2019 Mayıs Ayı Meclis Toplantısı

Rekabet Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Ömer Torlak,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Mayıs ayı meclis toplantısına hoş geldiniz. Bugün aramızda Rekabet Kurumu Başkanı Sn. Prof. Dr. Ömer Torlak’ı ağırlıyoruz. Sn. Torlak hoş geldiniz.

Günümüzde, işdünyası açısından bir tarafta zorlaşan piyasa koşulları, diğer tarafta teknolojideki ilerleme, rekabet edebilmeyi de güçleştirmektedir. Böyle bir ortamda, yasal prensiplere uygun ve düzgün ilkeler doğrultusunda iş yapabilmek önem kazanmaktadır.

1997 yılından beri Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu uygulamakla yükümlü olan Rekabet Kurumu bu süreçte önemli bir misyon sahibidir. Rekabet ortamında kötüye kullanımın engellenmesi temel amacıyla hizmet veren kurumun faaliyetleri, iş dünyamız için oldukça önemli. Özellikle, son yıllarda içinden geçtiğimiz zorlu dönemde, yasal denetim mekanizmalarının varlığı daha da önem kazanmış durumda.

Bugün, Rekabet Kurumu Başkanımızdan edineceğimiz bilgi ve görüşlerin ufkumuzu genişleteceği inancıyla kendilerine bir kez daha hoş geldiniz diyorum.

Değerli arkadaşlar,

Milli mücadelemizin başlangıç tarihi olan 19 Mayıs 1919’un 100. yılına erişmenin gururu ve sevinci içerisindeyiz. 19 Mayıs, Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını temsil etmesiyle birlikte, büyük devrimlerin hayata geçirildiği Cumhuriyetimize giden yolun da miladıdır. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, 4 yılda vatanımızın düşman işgalinden arındırılması ve ardından hayata geçirilen yenilikler, gerçekten tarihte eşi görülmemiş nitelikte bir devrimdir.

Son yıllarda geçirdiğimiz zorlu süreçler, mücadelenin 100. yılını çok daha anlamlı kılıyor. Jeopolitik konumumuz; her daim tetikte olmamızı, akıllı politikaları, stratejik adımları ve atalarımızdan miras aldığımız mücadele ruhumuzu da her daim canlı tutmamızı gerektirmektedir.

Bu vesileyle, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle bir kez daha anıyorum.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Yaz dönemine girerken, bizleri de ekonomik ve politik açıdan yine oldukça sıcak bir gündem bekliyor. Malumlarınız olduğu üzere, ne yazık ki ülke gündemimizde yine seçimler ön planda.

Ekonominin siyasetin gölgesinde kalmaması gereken bir ortamda, 23 Haziran’la birlikte, artık seçim sürecinin geride kalması ve hedeflerimize odaklanmamız büyük önem taşımaktadır.

Döviz kurlarındaki artışın son seçim süreciyle birlikte tekrar alevlenmesi, bugün 6 seviyesine kadar gerilese de ekonominin ne kadar politize olduğunu göstermesi açısından dikkat çekicidir. Oysa ki, üretim üzerinde temellenen ekonomilerde, söz konusu kırılganlıklar yerini istikrar ve sürdürülebilirliğe bırakıyor. Bu da devamında başarıyı getiriyor.

Özellikle son zamanlarda ekonomiye istikrar getireceği düşüncesiyle alınan bazı kararların serbest piyasa ekonomisini zedeleyecek konuma gelmemesini ummaktayım. Kapalı ekonomi veya kontrollü ekonomi sistemine geçişin iması dahi bizleri geriye dönüşü imkânsız bir yola sokabileceği aşikârdır.

Böylesi bir ortamda, Odamızın 37 yıldır gerçekleştirdiği ve geçtiğimiz günlerde Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Ender Yorgancılar tarafından sonuçları açıklanan Üretimden Satışlarına Göre 100 Büyük Firma listesine girmeyi başarmış, üretimi temel almış firmalarımızı tebrik ediyorum.

Değerli Arkadaşlar,

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Soyer’in ilk yüz gün hedefleri arasında bulunan Akdeniz Birliği'nin kurulması yönünde ilk adımı atarak, ilgili şehirlerin (Barselona, Beyrut, İskenderiye, Marsilya, Selanik ve Venedik) başkanlarına işbirliği daveti göndermesi, önemli bir girişimdir. Dileriz ki, karşılık görür ve İzmir’in hedeflerine ulaşmasına katkı koyar. Bu yoğun ve karmaşık gündemi kısa sürede atlatmamız ve huzur dolu günlere kavuşmamız temennisiyle, Ramazan Bayramı’nızı en içten dileklerimle kutluyorum.

Süper Lig Şampiyonluğu’ndan dolayı Galatasaray Spor Kulübünü ve Galatasaraylı Arkadaşları kutluyor, Şampiyonlar Ligi’nde de başarılar diliyorum. Göztepe Spor Kulübümüzün de hızlı başladığı ama son maça bıraktığı ligde kalma sürecini de çok doğru analiz etmesini ve seneye bizleri gururlandırmasını ümit ediyorum.

Duyurular bölümü ile konuşmamı tamamlamak istiyorum.

Odamız Meclis Üyesi Sayın Özer TÜRER’in Meclis Toplantılarına devamsızlığı nedeniyle üyeliği sona ermiş olup,  yerine Sinerji Tarım Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. firmasını temsilen Sayın Cahit Cem SOYTÜRK getirilmiştir. Kendisini tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz.

Tire’de faaliyet gösteren Royal Tobacco Sigara ve Tütün Mam. San. Tic. A.Ş. firmasında bugün yaşanan kazan patlaması sonucu çalışanlarından bir kişi vefat etmiştir. Merhuma Allah’ tan rahmet, Ailesine ve çalışanlara başsağlığı dileriz.

Salih ESEN

Meclis Başkanı