500 Büyük Sanayi Kuruluşu Değerlendirmesi

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan 2012 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması içerisinde 58 EBSO üyesi bulunduğunu belirterek “Bu da yüzde 12’ye tekamül etmektedir. EBSO’nun ilk 100 listesine giren firmaların ise 41 tanesi 500 büyük listesi içinde yer almıştır” dedi.
Geçen yıl 500 büyük içinde 57 EBSO üyesi olduğunu hatırlatan Yorgancılar merkezi İstanbul, Ankara veya başka şehirlerde olup, aynı zamanda üretimleri İzmir’de olduğu için üye olan firmaların da bu sayıya dahil edildiğini söyledi.
Yorgancılar “Geçen yıl listede olmayan 7 üyemiz bu yıl listeye dahil olmuştur. 5 üyemiz de geçen yıl listede yer almasına rağmen bu yıl 500 büyük firma arasında bulunmamaktadır. Listede olmamasını tamamen performansı ile bağdaştırmamak lazım. Bazen firmalar yönetimsel nedenlerle bu tür çalışmaların içine dahil olmak istemeyebiliyor” diye konuştu.
2012 yılı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun; yüzde 12’sini EBSO üyesi firmalar oluşturduğunu ifade eden Yorgancılar EBSO’nun ilk 100 listesine giren firmaların 41 tanesinin 500 büyük listesine girmeyi başardığını belirtti.
Yorgancılar sözlerini şöyle sürdürdü: “Söz konusu 41 üyemiz, İSO’nun 500 büyük listesindeki Üretimden Satışların yüzde 10’unu, Dönem Kar/Zararın yüzde yüzde 10,4’ünü
Net aktifin yüzde yüzde 6,1’ini, Özsermayenin yüzde 5,6’sını, İhracatın yüzde 10,8’ini
İstihdamın yüzde 5’ini gerçekleştirmiştir. 500 Büyük firmanın Üretimden Satışları 2011 yılına oranla yüzde 9,2, ciroları yüzde 3,4 artarken, EBSO’nun çalışmasında firmaların üretimden satışları yüzde 8,9, ciroları yüzde 8,3 artmıştır. Çalışan sayısı açısından baktığımızda 500 Büyük firmanın Çalışan Sayısı 2011 yılına oranla yüzde 3,7 artarken, 100 Büyük firmamızda da yüzde 6 azalış söz konusudur. 500 büyük firmanın ihracatı binde 6 artarken, Odamız üyeleri alternatif pazarları zorlayarak ihracatta daha başarılı olmuşlar ve ihracatlarını bir önceki yıla göre daha az olsa da yüzde 5 arttırmışlardır.”
Özsermaye yapısı yetersiz olan reel sektörün, gerek işletme sermayesi gerekse yatırımlar için borçlanmaya mecbur kaldığını anlatan Yorgancılar bu gerçeğin gerek EBSO çalışmasında gerekse İstanbul Sanayi Odası’nın çalışmasında bir kez daha çok net olarak görüldüğünü ifade etti. Yorgancılar 500 Büyük firmanın borç/özkaynak oranı yüzde 112 iken, EBSO’nun 100 büyük firmasının yüzde 147,8 olduğunu satış karlılığı açısından geçen sene daha başarılı olan 100 büyük firmanın, 2012 yılında 500 büyük firmanın gerisinde kaldığına dikkat çekti.
Finansman temininde yaşanılan sıkıntıların, firmaların borçlanma açısından riskli bir tablo sergilemesine sebep olduğuna işaret eden Yorgancılar “500 büyük firma, borçlanma ve karlılık açısından, nispeten 100 büyük firmaya göre daha başarılı bir grafik çizmiştir. Ancak, 2013 yılında yaklaşık %3-3,5 arasında değişen olası büyüme oranı, ihracatta sınırlı artış ve faiz-döviz kıskacında kalan reel sektör için 2013 yılı performansına ilişkin soru işaretleri söz konusudur. Kurlardaki dalgalanmalar dikkate alınarak, reel sektörün döviz pozisyon açığına baktığımızda, riskli bir duruma gidildiğini görmekteyiz. İhracata dayalı büyümenin, küresel piyasalardaki belirsizlikle risk teşkil ettiğini 2013 yılının ilk çeyreğinde gördük. O nedenle üretime dayalı ve istihdamı destekleyen büyüme politikalarını desteklemekteyiz. Biz sanayicilerin talebi kurların aşırı değerlenmesi ve böylece suni bir rekabet gücü kazanılması değildir. Bizler TL'nin sürekli aşırı değerlenmesinin sürdürülemez bir süreç yarattığını görerek, gerçekçi değerlenmiş, istikrarlı kurlar istiyoruz. Sanayicimiz, reel sektör ve ülkemiz ekonomisi için bunun zorunlu olduğunu düşünüyor, istihdamı artırmak, ülkemizin gelişmesine olan katkımızı daha üst düzeylere çıkarmak ve daha çok yerli girdi kullanmak için böyle bir talepte bulunuyoruz. Listeye giren her bir üyemizi tebrik ediyor, ülkeye olan katkılarının üretimlerinin, karlarının artarak devamını diliyorum” diye konuştu.

