YORGANCILAR: SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ÇEVREDEN GEÇİYOR

06.06.2018, Çarşamba

Yorgancılar: Sürdürülebilir kalkınma çevreden geçiyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sürdürülebilir kalkınma hedefinin çevresel şartların iyileştirilmeden mümkün olmayacağının bilinciyle, daha sağlıklı bir çevre ve daha temiz bir dünya için farkındalık yaratmaya gayret ettiklerini söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Dünya Çevre Günü ve Haftası etkinlikleri kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliğinde “Dünyamız Nereye Gidiyor? - Çevre ve Geleceğimiz” konulu panel düzenledi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan’ın katılımıyla gerçekleştirilen panelde, sanayiciyi yakından ilgilendiren Çevre Mevzuatı’nın geçirdiği revizyonlar, çevre sorunlarının yaşadığımız hayat üzerindeki etkileri ve genç kuşağın çevre sorunlarına bakış açısı da paylaşıldı.

İsveç’in Stockholm kentinde 1972 yılında yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla, 5 Haziran’ın Dünya Çevre Günü olarak kutlandığını hatırlatan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Oda olarak her yıl özel önem verdikleri etkinliklerle çevre kirliliğine ve sonuçlarına dikkat çekmeye, daha sağlıklı bir çevre ve daha temiz dünya için farkındalık yaratmaya gayret ettiklerini söyledi. Ender Yorgancılar, “Çünkü bugün sürdürülebilir kalkınma hedefinin çevresel şartların iyileştirilmeden mümkün olamayacağını çok iyi biliyoruz” dedi.

Sanayi açısından bakıldığında çevre konusunun her geçen gün daha çok gündeme gelen, yeni düzenlemeler ile uyum çalışmaları süratle devam eden bir konu haline geldiğini belirten Yorgancılar, şu görüşleri ifade etti:

“Küreselleşme, tükenen kaynaklar ve insanoğlunun doğayı ve kaynakları hor kullanması, çevreyi uluslararası bir boyuta taşımıştır. Bunun bilincinde olan Odamız, yıllardır çevre konusunu en üst düzeyde ele almış ve üzerine düşen sorumluluklar dışında çevre bilincini kurumsal olarak benimsemiştir. Bir yandan üyelerimizi değişen mevzuatlar ve şartlar karşısında bilgilendirirken, bir yandan da çevreye duyarlı üyelerimizi ödüllendirmeyi, sorumluluğunun gereği olarak görmektedir. Yönetim Kurulumuz; bu farkındalıkla sanayinin gelişimini, çevresel değerleri en üst düzeyde tutarak, mevzuatlara görüşlerini dahil ettirerek çevre boyutu ile de sağlamaya çalışmaktadır. Yönetim Kurulu Çevre Çalışma Grubumuz, ilgili tüm taraflar arasında iletişim ve işbirliği platformu oluşturmayı başarmış, sanayicimizin ve ilimizin çevre sorunlarına çözüm bulmak için çalışmalar yürütmüştür.”

Sıfır Atık projesi ile 15 milyar TL katkı

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan da, çevre konusunda dünyada ve Türkiye’de bir dönüşüm yaşandığını ifade ederken, Bakanlık olarak dünyaya örnek olacak projeler yapma yolunda çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Türkiye’nin değerlerinde ve inancında çevreye çok önem verdiğini dile getiren Varan, “Temizlik imandandır” sözünü örnek gösterdi. Varan, Cumhurbaşkanı Erdoğan himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak başlattıkları “sıfır atık” projesinde İzmir’de de önemli mesafeler kaydettiklerini, hem eğitim verdiklerini hem de ciddi bir geri dönüş beklediklerini vurgularken, “Çevreye değer vermeyen insana da değer vermez. Gelecek nesillere en iyi çevreyi bırakmak için çalışıyoruz. Sıfır Atık, dünyaya model olacak ve israfı önleyebilecek proje. 2019 yılı sonu itibariyle tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, 2023’te ise Türkiye’de tüm alanlarda Sıfır Atık projesini yerleştireceğiz. Yemek artıklarını çöpe değil hayvan barınaklarına gönderiyoruz. Pet şişe atıklarından çocuklarımıza oyun alanı yapılıyor. Sıfır Atık projesi Türkiye’nin bütçesine 15 milyar lira gibi ciddi bir katkı sağlayacak, çevrenin ‘olmazsa olmaz’ını teşkil edecek” dedi.

Çevre evrenseldir

EBSO Meclis Üyesi ve Çevre Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi de, çevrenin evrensel olduğunu belirterek, “Türkiye kendi çevre sorunlarını 15 yılda önemseyerek çözmek adına önemli adımlar attı. Çevre öyle bir şey ki, siz ne yaparsanız yapın komşu ülkeden gelen hava veya nehir sizin hayatınızı etkiliyor. Böyle bir dünyada yaşadığımız için ülkemizi mükemmel yapmak yetmiyor. Temel hak ve özgürlükler ne kadar evrenselse çevrede evrenseldir. ‘Kanada ne yapmışsa bana ne’ diyemeyiz. Çünkü Kanada’daki olay bizim için de önemli hale geldi” dedi.