SAĞLIK SEKTÖRÜ SORUNLARI EBSO'DA KONUŞULDU

23.02.2018, Cuma

ECZACILIK VE MEDİKAL SANAYİCİLERİ

YERLİ MALI TERCİHİ İSTİYOR

Ege Bölgesi Sanayi Odası Kimyasal ve Eczacılık Ürünler Sanayi ile Medikal Sanayi Meslek Komiteleri Üyeleri, devlet ve üniversite hastanelerinin alımlarında Yerli Malı Tebliği’ne uygun hareket etmesini ve ürün bedellerinin erken ödenmesini istedi.

EBSO Diğer Kimyasal ve Eczacılık Ürünler Sanayi Meslek Komitesi ile Medikal Sanayi Meslek Komitesi üyeleri, ortak toplantılarında sağlık sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekti. Sanayiciler ve resmi kurum temsilcilerinin birlikte çözüm önerileri üretmesi amacıyla her iki meslek komitesi üyeleri ile İzmir SGK Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. İsmail Zeyniloğlu, İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Hüseyin Bozdemir, Kamu İhale Uzmanı Celal Şahbudak bir araya geldi.

EBSO Meclis Üyesi Enver Olgunsoy’un moderatörlüğünde, karşılıklı fikir alışverişi şeklinde gerçekleşen toplantıda, sanayicilerin sağlık sektöründe ürettikleri ve ithal ettikleri ürünleri devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri gibi devlet kurumlarına teknik şartnamelere uygun olarak sattıkları vurgulandı.

Mevzuat uygulansın

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 13.09.2014 tarih ve 29118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren SGM 2014/35 Yerli Malı Tebliği’nin 4. maddesinde tanımı yapılan yerli katkı oranı şartının en az yüzde 51 olması gerektiğinin ifade edildiğini hatırlatan sanayiciler, buna uygun olarak Yerli Malı belgesi aldıklarını dile getirdi. Sanayiciler, “Yerli malı belgesine sahip firmalarımıza ihalelerde ve doğrudan teminle alımlarda yüzde 15 fiyat avantajı sağlanması zorunluluğu olduğu halde hastanelerle yapılan şartnamelerde bu madde koyulmamaktadır. Bu maddenin mutlaka ihale şartnamelerine koyulması gerekmektedir. Doğrudan temin şeklinde yapılan mal alımlarında ise, bu avantajın teknik olarak kullanılamayacağı hastanelerce ifade edilmektedir. Bu da sektörümüz açısından önemli bir sorundur” görüşlerini ifade etti.

Sattıkları ürünlerin geri ödemelerini üniversite hastanelerinden 3 yılda, devlet hastanelerinden de 9 ayı geçen sürede alabildiklerini belirten EBSO Diğer Kimyasal ve Eczacılık Ürünler Sanayi Meslek Komitesi ile Medikal Sanayi Meslek Komitesi üyeleri, sanayicileri zor duruma düşüren hatta iflasla sonuçlanan uzun geri ödeme sürelerinin mümkün olduğunca kısaltılmasını istedi.