Yorgancılar: Üretim bazlı politikalarla devam etmeliyiz

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, planlı kalkınma modelinin önemli unsuru Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) yer alan taşınmazların finansal kiralama (factoring) sözleşmesine konu edilmesinin sürdürülebilir büyüme ve üretim bazlı politikalara katkı yapacağına dikkat çekti.  Başkan Yorgancılar, mevcut OSB’lerin ana konularını çözmeye ve yatırımcı çekmeye çalıştıklarını belirterek, “Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak bu farkındalıkla, İzmir’de 10 OSB’nin kurucu ortaklarından biridir ve OSB’lerimizin, konularına çözüm bulma noktasında her zaman hassasiyet içerisindeyiz. Biliyoruz ki, üretimi gerçekleştireceğimiz yerler olan OSB’ler, her türlü denetime açık konumlarıyla ve kayıt dışını önlemedeki katkıları ile ekonomimiz açısından önemli bir yere sahiptir” dedi.

Başkan Yorgancılar, bu süreçte mevcut OSB’lerin sayısının arttırılmasından ziyade mevcut OSB’lerin sorunlarının giderilerek yatırımcılar ile buluşturulmasını öncelik verdiklerini söyledi. Yatırım çekemeyen, alt yapı sorunlarını halledememiş OSB’lerin ülke kaynaklarının heba edilmesi anlamına geldiğini kaydeden Başkan Yorgancılar, “OSB’ler içerisinde, mülkiyeti OSB’ye veya katılımcıya ait olan gayrimenkullerin kullanım hakkının, finansal kiralama yolu ile finansmanının sağlanması ve gayrimenkulün yatırımcı kullanımına bırakılmasının, sözleşme süresinin sonunda da kiracının yükümlülüklerinin ve borçlarının sona ermesi şartı ile söz konusu gayrimenkullerin yatırımcıya devredilmesinin, sözleşmenin ihlali halinde ise, gayrimenkulün OSB’nin tahsis şartlarına uygun başka yatırımcılara finansal kiralama yolu ile kiralanması noktasında sıkıntılar yaşamakta idik. Bugün sevinerek görmekteyiz ki, bir konumuzu daha çözüme kavuşturduk. 6525 Sayılı Kanun ile birlikte; OSB içinde yer alan taşınmazların, finansal kiralama sözleşmesine konu edilmesi söz konusu olmuştur. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, üretim bazlı politikalar ile Türkiye’nin umutlu geleceğine olan inancımı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.