16.05.2022 T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI-SANTEK İZMİR 2022, YAPAY ZEKA SEKTÖRLER BULUŞMASI

Sayın Bakan Yardımcım,

Sayın Valim,

Sayın Rektörüm,

Değerli Başkanlar,

Kıymetli Hazirun,

Ege Bölgesi Sanayi Odası ve şahsım adına, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın himayesinde gerçekleştirilen 2022 yılı İzmir SANTEK etkinliğinde sizlerle buluşmaktan ve özellikle de İZQ İnovasyon Merkezi’nde olmaktan dolayı mutluluk duymaktayım. Organizasyonda emeği geçenleri tebrik ediyorum.

Dünya dönüşüyor, teknoloji gelişiyor ve bunun karşısında da değişim kaçınılmaz oluyor. Hangi iş kolunda faaliyet gösterirseniz gösterin, değişimin gerisinde kalmanız mümkün olamıyor. O nedenle de, Sanayi 4.0 gündeme geldiği 2015 yılında çıkardığımız rehber kitapta, “Uyum Sağlayamayan Kaybedecek” dedik.

Evet, geçmişte filmlerde izlediğimiz yapay zeka bugün hayatımızın neredeyse her alanında varlığını hissettiriyor. Peki, sanayide durum nasıl?

MIT Üniversitesi’nin 2021 yılında yaptığı bir araştırmaya göre; imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaların %60’ı, yapay zekayı üretim ve diğer firma süreçlerinde kullanıyor. Yapay zeka, kalite yönetiminden stok yönetimine, ürün dizaynından iş sağlığı ve güvenliğine kadar neredeyse tüm süreçlerin içinde yer alıyor.

Bir diğer araştırmaya göre, Avrupalı sanayicilerin en az %51’i, Japon imalatçıların %30’u, ABD’li imalatçıların %28’i, üretim süreçlerinde yapay zekayı kullanıyor.

BMW, Porsche, Danone gibi dünyanın en büyük firmaları yapay zekayı, giderek artan oranda üretim süreçlerinde kullandıklarını belirtiyor. Örneğin Danone yapay zeka kullanımı sonrasında;

-Üretimdeki hataların %20 oranında,

-Kayıp satışlarında %30 oranında,

-Toplam iş yükünde %50 oranında, azalma olduğunu açıkladı.

McKinsey’in araştırması da; yapay zeka üretimde %10-20 oranında tahmin doğruluğu, bu da envanter maliyetlerinde %5 azalma ve gelirlerde %2-3 artış sağladığını gösteriyor. Rekabetin kıyasıya yaşandığı bir sistemde bu oranlar büyük kazançtır.

Yapay zekayı fırsata çevirmek isteyen bilindik ülkelerin dışında, öne çıkan Birleşmiş Arap Emirlikleri, 2031 yılında Yapay Zekada Dünya Devi olmayı hedefliyor. Ekim 2017’de bir ilke imza atarak dünyanın ilk yapay zekâ bakanını ataması ve akabindeki eylem planı ile de bu kararlılığı göstermesi önemlidir.

Ülkemizde de geçen sene açıklanan Türkiye’nin ilk yapay zeka stratejisini oldukça önemsiyoruz. Uzman yetiştirilmesinden, yenilikçiyi desteklemeye, uluslararası işbirliklerinden kaliteli veriye ulaşmaya kadar belirlenen stratejiler ile yapay zeka ekosisteminde yer alabilmemiz son derece kritik bir süreçtir. Ve bu süreçte Bakanlığımızın rehberliği, sağlayacağı destekler sanayimiz açısından da çok öğretici ve geliştirici olacaktır.

Hayatı kolaylaştıran, firma gelirlerini artıran, hataları en aza indirgeyen, zaman kazandıran gibi birçok artısının yanında yapay zekanın taşıdığı riskler de uzun zamandır tartışılıyor ve tartışılmaya da devam edecektir.

Yapay zekanın kötüye kullanımını engelleyecek kurallar ve önlemlerle birlikte riskleri en aza indirgemek ana hedeflerden biri olmalıdır ki sağladığı faydaların bir anlamı olsun.

Zira, Avrupa konseyi, yapay zekanın AB ekonomisine 2025’de %1,8, 2030’da %13,5 katkı sağlamasını bekliyor.

Bu kapsamda, bugün düzenlenen etkinlik, sektörlerimizde uygulanan ve olası uygulanabilecek örnekleri görmek açısından çok değerli. Ülke ekonomimize, sanayimizin gelişimine katkı sağlayacak yapay zekadan maksimum faydayı alma noktasında, ortak akıl ve işbirliği tüm kesimlerin faydasına olacaktır.

Bir kez daha emeği geçen, katkı koyan herkese teşekkür ediyor, verimli ve başarılı bir 2 gün diliyorum.

Ender YORGANCILAR

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı