2014 Mart Ayı Meclis Toplantısı

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,

Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,

Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

Sizleri, sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Mart ayı Meclis Toplantımıza hoşgeldiniz.

EXIMBANK İzmir Şubesi Müdürü Sayın Ferhat FIRAT’a Meclis Toplantımızı onurlandırdıkları için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bildiğiniz üzere, özsermayesi ile büyüyen, yatırım yapabilen sanayi işletmeleri ülkemizde yok denecek kadar azdır. Bu sebeple üretimin ve sanayicinin finansman ihtiyacı özellikle bankalar ve temel olarak kredi ve benzeri finansman kanalları üzerinden karşılanmaktadır.

İçeride ve dışarıdaki dalgalanmalar ve kırılgan ekonomik konjonktür, bankaları kredi bulma konusunda yüksek maliyetlerle karşı karşıya getirebilmektedir. Artan faizlerle birlikte, sanayicilerimiz açısından altından kalkılamayacak finansman yükleri de doğabilmektedir.

Bu noktada sanayicilerin, özellikle kriz dönemlerinde, en büyük destekçisi olan EXIMBANK’ın daha etkin olması gereken bir döneme doğru ilerlediğimizi söyleyebiliriz.

Sayın Genel Müdürüm,

Bu anlamda sizlerin, bugünkü bilgilendirmenizi oldukça önemsiyoruz. Soru-cevap bölümümüzde de, üyelerimizin soruları ile konuyu daha detaylı bir şekilde işleme fırsatımız olacak.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Mart ayına ilişkin önemli konu başlıklarını kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle 98 yıl önce verdikleri vatan mücadelesinde göstermiş oldukları kahramanlık ve fedakarlık ile tarihe mal olmuş Çanakkale Şehitlerimize, Ulu Önder Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına minnet ve şükranlarımızı sunuyor; ruhları şad olsun diyorum.

Niğde’de terörist saldırı sonucu, görevleri başında şehit olan polis memurumuz ve astsubayımıza Allah’tan rahmet, şehit aileleri ve yakınlarına da sabırlar diliyorum. Terör olaylarının uzun süredir durulduğu bir dönemde, bu terörist saldırının münferit bir hadise olması ve tekrarlanmamasını temenni ediyorum.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Bu kürsüden, kadınlarımızın sorunlarına ilişkin yaşanan olayları sizlerle defalarca kez paylaşmış, ruhen ve fiziksel şiddete uğrayan kadınlarımız için somut adımlar talep etmiştik.

Özellikle de kız çocuklarımızın okutulmasını yaygınlaştırarak ve eğitim kalitemizi artırarak, bazı sorunların üstesinden geleceğimizi de unutmamalıyız.

Her yıl 8 Mart’ta kadınlar gününü sembolik olarak kutluyor, yılın kalan günlerinde kadını yok sayarak, ruhen ve bedenen şiddete maruz bırakıyoruz. Yapılanların kabul edilir hiçbir tarafı yoktur.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclisi olarak, bizler de 5 kadın üyemiz ile birlikte çalışma ayrıcalığına sahibiz.

·        Sn. Hatice Suzan ERMAN,

·        Sn. Berkay ESKİNAZİ,

·        Sn. Gülçin GÜLOĞLU,

·        Sn. Gülfem PERÇİN ve Kıymetli Meclis Başkan Yardımcım Işın YILMAZ nezdinde tüm üreten kadınlarımıza şükranlarımızı sunuyorum.

Türkiye’nin son aylarda yaşadığı öfke patlaması ve ötekileştirmeyi görünce kadınlarımızın siyasetin içinde olmasının zaruriyetine bir kez daha kanaat getirdim.

Zira; Küba’da %49, İsveç’te %45, Suudi Arabistan’da %20 olan kadın milletvekili oranı Türkiye’de %14’tür.

Diğer yandan, üst düzey yönetimde kadınlarımızın payı dünya ortalamalarının üzerinde yer alıyor. ABD’nin en büyük 500 şirketinin 23’ünü CEO’su kadın iken, Türkiye’nin en büyük 500 firmasının 60’ını kadınlar yönetiyor. Bunda, aile şirketleri olmasının etkisi de büyüktür.

Anadolu’daki kadın yöneticilerin %24’ünün İzmir’de olması da, bu konuda ne kadar şanslı ve etkin olduğumuzun kanıtıdır.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Türkiye’nin başta kadın özelinde olmak üzere insan haklarından özgürlüklere ve yargı bağımsızlığına kadar yaşadığı sorunlar, tüm dünyada da eleştirel gözle izlenmektedir.

Bu açıdan da, AB Birliği çıpasının Türkiye için ne kadar önemli olduğu, böyle bir çıpayı kaybetme lüksümüzün olmadığı hususunda şüphesiz hepimiz hemfikiriz.

Ancak ne yazık ki, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen son rapor, 2005 yılından bu yana kaleme alınan en sert rapor olarak tarihe geçmiştir.  Raporda özellikle; Ankara’nın Kopenhag kriterlerinden giderek uzaklaştığı ilk kez vurgulanmış, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri tarafından, Türkiye’de yaşananlarla ilgili “üyelik görüşmeleri askıya alınsın” önerisi dahi getirilmiştir.

Türkiye’nin potansiyeli de, kırılganlıkları da ortadadır. Bu süreçten sonra artık, kavganın yerini uzlaşma almalı ve Türkiye’nin geleceği adına, siyasi liderler ve karar vericiler sağduyulu davranışlar göstermelidir.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Dün itibariyle sandıklara gittik. Yerel seçimlerin tüm ülkemiz ve vatandaşlarımız için hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum.

Geçtiğimiz süreçte Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylarını Odamızda konuk etme ve projeleri hakkında bilgi edinme şansına sahip olduk. Bu noktadan sonra İzmir için birlikte hareket etme zamanının geldiği kanaatindeyim.

İzmir’in daha ileri gitmesi, gelişerek hak ettiği kazanımları elde etmesi yönündeki projelerin hayata geçirilmesi için yerelde ve merkezde çalışmaların kesintisiz devamını diliyorum.

Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak bizler de, bu meclis kürsüsü altında söz konusu projelerin takipçisi olacağımızı da ifade etmek isterim.

Son olarak seçim öncesi yaşanan gerginliklerin ve kutuplaşmanın artık son bulmasını gönülden diliyor, ekonominin öne çıkarılarak kaybedilen zamanın bir an evvel telafisini önce bir vatandaş sonra da bir sanayici olarak arzu ediyorum.

Değerli Meclis Üyelerimiz,

Son olarak duyurularımız bölümü ile konuşmamı tamamlamak istiyorum.

Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Deniz GÜNDÜZ geçirmiş olduğu küçük kaza sonucu ayağı kırmış, Meclis Üyemiz Sayın Yılmaz ODABAŞ’ın da kolu kırılmış. Kendilerine bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Meclis Üyemiz Sayın Mehmet GÜRAN TABA – Türk Amerikan İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığına, Meclis Üyemiz Sayın Süha KAHRAMAN Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmişlerdir. Kendilerini tebrik ediyor, başarılı çalışmalar diliyoruz.

Salih ESEN
Meclis Başkanı