Yorgancılar: Sanayi ihracatla büyüyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, 2014 yılında ekonominin çekici gücünün ihracata dayalı sanayi üretimi olacağına dikkat çekerek, “Bunun sürdürülebilir olması için uygun koşullarda finansman ve Eximbank kredilerine büyük rol düşüyor” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, son bir hafta içinde açıklanan dış ticaret, sanayi üretim endeksi ve ödemeler bilançosuna ilişkin Ocak ayı verilerini değerlendirdi. Verilerin ortak noktasını dış talepli üretim artışının oluşturduğunu belirten Başkan Yorgancılar, “İmalat sanayi üretimi geçen yılın Ocak ayına göre bu yılın Ocak ayında; yüzde 7,7 oranında artarken aynı dönemde ihracatın da yüzde 9,3 oranında artması bu görüşü destekliyor. Bu gelişmenin arkasında ise döviz kurlarında yaşanan artış bulunuyor. Ekonomik ve siyasi nedenlerle iç talep yavaşlarken sanayicimizin dış pazarlara yönelmesinden başka şansı yoktu. Böylesi bir iklimde kurların yüksek olması ihracatçıya nefes aldırdı” diye konuştu. Uzun süre düşük reel kurlar ile mücadele eden ve çok büyük oranda haksız rekabete uğrayan sanayici ve ihracatçının 2014 yılında ekonominin çekici gücü olmaya en güçlü aday olduğunu kaydeden Başkan Yorgancılar, “Bunun sürdürülebilir olması için uygun koşullarda finansman ve bu bağlamda da Eximbank kredilerine büyük rol düşüyor" dedi.

Yerli ara malı üreticileri için uygun ortam

Ender Yorgancılar Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Ocak ayı verilerine göre sanayi sektörü üretiminin toplamda geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 7,2 oranında, 2013 yılı Aralık ayına göre ise mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 1,1 oranında arttığına dikkat çekti. Başkan ayrıca "Sanayi sektörünün temel bileşeni olan imalat sanayinde ise Ocak ayında üretim bir yıl öncesine göre yüzde 7,7, Aralık ayına göre yüzde 1,3 oranında arttı. Burada çok önemli bir gelişme ise ara malları imalatının geçen yıla göre yüzde 9,3 oranında artmasıdır. Ocak ayında ara malları ithalatının yüzde 3,2, ihracatının yüzde 6,7 oranında artması da kur artışlarının yerli ara malı üreticileri için uygun bir ortam yarattığını ortaya koyuyor. Böylece yüksek faiz, düşük kur tercihinin yapıldığı dönemlerin ekonomiye verdiği zarar çok daha net ortaya çıkıyor" diye konuştu.