BİLGİ GÜVENLİĞİ VE HUKUKİ BOYUTU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

29.12.2017, Cuma

Sanayicilere siber güvenlik semineri

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBS0), bilgi güvenliği ve hukuki boyutu hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Endüstri İlişkileri Çalışma Grubu Başkanı Ateş İlyas Demirkalkan’ın yönettiği seminerde bilgisayar yüksek mühendisi Çağrı Polat; bilgi güvenliği, kurumların uygulamaları, kişisel güvenlik zaafiyetleri, sosyal mühendislik tehditleri, kablosuz ağlarda güvenlik tehditleri, sosyal medya ve banka uygulamaları güvenlikleri konularında bilgi veririken, Avukat Sezin Küçükilhan da işçilerin siber gözetim kuralları, bilgi güvenliği ve elektronik izleme ile Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uygulamalarını anlattı.

EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Endüstri İlişkileri Çalışma Grubu Başkanı Ateş İlyas Demirkalkan, “Odamız, değişen mevzuat hakkında bilgilendirmede bulunmak, özellikle üyelerimizin dikkat etmesi gereken konularda farkındalıklarını artırmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda, Endüstri İlişkileri Çalışma Grubumuz tarafından konunun uzmanlarının katılımları ile düzenlediğimiz etkinliklere özellikle önem vermekteyiz” dedi.

Yasal düzenleme yapıldı

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 07.04.2016 günlü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini, yeni kavramlar ve yükümlülükler getirdiğini hatırlatan Demirkalkan, şunları söyledi:

“İçinde bulunduğumuz dönemde gelişen teknoloji ile birlikte her saniye üretilen ve üreyen bilgi sayısı akıl almaz boyutlara ulaştı. Bununla birlikte bilginin yayılma hızı da son derece arttı. Bu yüzdendir ki, bireylerin kendilerine ait verilerin nasıl ve kimler tarafından, hangi amaçlarla kullanıldığını bilme, istemediği takdirde bunu engelleme haklarının hukuki olarak tanınması ve ayrıntılı şekilde düzenlenmesi ihtiyacı dünyada çok uzun zaman önce fark edildi. 6698 sayılı kanunla kişisel verilerin ne olduğu tanımlandı, buna göre kişisel verilerin kişinin rızası olmadan hiçbir işleme tabi tutulamayacağı belirlenmiş oldu. Elbette ki iş ilişkisi açısından da son derece önem taşıyan bu düzenleme ile ilgili halen bilgi eksikliklerinin olduğu ve konuya ilişkin farkındalığın artırılması gerektiği bir gerçektir.”

Siber saldırıya dikkat

Bilgisayar yüksek mühendisi Çağrı Polat, siber saldırılara karşı kurumlara mutlaka profesyoneller tarafından çok katmanlı güvenlik sistemleri kurulması gerektiğini söyledi.

Kişisel güvenliğin kurum güvenliğinden ayrı tutulmamasını isteyen Polat, “İş başvurusu için gelen biri bile cv’sini çıktı almak için yardım isteme bahanesiyle sisteme girebilir. Öte yandan, ömrünü doldurmuş cihazlar siber saldırılar için iyi hedeftir. Yeni ve güvenilir sürümler edinin. Hatta cep telefonunuza bile güncelleme yapın. Şifrelerinizde harf, rakam ve işaretlerden oluşan kolay tahmin edilemeyen değerler kullanın. Kredi kartlarınızı bile 6 ayda bir yenileyin” önerilerinde bulundu.

Çağrı Polat, Sanayi 4.0’ın gündemde olmasına rağmen bilgi güvenliğinin konuşulmadığını ileri sürerken, “Hem nesnelerin interneti diyoruz hem de kalp piline bile uzaktan müdahale edildiği ortamda bilgi güvenliğini konuşmuyoruz. Ulusal güvenlik ve yazılımlara önem vermezsek Sanayi 4.0’da felaketi yaşarız” dedi.

Avukat Sezin Küçükilhan da, işverenlerin sözleşmelerde işin yapılması amacıyla kullanılan haberleşme cihazları ve bilgisayarların izlenebileceğine yönelik hükümlere yer vermesini, böylelikle özel hayatın gizliliği korunurken işle ilgili bilgilerin rakiplerin eline geçmesi veya kötü amaçlarla kullanılmasının önüne geçilebileceğini anlattı.

Toplantı sunumları:

Sunum1