2014 Aralık Ayı Meclis Toplantısı

Geçmiş Dönem Başkanlarımız,
Onur Üyelerimiz, Meclisimizin Çok Değerli Üyeleri,
Basınımızın Kıymetli Temsilcileri,

Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Aralık ayı Meclis Toplantımıza hoş geldiniz.
Yoğun tempolu ve yorucu geçen bir yılın son haftasındayız.
2014, siyaset ve ekonomi arenasında, küresel ve ulusal bağlamda ciddi gerginliklere sahne olmuştur. Avrupa’dan Amerika’ya, Uzakdoğu’dan Ortadoğu’ya kadar uzanan geniş bir coğrafya bir yandan kendi iç meseleleri ile mücadele ederken, diğer yandan küresel ekonomideki gelişmelerin etkisi altında politikalarını belirlemeye çalışmıştır.

2014’ün en vahim ve en tehlikeli gelişmesi, IŞİD’in yükselişi olmuştur.  Zira bu kanlı terör örgütünün eylemleri, bölgesel güvenliğimizi riske etmekten öte küresel barış üzerinde de ciddi bir tehdit unsuru haline gelmiştir.
Dördüncü yılını doldurmak üzere olan Suriye iç savaşı, büyük bir göç dalgası yaratmış ve Türkiye’nin mülteci sorunuyla yüzleşmesine sebep olmuştur. Suriyeli vatandaşların hayatta kalma mücadelesi bir taraftan sosyal bir yara olarak içimizi burkmuş bir taraftan da çeşitli kentlerimizde cinayetlere kadar varan bir kaos ortamı yaratmıştır.
Din çatışmasının perde arkasında, güç, iktidar ve toprak savaşının yattığı hepimizce bilinen bir gerçektir. Ancak pratikte tüm bu yaşananlar, Batı dünyasında, İslam Coğrafyasına karşı güdülen tahammülsüzlük duygusunu da körüklemektedir.
Bununla birlikte Rusya’nın Ukrayna’ya ilişkin tutumuna ve dünyanın karşıt tepkilerine de tanık olduk. Petrol fiyatlarındaki düşüşe neden olan Rusya’nın direnişi, dünyanın öncül lider güçlerinden biri olma arzusu ve küresel dengeleri belirlemesi bağlamında çok önemlidir.
Tüm bu yaşananlar, açık bir biçimde küresel denklemde güçler arası dengeleri yeniden biçimlendirme gayretlerini göstermektedir.

Türkiye olarak bu değişen dengeler karşısında jeopolitik avantajları ve riskleri ile birlikte sıkıntılı bir dış politikayı 2015’e taşımak üzereyiz. Sınır komşularımızda iç savaş mevcudiyetini korurken, ekonomik daralma söz konusu iken, Türkiye’nin bundan çıkar sağlamasının mümkün olamadığını yaşayarak görüyoruz.
Diğer yandan, ulusal bağlamda da oldukça yoğun bir gündem izledik. Özellikle yılın ilk 8 aylık süreci, yerel yönetim ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri başta olmak üzere siyaset ağırlıklı geçmiştir. Bu da, ekonominin çoğunlukla ikincil planda kalmasına sebep olmuştur.
Değerli Meclis Üyelerimiz,
Yaşananların doğru analiz edilmesi ve stratejik adımlar atılması, toplumsal güvenliğimiz adına oldukça önemlidir. Zira 2015’de ülkemizi ve dünyayı yine belirsizliklerle dolu bir dönem beklemektedir.
Bu süreçteki en öncelikli beklentimiz kalıcı barışın ve toplumlar arası huzurun yeniden tesis edilmesidir.
Bununla birlikte, iş dünyamızın ve toplumumuzun refaha kavuşması adına ekonomimizin yeniden asıl odak noktası olması ve verimli bir büyüme modelinin izlenmesi zorunludur. Bu bağlamda, son çeyrekte açıklanan Yapısal Dönüşüm Eylem Programlarını çok önemsiyoruz ve ivedilikle uygulamaya konmalarını diliyoruz.

2015’te, yaşadığımız tüm bu zorlukları aşabilmemiz için birlik ve beraberlik içerisinde olmamız ve işbirliği anlayışımızı geliştirmemiz çok önemlidir. Zira özlemle aradığımız barış ve huzur, ancak birbirimizi daha çok anlamaya çabalayarak tesis edilebilecektir.

Meclis Başkanı olarak, 2014 yılında Meclisimize vermiş olduğunuz katkılardan ve hoşgörülü, saygı çerçevesinde konuların aktarımından duyduğum memnuniyeti ifade ederek sizlere teşekkürlerimi sunuyorum. 2015 yılında da hep birlikte daha verimli bir yıl geçirmeyi diliyorum.

Sayın Başkanımızı ve Yönetim Kurulumuzu da başarılı performansından ötürü tebrik ediyorum. 2014 yılı için ekonomiye yön veren sanayi odaları arasında Odamızın İstanbul Sanayi Odası’nın ardından ikinci, Sayın Başkanın ilk sırada yer almış olması, konularımız açısından kamuoyu yaratılması adına oldukça önemlidir.

2015 yılının, ülkemize ve dünyamıza barış, huzur ve mutluluk getirmesini diliyor, sevdiklerinizle birlikte yeni yılınızı içtenlikle kutluyorum.

Duyurularımız bölümü ile konuşmamı tamamlamak istiyorum.

Meclis Üyemiz Sayın Hasan YAĞCI’nın annesi vefat etmiştir. Merhumeye Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına tekrar başsağlığı dileriz

EBSO Geçmiş Dönem Meclis Başkanı Sayın Mehmet TİRYAKİ İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu Başkanlığına seçilmiş. Kendisini tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz.

Salih ESEN
Meclis Başkanı