2014 Kasım Ayı Meclis Toplantısı

Ege Üniv. EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisleri Müdürü Prof.Dr. Fazilet VARDAR
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Murat ÖZGÖREN
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa GÜDEN
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Sayın Dr. Emrah  TOMUR
Sayın Başkanım,
Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,
Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Kasım ayı Meclis Toplantımıza hoş geldiniz.

Bugün aramızda çok kıymetli konuklarımız var. Ama öncesinde kendilerinden de müsaade alarak Odamız adına gurur verici bir haberi paylaşmak istiyorum.
Bildiğiniz gibi Odamız Haziran ayında Ege Bölgesi Mükemmellik Ödülünü almıştı. Ardından aday olduğu Türkiye Mükemmellik Ödül Töreni Geçen hafta İstanbul’da gerçekleştirildi. Bu başarıya imza atan, çalışmaları destekleyen Önce Yönetim Kurulumuza, sonrasında da personelimize Odamızı gururlandırdıkları için şahsım ve Meclisimiz adına teşekkürlerimizi sunuyorum.
Sayın Bakan Yardımcımız, her zaman, her platformda yanımızdalar. Kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Bugün Meclisimizde ağırlamaktan da onur duymaktayız. Ne kadar yoğun olduğunu biliyoruz. Bizlere ayırdıkları kıymetli vakit için çok teşekkür ediyoruz.
İzmir’in en köklü 3 üniversitemizden çok değerli Rektörümüz, Rektör yardımcımız, Ebiltem Müdürümüze katılımlarından ötürü teşekkür ediyoruz. Öncelikle İYTE Rektörlüğüne yeniden seçilen Sayın Güden’i tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
Teknoloji TRANSFER OFİSLERİ hakkında bizlerle çok değerli paylaşımlarda bulunacaklar. İzmir 5 tanesi devlet olmak üzere 9 üniversitesi ile çok önemli bir avantaja sahiptir. İstiyoruz ki, bizler bu avantajı doğru kullanabilelim.
Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak geçmişten bugüne üniversite-sanayi işbirliği doğrultusunda elimizden gelen katkıyı koymaya çalışıyoruz. Ancak elbirliği ile daha etkin olmamız gereken bir çağda yaşıyoruz. Çağ atlatan, para kazandıran, süreklilik arzeden tüm yapıların temelinde teknolojinin doğru ve etkin kullanımı yatmaktadır. Genç nüfusu avantajımızı bu yönde kullanabildiğimiz sürece de, kuşkusuz ülkemizin geleceğini garanti altına alabiliriz.
O nedenle üniversitelerimiz içinde bulunduğumuz süreç itibari ile çok önemlidir.
Perşembe günü Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanımızın katılımlarıyla Odamızda gerçekleştirdiğimiz ve çok verimli geçtiğine inandığım toplantıda da özellikle Sayın bakanın Türkiye’de üniversite-sanayi işbirliği kültürünün olmadığını ifade etmesi çok önemlidir. Demek ki karşılıklı bir yerlerde hata yapıyoruz .
Ümit ederim ki en yakın zamanda bunu telafi edebiliriz.
Odamızda ilk kez ağırlama fırsatını bulduğumuz Sayın Bakanın, sanayiye ve konularımıza bakışından ötürü de son derece memnuniyet duyduk. Konularımızı anlamaya, öğrenmeye ve çözmeye yönelik yaklaşımı bizim açımızdan bir şanstır. Kendilerine buradan da bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyorum.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Yılın son ayına girerken, küresel ve ulusal ölçekte yoğun bir gündem izlemeye devam ediyoruz.
Bildiğiniz üzere 2014 gündemimiz ekonomiden ziyade siyasetin gölgesinde kaldı. Ulusal bağlamda seçimler, küresel bağlamda ise sınır bölgelerimizdeki çatışmalar oldukça gergin günler geçirmemize sebep oldu.
Belirsizliklerin hakim olduğu bu süreçte, ekonomimizin de yapısal istikrarını kaybetmeye başladığını gözlemliyoruz.
Sanayi üretimimiz ve ihracat hacmimiz istediğimiz boyutta olmamakla birlikte işsizlik oranı çift haneye ulaşırken, enflasyon da çift haneye doğru ilerlemektedir.
Bu bağlamda yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte, geçtiğimiz haftalarda ard arda açıklanan ekonomik dönüşüm ve yapısal reform politikaları oldukça sevindirici bir gelişme olarak takdirimizi kazanmaktadır.
Ancak yaklaşan genel seçimler, 2015’in de ağırlıklı olarak siyaset odaklı olacağına daha şimdiden işaret etmektedir.
Bu bağlamda, önümüzdeki dönemde ekonominin gündemdeki yerini koruyarak, sanayiye ve üretime ilişkin hedeflerin öncelikli tutulması gereğini bir kez daha vurguluyoruz.
Zira kalkınma ve toplumsal ilerlemenin ateşleyicisi ekonomik gelişmedir. Özellikle yüksek hedeflerimizin bulunduğu 2023’e artık 10 yıldan az bir süre kalmış olması, ekonomimize odaklanmamızın gereğini ortaya koymaktadır.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
10 Kasım’da, ülkemizi bilim ve eğitim ışığıyla muasır medeniyetler seviyesine yükseltmeye kendini adamış olan Ulu Önderimizi, vefatının 76. yılında yine minnetle ve özlemle andık.
Bu anlamda, eğitimin kutsallığına istinaden, başöğretmen sıfatına haiz Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere tüm öğretmenlerimizin, “24 Kasım Öğretmenler Günü”nü kutluyorum.
Bizi daha aydınlık ve mutlu bir geleceğe ancak umutlu çocuklarımız taşıyabilir ve bu umudu çocuklarımıza ancak mesleğini huzurla ve severek yapan öğretmenlerimiz aşılayabilir. O nedenle, öğretmenlerimizin sıkıntılarının da bir an evvel giderilmesini diliyoruz.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Duyurularımız bölümü ile konuşmamı tamamlamak istiyorum.

Meclis Üyemiz Sayın Hayri Dursunoğlu ayağından küçük bir ameliyat geçirmiş. Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Geçmiş Dönem Başkanlarımızdan Sayın Tamer Taşkın’ın oğlu da dünya evine girmiştir. Genç çifte mutluluklar diliyor, Taşkın ailesini tekrar tebrik ediyoruz.

Salih ESEN
Meclis Başkanı