2015 Ocak Ayı Meclis Toplantısı

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Ocak ayı Meclis Toplantımıza hoş geldiniz
Beklentilerimizle ve umutlarımızla yeni bir yılı daha karşılamış bulunuyoruz. Ancak sadece 1 ay içinde yaşanan gelişmeler dahi bu yıl da hareketli bir gündem izleyeceğimizin habercisi niteliğindedir.
Dünyamız yeni yılda her geçen gün kendini daha çok hissettiren ciddi bir tehlikeyle, dinler arası çatışmayla yeniden yüzleşmiştir.
Hepimizin malumları olduğu üzere geçtiğimiz haftalarda, Fransa’nın saygın basın kuruluşlarından Charlie Hedbo Dergisine düzenlenen kanlı saldırı, terörizmin en acı verici örneklerinden biri olarak tarihe kazındı. Bir diğer taraftan da Nijerya’da yine radikal bir terör örgütü tarafından onlarca kişinin katledildiği haberlerini edindik.
Bu acı verici terör eylemleri Batı Dünyasında islam karşıtı gösterileri hızla yaygınlaştırmaktadır. Burada dikkat etmemiz gereken husus, dinler arası çatışma maskesi ardında yatan gerçekleri tam ve net bir biçimde idrak edebilmemizdir. Yaşananlar, herhangi bir kitleyi hedef alıyor olsa da özünde tek bir unsuru, özgürlüğü ve demokrasiyi hedef almaktadır.
O nedenle, Hristiyan, Müslüman veya hangi inançtan olursak olalım, terörizm karşısında, özgürlük ve demokrasi düşmanlığı karşısında herkes yekvücut durabilmelidir. Bu noktada birlik ve beraberliğin önemini bir kez daha anlıyoruz.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Küresel çalkantılarla birlikte ülkemizde de yine yoğun bir gündem izlemeye devam ediyoruz. Yaklaşan genel seçimler siyasi partiler arası rekabeti güçlendiriyor. Birkaç ay içerisinde gündemimiz yine tamamen siyaset odağına kilitlenecektir.
Bu süreçteki en büyük temennimiz, sürecin demokrasi prensiplerine en uygun biçimde ve sorunsuz olarak geçirilmesidir. Tabii ki burada sadece devletimize, partilere ve milletvekili adaylarına değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak hepimize görev düşmektedir. Partilerin seçim programlarını izlemek ve analiz etmek, halkın yeni dönemden beklentilerini dile getirmesi bakımından en önemli araçlardandır.

Bu bağlamda oy kullanmadan önce programları eksiksiz takip etmemiz ve taleplerimizi karşılayan ve karşılamayan yönlerini ele almamız, seçim sürecinin demokrasi ruhuna en uygun biçimde tamamlanmasını sağlayacaktır. Gerek reel kesim adına, gerekse ülkemizin menfaati adına takip etmemiz gereken en önemli unsur ise ekonomik programlardır. Nitekim sürdürülebilir bir ekonomik büyüme sağlamadan toplumsal refahın da gerçekleşemeyeceğini pek çok kez deneyimledik. Öyleyse, ülkemizin kalkınabilmesi, tam gelişmiş bir ülke olabilmesi için büyük ekonomik atılımlar gerçekleştirmesi şarttır.
Bu atılımlar ise sürekli dile getirdiğimiz üzere ancak reel sektörün geliştirilmesiyle yani üretimin ve sanayinin yukarı yönlü ivme kaydetmesiyle mümkün olabilir.
Bu yüzden açıklanan ekonomik eylem plan ve programlarını titizlikle takip ediyor, programlarda yer alan sanayileşmeye yönelik eylemlerin ivedilikle hayata geçirilmesini diliyoruz.
16 Ocak Cuma günü gerçekleştirdiğimiz Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Törenimizde de ifade ettiğim gibi; Bürokratik yapı, geceden sabaha değişen yasalar, piyasadaki durgunluk biz sanayicilerin özellikle de KOBİ’lerimizin adım atmasını engellemektedir.
Böylesi bir ortamda üyelerimizin; üretim, yatırım, vergi, ihracat ve istihdam gibi alanlarda dikkat çekici performans göstermeleri gerçekten kayda değer bir başarıdır.
O nedenle törenimizde ödül alan tüm üyelerimizi bir kez daha gönülden tebrik ediyorum.

Değerli Üyelerimiz,
Sizlerin de yakından takip ettiği gibi Merkez Bankası faiz indirimine ilişkin ciddi baskı altında bırakılmaktadır. Son olarak da, faizlerin yüksek olmasının yatırımların önünde engel olduğu ifade edilmektedir. Kuşkusuz faizler yatırımlar için bir etkendir ancak, ilk sırada olmadığı inancındayım. Çünkü, yatırımcı kararını verirken öncelikle malını satıp satamayacağını düşünerek hareket eder. Geçmişe baktığımızda da büyük yatırımların yüksek oranlı faiz dönemlerine denk geldiği görülecektir. Faizler konusunda karar verilirken bizler için önemli olan kurları zıplatacak, tasarrufları caydırıcı bir etkinin yaratılmamasıdır.

Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr. Joseph Stiglitz, Türkiye için;ekonominin yapısının iç talebe bağlı büyüyebileceği bir modele geçilmesi gerektiğini,son on yıldır başarılı bir büyüme olsa da, bunun büyük bir bölümünün inşaata dayalı gerçekleştiği ve ekonominin daha dengeli olması gerekliliğini ifade etmiştir.
Tarıma, sanayiye, inovasyona yönelerek, ekonomide çeşitlilik artırılmalıdır” diye belirtmiştir.

Sayın Ali Babacan’ın da ısrarla ekonominin yatırım yapılabilir seviyeye gelmesinin, kurlarda aranmayıp, yapısal reformlarla olması gerektiğine dair sözlerini özellikle paylaşmak isterim. Yani ez-cümle bizim faiz oranlarından, para politikalarından medet ummak yerine yatırım ortamını iyileştirici reformları biran evvel hayata geçirerek, üretime yönelik yatırımlara acilen yoğunlaşmamızın önemini bir kez daha ifade etmek için bu konuya değinmekte fayda gördüm.

Basın emekçilerimizin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü de kutlayarak,
Duyurularımız bölümü ile konuşmamı tamamlamak istiyorum.
Meclis Üyemiz Sayın Yılmaz ŞAHİN’in görevinden ayrılması nedeniyle yerine Meclis Üyeliğine Sayın Nüvit VARDARLI getirilmiştir. Hayırlı olmasını diliyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz.

Meclis Katip Üyesi Sayın Sezai ASLANLI’nın annesi vefat etmiştir. Merhumeye Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına tekrar başsağlığı dileriz

Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Kamil PORSUK’un torunu, Meclis Üyemiz İzzet ŞANLI’nın çocuğu olmuştur. Kendilerini tebrik ediyor analı babalı büyümesini temenni ediyoruz.

Salih ESEN
Meclis Başkanı