaylarımızdan da talep gelirse, önceki yıllarda da olduğu gibi benzer bir prosedür izlenecektir.

Sayın Zeybekci, bugün bizlere İzmir’e dair projelerini açıklayacak, vaktimiz yettiğince sizlerin beklentilerine ve sorularına cevap vereceklerdir. Sayın Zeybekci’ye katılımlarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyorum.

İzmirimiz, ekonomik ve sosyolojik açıdan tarih boyunca adından söz ettirmiş bir kent ve bu açıdan ülkemizin en önemli değerlerinden biri. Dünyaya açılmış, ekonomisi daha güçlü ve hizmetleri daha gelişmiş bir İzmir, kentimiz için olduğu kadar ülkemizin dünyada temsiliyeti için de ayrıca önemli.

Bundan ötürü, İzmir söz konusu olduğunda tüm ideolojik yaklaşımlarımızı bir kenara bırakıp, kentimizi geleceğe taşıyacak projeleri masaya yatırmamız gerekiyor.

Seçim dönemlerini aslında bu açıdan bir fırsat olarak görmeliyiz. İzmir için en iyi olan projelerin konuşulduğu, tartışıldığı bir ortamdan kazanan yine İzmir olacaktır diye düşünüyorum.

Bugün İzmir’e olan yoğun ilgiyi mutlulukla karşılasak da, hepimiz zaman zaman endişeyle de takip ediyoruz.

Çünkü, doğru kurgulanmayan, insan odaklı olmayan ve yapılan uygulamaların etkilerinin analiz edilmediği bir planlamanın İstanbul örneğinde de gördüğümüz gibi, yollara sığmayan insan, araç trafiği ile nefes almayan bir şehir yaratıldığını üzülerek görmekteyiz.

O nedenle, İzmir’in değişimi dönüşümü şarttır. Ancak, bu dönüşüm, kötü örnekler dikkate alınarak, doğru analizlerle, odağına insanı alarak olmalıdır.

İzmir’in ve İzmirlinin ne istediği doğru anlaşıldığında aslında yol almak daha kolay olacaktır. Çünkü, İzmir öyle bir şehir ki, sahip olduğu potansiyeli ile değer yaratmaya her an hazırdır. Yeter ki, doğru projelerle etkin adımlar atabilelim.

Hükümetimizin bu anlamda ilk açıklandığı andan itibaren ulaşım projelerini, teknoloji üssü yatırımını, Çandarlı Limanı projelerini memnuniyetle karşıladık ve heyecanla da tamamlanmasını bekliyoruz. Limanla ilgili yaşanan sıkıntıların da giderilmesini arzu ettiğimizi de söylemeden geçemeyeceğim.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı tecrübesi olan Sn. Zeybekci’nin de İzmir için çok daha kapsamlı analizleri ve projeleri olduğu inancıyla bu anlamda bizimle paylaşacaklarını merakla bekliyoruz. Şimdiden de kendisine başarılar diliyorum.

Değerli Arkadaşlar,

2019 yılında gündemimiz seçim yoğunluklu ilerlese de, ekonomideki şartların henüz normale dönmemesinden ve iç talepte yaşanan durgunluktan dolayı işçimizden, tedarikçimize kadar herkesin taşıdığı endişeyi görmemek mümkün değildir.

Bu farkındalıkla, Hükümetimiz tarafından destekler açıklanmaya devam etmektedir. Ancak, küresel eksende de 2019’un yeni belirsizliklere açık olduğunu görüyor ve anlıyoruz ki, özellikle sanayiciler olarak bizlerin daha da dikkatli adımlar atmamız gereken bir yıldayız.

Başta ticaret savaşlarının seyri olmak üzere, pek çok siyasi ve ekonomik olayın kesişimi, bu yılın seyrini belirleyecek gibi görünmektedir.

Allah yardımcımız olsun diyor ve zorlu geçecek bu yılı da, birlik ve beraberlik içerisinde, huzurumuzu ve iç motivasyonumuzu bozmadan atlatabilmeyi diliyorum.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Duyurular bölümü ile konuşmamı tamamlamak istiyorum.

Yönetim Kurulu Başkanımız Ender YORGANCILARın babası, 1984-1992 yılları arasında Odamızda Meclis Üyeliği yapan, duayen sanayici İsmet YORGANCILAR, vefat etmiştir. Merhuma Allahtan rahmet ailesine, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar dileriz.

SAYGI DURUŞU

Meclis Üyemiz Sayın Ahmet ÖZCAN, Ege Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilmiştir. Kendisini tebrik ediyor, görevinde başarılar diliyoruz.

Meclis Üyemiz Sayın Nazım KARAÇALI’nın torunu olmuştur Kendisini tebrik ediyor analı babalı büyümesini temenni ediyoruz.

Salih ESEN

Meclis Başkanı