YORGANCILAR: 2019’A DAHA GÜÇLÜ GİRELİM

07.11.2018, Çarşamba

Yorgancılar: 2019’a daha güçlü girelim

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ekonomisinin 2019 yılına daha güçlü girmesi için sorunlarını bugünden çözüp açıklarını kapatması gerektiğini söyledi. Reel sektör için atılacak her adımın, Ağustos ayında yaşanan döviz kurları şoku ile başlayan zor sürecin daha az hasarla atlatılmasını sağlayacağını belirten Yorgancılar, başarıya reel sektör ile finans sektörünün birbirini doğru anlayıp anlayışıyla konulara sağlıklı yaklaşımlar geliştirerek ve “biz” anlayışını hayata geçirerek ulaşılabileceğini ifade etti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Bankalar Birliği’nin İzmir’deki “Reel Sektör ve Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı”nda gündeme damga vuran konuşmayı, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar yaptı. Ağustos ayında yaşanan kur şoku ile başlayan süreçte bugün firmaların bankalara borçlarını ödeyemez hale geldiğini dile getiren Yorgancılar, toplantının her iki taraf için de ayrı önem taşıdığını vurguladı.

Son 3 aydır piyasalarda yaşanan olumsuzlukları dikkatle takip ettiklerini söyleyen Yorgancılar, tüketici enflasyonunun yüzde 25, üretici enflasyonunun yüzde 45’lere ulaştığını, yıl başından bu yana sanayicinin kullandığı elektriğe yüzde 69, doğalgaza da yüzde 92 oranında zam yapıldığını hatırlatarak üretici maliyetlerine dikkat çekti. Ender Yorgancılar, “Tasfiye olunan kredilerin ilk üç sırasını yüzde 21.8 ile perakende ve ticaret, yüzde 21.7 ile bireysel ve yüzde 21.4 ile sanayi kesimi aldı. Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri başta olmak üzere sanayiye ilişkin göstergelerdeki olumsuz seyir önemli mesajlar veriyor. O nedenle reel sektör için atılacak her adım, bu süreci daha az hasarla atlatmamızı sağlayacaktır. Aksi halde borç krizi bankalarımızı da zor duruma düşürecektir” dedi.

Reel sektörün bugünkü net döviz pozisyonunun 217 milyar dolara ulaştığını da haber veren Yorgancılar, önümüzdeki yıl gerek EBSO’nun 100 Büyük, gerekse İSO’nun 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışmasında da bugünlerin firmalara kambiyo zararı olarak geri döneceğinin görüleceği uyarısını yaptı. Yorgancılar, “Ve şimdiden karlar eridiği gibi mali yapı da tamamen bozulmuştur. Bu da yatırım yapmayı ötelemekte, firmaları maliyet kontrolüne zorlamaktadır. Diğer yandan karşılıksız çek tutarının yılın 10 aylık diliminde yüzde 52 artması piyasalardaki yangını ortaya koymaktadır. Elbette ki bu fırtına da dinecek ama dileğimiz ve amacımız en az hasarla fırtınadan çıkılmasıdır” diye konuştu.

Bankaların desteğini önemsiyoruz

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, özellikle de KOBİ’lerin bu süreçte bankalar tarafından desteklenmesini çok önemsediklerini vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kapsamda; Türkiye Bankalar Birliği'nin tavsiye niteliğindeki son kararını memnuniyetle karşıladık. Toplam nakit kredi borcu 15 milyon TL'nin altında olan işletmelerin, vadesi gelen taksitlerinin 24 aya kadar uzatılması hususunu bankalarımızın da dikkate almalarını arzu ediyoruz. Toplamda yaklaşık 160 milyar liralık bekleyen bir KDV alacağımız var. Geçen senelerde bu tutarın SGK ve vergi borçlarından mahsup edilmesini önermiştik. Ancak, içinde bulunduğumuz şartlar itibari ile KDV alacaklarının bankaların kredi kullanımında teminat olarak kabul edilmesini bugün için bizler de destekliyoruz. Bununla birlikte, ilave teminat talepleri, vadelerin kısalması, kredi maliyetlerinin artması, kapa-aç yapılan kredilerin yeniden açılmaması gibi kriz dönemlerinde yaşanan sorunlar yine gündeme gelmiştir. Bu konuların yeniden değerlendirilmesini bankalarımızdan rica ediyoruz. Çünkü, bu ülke hepimizin. Bilançolarımızda yazan zarar, sadece firma sahibini etkilemiyor. Çalışanımızı, ailesini, bankalarımızı ve doğal olarak ülkemizi olumsuz etkiliyor.”

Ender Yorgancılar, alacaklı ve borçluların bir süreliğine korunması, var olan markanın yok olmaması için önemli bir adım niteliğindeki konkordatonun da kötü niyetlilerce suistimal edilmemesi için sıkı ve adil yapılmasını da istedi.

‘Biz’ olalım

OECD ve IMF’nin 2019 yılı tahminlerini revize ederek Türkiye’de büyümenin yüzde 0.5’e kadar düşeceğini belirttiğini, Yeni Ekonomik Program’da 2019 yılı için büyümenin yüzde 2.3 olarak öngörüldüğünü hatırlatan Ender Yorgancılar, “Yüzde 5 büyürken, sıfıra ve hatta negatife düşmek kuşkusuz dengelerimizi bozacaktır. Ve 2019 yılının nasıl geçeceğini de işaret etmektedir. O nedenle, yaşadığımız sorunları bugünden çözerek, 2019 yılına açıklarımızı kapatarak çok daha güçlü girebilmeliyiz. Bunu da ancak bu toplantı ve benzeri diyalog yolları ile birbirimizi doğru anlayarak, konulara sağlıklı yaklaşımlar geliştirerek, ‘ben’ değil ‘biz’ anlayışını hayata geçirerek yapabilir ve karşılıklı faydayı sağlayabiliriz” dedi.