500’de yer alan EBSO üyesi firmalar listesi:

FİRMA
1
TÜPRAŞ-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.
11
12
PETKİM Petrokimya Holding A.Ş.
21
20
Milangaz LPG Dağıtım Tic. ve San. A.Ş.
31
36
Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük San. ve Tic. A.Ş.
33
31
Coca-Cola İçecek A.Ş.
38
41
İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş.
58
BANVİT Bandırma Vitaminli Yem Sanayii A.Ş.
60
72
Abalıoğlu Yem Soya ve Tekstil Sanayi A.Ş.
64
62
Ege Çelik Endüstrisi San. ve Tic. A.Ş.
67
82
Tüprag Metal Madencilik San. ve Tic. A.Ş.
68
71
Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.
72
77
Koza Altın İşletmeleri A.Ş.
76
80
C.P. Standart Gıda San. ve Tic. A.Ş.
78
65
Delphi Automotive Systems Ltd. Şti.
86
92
Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşletmeleri San. Tic. A.Ş.
89
119
JTI Tütün Ürünleri Sanayi A.Ş.
91
102
Tezcan Galvanizli Yapı Elemanları San. ve Tic. A.Ş.
95
114
Kocaer Haddecilik San. ve Tic. A.Ş.
98
99
Özkan Demir Çelik Sanayi A.Ş.
99
100
Tat Konserve Sanayii A.Ş.
104
106
Pınar Süt Mamülleri Sanayi A.Ş.
110
117
Küçükbay Yağ ve Deterjan Sanayi A.Ş.
123
200
HİDROMEK Hidrolik ve Mekanik Makina İmalat San. ve Tic. A.Ş.
152
135
Sider Dış Ticaret A.Ş.
162
132
CMS Jant ve Makina Sanayii A.Ş.
173
190
DYO Boya Fabrikaları San. ve Tic. A.Ş.
180
169
Korozo Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.
183
198
Olmuksan International Paper-Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.
184
265
Karakaş Atlantis Kıymetli Madenler Kuyumculuk Telekomünikasyon San. ve Tic. A.Ş.
186
182
Mondi Tire Kutsan Kağıt ve Ambalaj Sanayi A.Ş.
192
199
Pınar Entegre Et ve Un Sanayii A.Ş.
205
225
Kardemir Haddecilik ve Elektrik Üretim San. Tic. Ltd. Şti.
218
245
Akdeniz Kimya San. ve Tic. A.Ş.
221
205
Schneider Elektrik San. ve Tic. A.Ş.
249
155
Çebitaş Demir Çelik Endüstrisi A.Ş.
252
233
Polinas Plastik San. ve Tic. A.Ş.
270
269
Dimes Gıda San. ve Tic. A.Ş.
281
283
Ede Demir Çelik Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti.
290
277
Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası T.A.Ş.
292
329
Kansai Altan Boya San. ve Tic. A.Ş.
299
255
Hugo Boss Tekstil Sanayi Ltd. Şti.
309
285
Polibak Plastik Film San. ve Tic. A.Ş.
311
291
BATIÇİM Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş.
313
346
Ege Profil Tic. ve San. A.Ş.
327
353
Üniteks Tekstil Gıda Motorlu Araçlar San. ve Tic. A.Ş.
354
390
Çamlı Yem Besicilik San. ve Tic. A.Ş.
371
399
Ege Seramik San. ve Tic. A.Ş.
376
393
Norm Cıvata San. ve Tic. A.Ş.
420
423
Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayii A.Ş.
439
473
Bak Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.
452
345
Alliance One Tütün A.Ş.
455
Esen Plastik San. ve Tic. A.Ş.
460
Sun Chemical Matbaa Mürekkepleri ve Gereçleri San. ve Tic. A.Ş.
462
460
Sun Tekstil San. ve Tic. A.Ş.
464
Socotab Yaprak Tütün San. ve Tic. A.Ş.
472
Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş.
488
Ve-Ge Hassas Kağıt ve Yapıştırıcı Bant San. ve Tic. A.Ş.