2018 Aralık Ayı Meclis Toplantısı

Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Yılın son Meclis toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Odamız için, ülkemiz için ve küresel ekonomi için 2018 yılı yeni başlangıçlara, önemli değişimlere ve tabi ki zorlu, acılı günlere sahne oldu. Hep birlikte olağandışı gelişmeler yaşadık.

Oda seçimlerimizin üstünden 7 ay geçti ve 2019 yılında da dileğim uyum içerisinde, birlik ve beraberlikle çalışmalarımıza eksiksiz devam edebilmek. Bugüne kadar katkılarınız için teşekkür ediyor, yeni yılda da katkılarınızın ve desteğinizin artarak devamını diliyorum.

Bu vesile ile 2018 yılında kaybettiğimiz dostlarımızı bir kez daha rahmetle, saygıyla ve özlemle anıyoruz.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

2018 yılını tamamlarken görmekteyiz ki, küresel arenaya adeta Trump yön vermeye devam etmekte. Güven oylamasında güç kaybetse de, 2019’da çan sesleri onun için çalacak olsa da O, bildiğini yapmaya devam ediyor.

Ticaret savaşlarının damga vurduğu ve küresel arenada belirsizliğin hakim olduğu 2018 yılının son ayında gerçekleşen G-20 Liderler Zirvesi’nde de, küresel belirsizliklere atıfta bulunulmuştur.

Küresel ekonomik ve politik düzenin önemine değinilen sonuç bildirgesinde, bu düzenin uluslararası kurallara uymayla ve geniş çaplı işbirliği ile sağlanabileceğine yapılan vurgu oldukça önemlidir. 2019’un en öncelikli gündem başlıklarının da bu çerçevede süreceğini anlıyoruz.

Ancak, henüz 2019’a girmeden özellikle Avrupa’da yeni istikrarsızlıkların da kapıda olduğunu görmekteyiz. Malumlarınız olduğu üzere, Paris’te başlayan ve diğer büyük AB kentlerine sıçrayan halkın mevcut hükümete yönelik protesto gösterileri geniş çaplı eylemlere dönüştü ve kontrolden çıkma noktasına ulaştı.

Hükümet binalarından, mağazalara zarar vermeye kadar uzayan sürecin, her gün yeni bir şehirde patlak vermesi vandalizme varan provokatör davranışlar 2019’un önemli gündem maddelerinden birisi olmaya aday. Her nerede olursa olsun, demokratik hakkı kullanmak ne kadar olağan ise, vandalizm bir o kadar olağan dışı ve tasvip edilemez.

Bir tarafta AB’deki bu sokak eylemleri, diğer yanda Rusya Ukrayna arasındaki gerginlikler ve Suriye üzerinden devam eden Ortadoğu meselesi derken dünyanın dört bir tarafının da adeta tadı tuzu kalmadı.

Değerli Arkadaşlar,

Ülkemizde de 2018 yılında tarihi bir seçime gittik ve yönetim şeklimizi değiştirdik. Ancak yeni sistemi, ekonomide yaşadığımız darboğaz karşıladı ve ne yazık ki bu sorunlarla 2019 yılına giriyoruz.

İşsizlik oranından büyümeye, karşılıksız çıkan çek oranlarından güven endekslerine, enflasyona kadar birçok gösterge alarm vermeye devam etmekte. Bunu da hanelerden, piyasaya ve fabrikalarımıza kadar derin bir biçimde yaşayarak hissediyoruz.

Son haftalarda yine Hükümetin önemli adımları oldu ancak, ateşi söndürmek kolay olmayacak gibi.

Bu zorlu dönemin aşılmasında açıklanan her bir adımı, alınan kararları itinayla takip ediyoruz. Sizlerin de kendi meslek grubunuzdaki gelişmeleri bizlerle bu kürsüden paylaşmanızı süreç itibariyle önemsediğimizin altını çizmek isterim.

Ekonomik açıdan bu zorluklarla mücadele ederken, 2018 yılı Temmuz ve Aralık ayındaki tren kazaları sonucu kayıplarımız ile tarihe geçti.

Bir taraftan, yeni ve dünyadaki son teknolojiyle donatılmış ulaşım ve altyapı projelerimiz ile övünürken, diğer taraftan bu kazaların üzüntüsüyle yüzleşiyoruz. Bu vesileyle, geçtiğimiz günlerde Ankara’da yaşanan elim tren kazasında kaybettiğimiz vatandaşlarımız için baş sağlığı, ailelerine sabır diliyor ve bu ihmaller son bulsun diyorum.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Geçen ay hatırlarsanız konuşmamda yerel seçimlere değinmiş ve şöyle demiştim:

“Yerel seçimlerin de olduğu bir dönemde, açıkça kamudan da partilerden de bu anlamda tasarruf seferberliği bekliyoruz. Teknoloji çağında artık sokaklarda hem afiş hem de sesli gürültü yaratacak unsurlardan vazgeçmelerini arzu ediyoruz. Kaynaklarımızı doğru zamanda doğru işlerde bizler de kamu da kullanmak zorundadır.”

Konuyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanı basına bir açıklamada bulundu ve dedi ki:

"Sadece parti teşkilatlarının olduğu yerde ve seçim koordinasyon merkezlerinin olduğu yerde afiş bayraklar asılabilir. Hiçbir yerde görüntü kirliliğine müsaade edilmeyecek. Belirlenen saatler dışında otobüs dolaştırılmayacak. Böylece partilere ve adaylara çok ciddi maliyet getiren, şehirleri plastiğe ve kağıda boğan israf kaleminden kurtulmuş olacağız. Kitle iletişim imkanlarının sınırlı olduğu dönemlerde bu tarz mazur görülebilirdi ancak günümüzde buna ihtiyaç yok. Bunu çok ilkel buluyoruz "

Bu açıklamadan büyük memnuniyet duydum ve diğer partilerimize de örnek olmasını diliyorum.

Değerli Arkadaşlar,

Tüm bu gelişmeler odağında, sıkıntılı bir yılı geride bırakırken, daha zorlu ve mücadele gerektirecek bir yılın bizi beklediğini biliyoruz. Birlik ve beraberlik anlayışımızla tüm zorlukların üstesinden gelebilmeyi umuyorum.  2019’un ülkemiz ve dünyamız için barış, huzur ve istikrar getirmesini, ailelerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir yıl olmasını diliyorum.

Duyurular bölümü ile konuşmamı tamamlamak istiyorum.

Odamız Meclis Üyesi Sayın Kazım İlter GÜREL’in Meclis Toplantılarına devamsızlığı nedeniyle üyeliği sona ermiş olup, yerine Sanita Gıda Sterilizasyon ve Kurutma San. Tic. Ltd. Şti. firmasını temsilen Sayın Hüseyin ÖMEROĞLU Meclis Üyeliğine getirilmiştir. Kendisini tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz.

Salih ESEN

Meclis Başkanı