10.02.2022 İZFAŞ WE CYCLE ÇEVRE VE GERİ DÖNÜŞÜM TEKNOLOJİLERİ FUARI BASIN LANSMANI

Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım,

Değerli Başkanlar,

Kıymetli Katılımcılar,

Şahsım ve Ege Bölgesi Sanayi Odası adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Uluslararası fuarları ile marka yaratan İzmirimiz, Fuar İzmir ile çok daha profesyonel, çok daha vizyoner adımlar atmaktadır.

Bu anlamda, bünyesine yeni fuarları katmaya devam etmektedir. Bugün de “1. WE-CYCLE Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı’nın lansmanı için bir aradayız.

Evet dünyamız değişiyor ve dönüşüyor. Bu süreçte görmekteyiz ki, kaynaklarımız sınırsız değil ve bizlerin bu hususta maksimum hassasiyeti göstermesi gerekirken, atıkların da geri dönüşüme kazandırılmasını sağlamalıyız.

Sınırlı kaynaklar ile nüfus artışı doğrultusunda artan tüketim, bozulan dengeler, geri dönüşüm yöntemi ile çevre-doğa-ekonomi arasında yeniden uyumlu bir bağ kurmamıza vesile olacaktır.

Özellikle de pandemi döneminde başarısını kanıtlayan imalat sanayimizin içinde bulunduğu hammadde sıkıntısı ve artan maliyetler açısından da konu oldukça önemlidir.

Ürün gruplarına göre farklılık gösterse de; enerji tasarrufundan hava kirliliğini önlemeye, su kullanımından ekonomiye sağlayacağı katkılara kadar çok boyutlu ve çok değerli kazanımlar elde etme imkanına sahibiz.

Öyle bir dünyaya doğru ilerliyoruz ki; ambalajında geri dönüşüm işareti olmayan ürünlerin tercih edilmeyeceği, tüketicilerin çevre konusunda hassasiyet gösteren ürünlere ve firmalara tamamen yöneleceği, doğaya zarar veren ürün ve üretimin ortadan kalkacağı bir sistem söz konusu. Yani, “Azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür.” Prensibi tüm üretim hatlarının önceliği olmalıdır.

İşte bu farkındalıkla, Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak sürdürülebilir üretim dolayısıyla sürdürülebilir bir ekonomi ve çevre ilişkisi adına geri dönüşüm projelerinin içinde olmayı kendimize görev edindik.

Devlet tarafından sıfır atık projelere verilen destekler, belediyeler tarafından hayata geçirilen uygulamalar da toplumdaki farkındalığı artıracaktır. Bu hususta örnek projelere imza atan ve Avrupa’nın en büyük entegre katı atık yönetim tesisini Ödemiş’te kuran Sayın Başkan’a da huzurlarınızda şükranlarımızı sunuyorum.

Mayıs ayında gerçekleştirilecek fuar ile 14 ayrı alanda faaliyet gösteren üretici ve 10 ayrı ürün grubunun buluşmasını bu anlamda oldukça önemsiyorum.

Fuarımızın çok başarılı geçmesi ve verimli işbirlikleri temennisiyle, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Ender YORGANCILAR

YKB - Diğer Konuşmalar