GÜNEŞ ENERJİSİ SANAYİCİLERİ VE ENDÜSTRİSİ DERNEĞİ İŞBİRLİĞİNDE “ÇATILARDA GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ (GES) UYGULAMA FIRSATLARI SEMİNERİ”

03.04.2018, Salı

Binalar 300 Euro’ya enerji üretecek

Ege Bölgesi Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen seminerde konuşan GENSED Genel Sekreteri Hakan Erhan, Türkiye’de güneşten yeni bir sayfa açıldığını belirterek, “300 Euro’ya çatılara güneş enerjisi sistemlerini çok rahat kurabileceksiniz” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği ile birlikte çatılarda güneş enerjisi santrali uygulamalarını İzmir’in gündemine taşıdı. Güneş enerjisi santrallerinin ticarethane, sanayi ve inşaat uygulamalarındaki teknolojik gelişmelerle çatı pazarındaki mevzuat ve finans konularının ayrıntılarıyla EBSO Meclis Salonu’ndaki seminerde ele alındı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Gündüz’ün yönettiği toplantıda; sektör paydaşları hem teknik konuları hem de mevzuatı ayrıntılarıyla ele aldı.

Herkes güneşten bir sayfa açıyor

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Genel Sekreteri Hakan Erhan, “GENSED, 2009 yılında 43 üye ile birlikte kuruldu. Konumuz güneşten elektrik üretimini kapsıyor. Tedarikçi, uygulayıcı, yatırımcı olmak üzere herkesi kapsıyor. Güneş enerjisi sisteminde artık Zorlu, Polat enerji, Siemens gibi büyük grupların da olduğunu rahatlıklar görebiliyoruz. Herkes güneşten bir sayfa açmaya çalışıyor. Eğitim, seminer, toplantı, rapor hazırlama, üyelerle görüşme gibi konuları sağlıyoruz” diye konuştu.

Hindistan hızlı büyüyor

Güneş enerjisi sistemlerinde üretim eğrisinin sürekli yukarı doğru arttığını ve 2021 yılında Türkiye’nin 1000 gigawattları bulan üretimleri çok rahat görüleceğine değinen Erhan, “Çin; hem üretimde hem de kurulumdsa dünyada başı çekiyor. Çin, GES’e 52 gigawatt ile en büyük yatırım yapan ülke olarak yer alıyor. Yani Çin, güneş enerjisi sistemlerini hem uyguluyor hem de kuruyor. Arkasından ikinci sırada ABD, üçüncü sırada Almanya geliyor. Hindistan 7 gigawatt enerji kurulumu ile hızlı bir büyüme ile sektöre geliyor. Böyle devam ederse önümüzdeki 5 yıl içinde ilk iki içinde yer alacaktır. Burada dikkat çeken diğer bir ülke ise İngiltere. Güneş görmeyen İngiltere’de bile 8 gigawatt güneş enerjisi santrali kuruluyor” dedi.

Çatı uygulamaları başladı

Güneş enerjisinin çatı uygulamalarında hareketlenmenin başladığını ifade eden Erhan, “50 megawatt civarı lisanssız kurulumlar daha çok yapılıyor. Önümüzdeki iki yıl içinde bunlar devreye girecek. Muhtarlar bile emlakçı gibi yer göstererek lisanssız kurulum iş yapmaya başladı. 2018 yıl sonu tahmini 5 bin megavat kurulu güneş enerji santrali öngörülüyor. Bugün itibariyle 4 bin megavatları geçtik. Çatılarla beraber 5 binin üzerinde olmasını bekliyoruz. Gelir vergisinden muaf olma durumu torba yasa ile meclisten geçti” ifadelerini kullandı.

Geleceğe yönelik sorumluluk projesi

Güneş enerjisi sistemlerinde iyimser senaryo tuttuğunu açıklayan Erhan, “Gerekli Ar-Ge’yi yapanlar artık aradan sıyrılacak. 300 Euro’ya bu sistemleri çok rahat çatınıza kurabileceksiniz. Evlere yapılacak olan güneş enerjisi sistemlerinin kaç senede döneceğinden ziyade geleceğe ne bırakacağımızı düşünmemiz lazım. Evlerimize 2-3 kw’lık santrallerin kurulması geleceğe yönelik sorumluluk projesidir. Güneş enerjisi sistemleri 5 yıl içinde olmazsa 10 yıl içinde mutlaka hayatımızda olacaktır” şeklinde konuştu.

Sunumlar için lütfen tıklayınız.

İlave sunum için tıklayınız