2017 Ağustos Ayı Meclis Toplantısı

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bayram tatilinin 10 güne uzatılması sebebiyle, 1 hafta erken gerçekleştirdiğimiz Ağustos ayı Meclis Toplantısı’na hoş geldiniz.

Ne yazık ki, ülkemizin tatile değil, daha çok çalışmaya ihtiyacı bulunmaktadır. Zaten yıl içerisinde belli bir tatil yapma hakkımızın olduğunu düşündüğümüzde bu şekilde sadece bir sektörü memnun etme amaçlı ekstra girişimleri açıkçası çok da doğru bulmuyorum. Çünkü bizim tüketmeye değil, üretmeye ihtiyacımız var.

Değerli Arkadaşlar,

95. yıldönümü vesilesi ile 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutluyorum. Malumlarınız üzere 19 Mayıs 1919’da başlayan Kurtuluş Savaşı, 30 Ağustos 1922’de Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK başkumandanlığında gerçekleştirilen Büyük Taarruz zaferiyle ve ardından 9 Eylül’de İzmir’in kurtarılmasıyla başarıya ulaşmıştır. Tarihimizin en büyük zaferlerinden biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramımızı ve vatanımızın bağımsızlığının kazanılması olan kentimizin kurtuluş günü 9 Eylül’ü içtenlikle kutluyorum.

95. yıl dönümünde bu Zaferin anlamını yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Yokluklar içerisinde, parçalanmış ve işgal edinmiş bir imparatorluktan; yeni, modern ve çağının ilerisinde bir Cumhuriyet yaratmak, tüm dünyaya örnek olur nitelikte bir mirastır.

Bakınız, biz bu zaferin üzerinden yüzyılı devirmeye yaklaşmışken, hala bölünme tehdidiyle, içerde ve dışarda farklı terör saldırılarıyla uğraşmaktayız. Geleceğimize yön verecek, ülkemizi ileriye taşıyacak çocuklarımız ve gençlerimiz hain pusularda ve çatışma ortamında hayatlarını kaybediyorlar.

Bizler, yıllardır usanmadan vurguladığımız üzere, Arslan gibi gençlerimizi çatışma ortamlarında değil; geleceğimize yön veren, ülkemizi muasır medeniyetlere taşıyan makam ve mevkilerde görmek istiyoruz. İşte bu yüzden, 30 Ağustos’un mirasına sahip çıkmamız gerektiğini vurgulamak isterim.

Diğer yandan küreselleşen terör, son olarak Barcelona’da kendini gösterdi ve onlarca kişinin hayatına kastetti. Bu acıyı en iyi bilen millet olarak, Barcelona halkının acısını paylaşıyor ve hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Ne yazık ki AB ve Almanya ile olan gerginliklerimiz devam etmektedir. Son olarak Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncellenmeyeceğini ifade etmesini seçim politikasına bağlasak da üzüntü vericidir. Çünkü olası bu karar, her iki taraf için de zarar verici nitelikte olacaktır. Seçim sonrasında karşılıklı daha ılımlı bir politika izlenmesi ve bir an önce güncelleme konusunda karar varılmasını ümit ediyoruz.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Kentimiz 86. kez Enternasyonal Fuara ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyor. Fuarın bu yıl, inovasyon-enerji ana temasıyla gerçekleştirilmesinin önemine özellikle dikkat çekmek isterim. Genel olarak Sanayi 4.0 başlığı altında her geçen gün hayatımıza daha çok yerleşen inovasyon kavramı, ülkemizin geleceği adına kilit öneme sahiptir. Diğer taraftan, artan nüfusla birlikte enerji talebinin de sürekli artış gösterdiği ülkemizde, kaynakların aktif kullanılması konusundaki haklı hassasiyet de giderek artmaktadır.

Ülkemizin, inovasyon ve enerji konusunda kapsamlı bir strateji izlemesi gerektiğini dikkate alarak, söz konusu tema seçimini çok yerinde bir karar olarak görüyorum. Fuar kapsamında gerçekleştirilecek ziyaretler ve etkinliklerin bu önemli iki konu başlığında yeni işbirliklerinin temelini oluşturmasını umut ediyorum.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü’yle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nun İzmir ziyareti de Fuar kapsamında oldukça önemlidir. Kendilerini ağırlamaktan mutluluk duyduğumuz Sayın Bakana bu vesile ile sorunlarımızı aktarma olanağı bulduk. Teşekkür ediyoruz.

Ayrıca, partner ülke olarak Rusya’nın belirlenmesi de, karşılıklı ilişkilerimizi yeniden tesis etmeye çalıştığımız bir dönemde anlamlı bir girişimdir.

Kentimiz, bu önemli temayla ve değerli bir partner ülkeyle Enternasyonal Fuar’a ev sahipliği yaparak, bir kez daha ülkemizin aydınlık yüzü olma misyonunu yerine getirmektedir. Odamızın standının da yer aldığı Fuar’ın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve tüm katılımcılara bir kez daha başarılar diliyorum.

Değerli Arkadaşlar,

İzmir için 2016 yılı Kurumlar Vergisi Listesi yayınlandı. Başta ilk 10’a giren Philsa, Petkim ve JTI Tütün firmalarımız olmak üzere ilk 100’e girme başarısını gösteren, vatandaşlık görevini layıkıyla yerine getiren firmalarımızı gönülden tebrik ediyorum. Benzer şekilde Gelir vergisi listesine giren üyelerimizi de tebrik ediyor, bol kazançlar diliyorum.

Önümüzdeki hafta kutlayacağımız Kurban Bayramı’mızı da kutluyor, Müslüman Coğrafyası’nın barışa ve huzura kavuşacağı günleri en kısa zamanda görmemizi temenni ediyorum.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Duyurular bölümü ile konuşmamı tamamlamak istiyorum.

Meclis Üyemiz Sayın Mehmet GÜRAN’nın devamsızlığı nedeniyle meclis üyeliği sona ermiştir. Yerine Beydemir Sac Profil San. ve Tic.Ltd.Şti. firmasını temsilen Sayın Melih BEYDEMİR getirilmiştir. Kendilerini tebrik ediyor, yeni görevlerinde başarılar diliyoruz.

Meclis Üyemiz Sayın Kürşad YUVGUN’nun kızı dünya evine girmiştir. Genç çifte mutluluklar diliyor, Yuvgun ailesini tebrik ediyoruz.

Salih ESEN

Meclis Başkanı