TÜRKİYE-AB KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ TOPLANTISINDA KONUŞAN YORGANCILAR: “AB’NİN ÜÇÜNCÜ ÜLKELERLE YAPTIĞI STA’LARA TÜRKİYE DE DAHİL EDİLMELİ”

22.11.2021, Pazartesi

Türkiye - AB Karma İstişare Komitesi (KİK) 40. Toplantısı, TOBB organizasyonunda İzmir’de gerçekleştirildi. TOBB Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye-AB KİK Eş Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Ekonamik ve Sosyal Komite Üyesi, Türkiye-AB KİK Eş Başkanı Peter Clever ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Fatih Kaymakçı’nın katılımlarıyla gerçekleşen toplantıya, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar katıldı.

Türkiye - AB Karma İstişare Komitesi (KİK) 40. Toplantısı kapsamında “Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin Modernizasyonu” başlıklı oturumda, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar bir konuşma gerçekleştirdi.

Yorgancılar konuşmasında, “Türkiye ile AB arasındaki ticareti destekleyen Gümrük Birliği, 25 yıl önce yürürlüğe girdi. Dünya, AB, Türkiye ve küresel ekonomideki gelişmeler o günkü koşullardan çok farklı durumda. Aynı şartlarla, anlaşmaya devam edilmesi mümkün değildir. Ülkemizde yaklaşık 20 bini aşkın firma AB sermayesiyle yönetilmekte. Yani, rakamlar diyor ki, arada çok güçlü bir ticari bağ var. Gümrük Birliği’nin güncellemeyle güçlendirilmesi de yeterli olmayıp açık bir ihtiyaç olan, adil bir hale getirilmesi zorunludur. Çünkü mevcut düzenlemede Türkiye’nin, ön koşul olmaksızın AB’nin üye olmayan bir ülke ile imzaladığı tüm anlaşmaları kabul etmek durumunda kalması dış ticareti için kısıtlayıcı bir çerçeve çizmekte. Türkiye, üçüncü ülkelerle yapılan anlaşmalara dahil edilmediği için yüksek gümrük tarifelerine maruz kalmakta. AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmaları sürecine ülkemizin de dahil edilmesini istiyoruz. Birlik üyesi ülkelerin, 2001 yılından bu yana üçüncü ülke TIR’larına kota uygulaması getirmeleri Türkiye’yi mağdur ediyor. Zira, Türkiye Gümrük Birliği’ne rağmen söz konusu kotalara maruz kalıyor ve karayolu kotalarının kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.