- Yapısal reformlara odaklanılmalı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, dünya ekonomisindeki gelişmelere paralel Türkiye ekonomisinin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini söyledi. Yorgancılar, yılbaşından bu yana dolar kurunun 2 lira 25 kuruşa yükseldiğini, banka kredi faizlerinin aynı dönemde yüzde 7-8’den yüzde 16- 17 seviyelerine yükselerek yüzde 100 arttığını ifade etti. Yaşanan bu gelişmelerin 2014 büyüme hedeflerini zora soktuğunu ifade eden EBSO Başkanı Yorgancılar, “Büyüme ancak üretimle olur. Büyümeyi devam ettirebilmek için öncelikli olarak ithalata bağımlılığı dolayısıyla, yüksek cari açığı sona erdirecek yapısal reformları bir an tamamlamalıyız” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, rekor katılımla gerçekleşti. 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yasası uyarınca yılda 2 kez yapılması zorunlu olan komite toplantısında bir araya gelen 200’ün üzerinde EBSO Meslek Komitesi üyesi, güncel ekonomik gelişmeler ve oda çalışmalarını değerlendirdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yerel seçimlerin genel seçim hüviyetine büründüğü bir ortamda, kurlardaki dalgalanma ve Avrupa Birliği ile Rusya arasındaki gerginliğin ekonomideki yarattığı belirsizliklere dikkat çekti.

Faizler yüzde 100 arttı

Ülkenin bu zorlukları aşacak güç ve kapasitede olduğunu vurgulayan, sanayiciye üretim çağrısını yineleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, “Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) parasal genişlemeye son vereceğini açıklamasının ardından dünya ekonomisinde dengeler değişti. Yılbaşından itibaren yüzde sanayicinin 7- 8 olan banka kredi faizleri iyi müşteriler için yüzde 12- 13, riski biraz fazla olanlar içinse yüzde 16- 17’ye yükseldi. Yatırımcının, sanayicinin faiz giderleri yüzde 100 arttı” dedi.

Büyümenin motorunun ihracat olduğu bir ortamda iç tüketimin büyüme üzerindeki olumlu etkilerinin gözardı edilmemesi çağrısında bulunan Ender Yorgancılar, IMF’nin Ocak 2014’te yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’na atıfta bulunarak, “IMF, gelişmekte olan ekonomiler için büyüme önerileri arasında; sermaye akımlarının kararsızlıklarından doğacak kırılganlıkları yönetin, ani kredi artışlarının ertesinde finansal istikrarınızı koruyun ve büyümeyi desteklemek için yapısal refomlarınızı yapın diyor. Büyüme neyle olur? Üretimle... Büyümeyi devam ettirebilmek için öncelikli olarak ithalata bağımlılığı, dolayısıyla yüksek cari açığı sona erdirecek yapısal reformları bir an önce tamamlamalıyız” dedi.

Ender Yorgancılar, ayrıca yaşanan bu gelişmeler ışığında 2014- 2016 yılları arasını kapsayan Orta Vadeli Program’ın da (OVP) revize edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çözüm odaklı çalışma

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, izlenen çözüm odaklı hizmet anlayışı sayesinde üyelerin EBSO’ya duyduğu güven ve ilginin sürekli arttığını belirtti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği sektör meclislerinin benzeri olarak 11 farklı sektör kurulu oluşturduklarını, bu kurulların görev yetki ve sorumluluklarına giren boya ve kimya, kağıt, eczacılık gibi bir çok meslek grubunun sorunlarının çözümünde etkin rol oynadığını kaydeden Ender Yorgancılar, “Bu dönemde gerçekleştirdiğimiz bir diğer konu ise üyelerin iletişimde değişen tercihleri oldu. Üyeler EBSO ile iletişiminde yüzde 83 gibi yüksek bir oranla online ileşitimi, e- postayı tercih etti. EBSO üyeleri, çağın gereği internete uyum sağlamada öne geçti” dedi.

Konuşmasında www.ebso.org.tr internet sitesinin kullanımı konusunda örnekler veren Yorgancılar, “Üyelerimiz, Odamız ile ilgili her türlü beklentilerini bu site aracığı ile bizlere ulaştırabilir, kendilerine sağlanan hizmetlerimizi görebilir” diye konuştu.