2014 Temmuz Ayı Meclis Toplantısı

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Bayram nedeniyle 3 haftanın ardından Temmuz ayı Meclis Toplantımıza hoş geldiniz.

Temmuz ayında tüm dünyayı meşgul eden Dünya Kupası futbol maçları ile biraz nefes aldık. Her ne kadar futbol adına doyurucu görüntüler olamasa da, biraz siyasetten, biraz da stresten uzak kalma şansını elde ettik. Yaz tatili ile birlikte hepimizin buna ihtiyacı olduğu önemli bir gerçekti. Diliyoruz ki 4 yıl sonraki kupa yarışında Milli takımımızda ter dökme başarısını elde eder.

Geçtiğimiz süre içerisinde, Türkiye’nin gündeminde yine Ortadoğu, yine seçimler varlığını sürdürmeye devam etti.

Hepimizin malumu olduğu üzere Ortadoğu coğrafyası şiddeti her geçen gün yükselen bir çatışma ortamına sahne olmakta ve hayatını kaybeden masum vatandaşların sayısı artmaktadır. Yaşananlar hepimizi derinden yaralamaktadır.

Son olarak, yine bir İsrail-Filistin çatışmasına tanık olduk.

Bu insanlık dramına karşın uluslararası mercilerce tepkisiz kalınması da üzüntümüzü arttırmaktadır. Özellikle Ortadoğu’nun tüm dünyayı etkileyecek nitelikte bir yapıya sahip olmasıküresel çapta da olumsuzluklara sebep olacaktır. Bu bağlamda yaşanan bu gelişmelere karşı kayıtsız kalınması kesinlikle kabul edilebilir bir durum değildir.

Özellikle Anadolu’nun Batı ile Doğu Dünyası arasında bir köprü olduğu da göz önüne alınırsa yaşananların sonlandırılması yönünde aktif olmamız da büyük önem taşımaktadır.

Bu süreçteki en büyük temennimiz barışın yeniden inşası yönünde ülkemizin de gerçek anlamda rol sahibi olabilmesidir.

Ülkemizin jeopolitik öneme sahip olması ise yaşanan gelişmelerden birebir etkilenmemize sebep olmaktadır. Son günlerde Adana, Adıyaman Kahramanmaraş, Gaziantep gibi çeşitli illerimizdeki vatandaşlarımızla Suriyeli sığınmacılar arasında yaşanan gerginlikler, çatışmaların ülkemize olan yansımasına küçük birer örnektir.

Ne siyasi irade bu gerginliklere müsaade etmelidir, ne de vatandaşlarımız sağduyudan uzak hareket etmelidir.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Uluslararası gelişmelerle birlikte içsel dinamiklerimiz de giderek gündemimizi daha çok meşgul etmektedir. Gerçekleştirilmesine sayılı günler kalan ve ilk defa halk oylaması ile yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi gündemimizin ilk sırasını oluşturmaktadır.

Zira Cumhurbaşkanlığı Makamı ülkemizin dünyaya karşı en üst düzeydeki temsilcisi olması yönünden çok önemlidir. Ayrıca yeni Cumhurbaşkanımız komşularımızla olan sıkıntılı süreçte de büyük bir sorumluluk üstlenecektir.

Cumhurbaşkanlığı seçimimizin, barış ve demokrasi şöleni atmosferi altında gerçekleştirilmesini ve umutlu günlere vesile olmasını temenni ediyoruz.

Diğer yandan ekonomi alanında yaşanan gelişmelerinde en az politik gündemimiz kadar önemli olduğunu da hatırlatmak isterim.

Zira ekonomik anlamda da yine zorlu bir süreçten geçmekteyiz.

Yıllık enflasyon oranının giderek yükselmesi faiz oranlarının seyrini belirsizleştirmektedir. Diğer verilerde de olumlu yönde bir süreklilik ne yazık ki bulunmamaktadır. Son açıklanan KDV ve ÖTV tahakkuk ve tahsil rakamları durgunluk açısından alarm verici niteliktedir.

Elbette ekonomik gelişmelerin izlenmesi açısından uluslararası değerlendirme kuruluşları tarafından yapılan uyarıların da dikkate alınması oldukça önemlidir.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte olası ekonomi yönetimindeki değişim, ekonomi çevrelerince dikkatle izlenmektedir. Gerek duruşu, gerekse kararları ile yerli ve yabancı yatırımcılardan tam not alan Sayın Babacan ve ekibine ilişkin çeşitli duyumlar alınmaktadır.

Ümit ederiz ki böylesi bir süreçte; Sn. Babacan sağduyusu ve bilgisi ile ekonomi yönetiminin başında kalmaya devam eder.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Yaklaşmakta olan Ramazan Bayramını kutluyor, barışı ve kardeşliği simgeleyen Bayramın ateşten günler yaşayan Müslüman Coğrafyasına da barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum.

Duyurularımız bölümü ile konuşmamı tamamlamak istiyorum.

Meclis Üyemiz Sayın Yılmaz Odabaş Bornova Belediyesi Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeliği’ne seçilmiştir. Kendisini tebrik ediyor, görevinde başarılar diliyoruz.

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından İzmir’de eko-verimliliğin (temiz üretim)geliştirilmesi amacıyla 2012 yılında başlatılan pilot proje kapsamında, uygulama için 4 işletme seçilmiş. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı iş birliği ile hazırlanan program doğrultusunda, 2014 yılı Şubat ayında başlatılan ve Ekim ayında tamamlanması beklenen eko-verimlilik programı için, Meclis Üyemiz Sayın Kürşad YUVGUN’un TAMTAD Konserve A.Ş. firması da etüt çalışmaları yapılan 4 firma arasında yer almaktadır. Kendisini tebrik ediyor, başarılı çalışmalar diliyoruz.

Salih ESEN

Meclis Başkanı