İZMİR İŞ DÜNYASI, 88. İEF İÇİN KENTE GELEN DELEGASYONLARLA BULUŞTU

05.09.2019, Perşembe

88. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) için İzmir'e gelen yabancı iş heyetleri, Uluslararası İzmir İş Günleri kapsamında Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) başkanları tarafından ağırlandı. Heyet görüşmelerinde ülkelerin ticaret ve yatırım potansiyeli anlamında ülkelerin birbirlerini tanımalarının önemine ve serbest ticaret anlaşmalarının (STA) avantajlarına dikkat çekildi.

Aralarında altı bakan, iki bakan yardımcısı ve çok sayıda ticaret müsteşarı ve büyükelçinin bulunduğu heyetler, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ve EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ile buluşarak işbirliği olanaklarını masaya yatırdı.

Gelişmiş sanayi altyapısı

Swissotel Kongre Merkezi’nde gerçekleşen görüşmelerde EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’in kendi içinde ve bölgesinde yoğun bir sanayi altyapısına sahip olduğunu ve bunun da önemli limanlarla ve bittiğinde dünyanın en büyük 10 limanından biri olacak Çandarlı Limanı ile desteklendiğini vurguladı. Yorgancılar, “İzmir 13 organize sanayi bölgesi, Gaziemir ve Menemen’de iki serbest bölge, yetişmiş insan kaynağı ve ileri seviyedeki altyapısı ile büyük bir potansiyel taşıyor. Yakın bir zaman içinde tarım ve gıda alanında üretim gücünü büyük ölçüde artıracak Tarım OSB de hayata geçecek. Doğrudan yabancı yatırımların yoğun olarak yöneldiği İzmir çimento, demir-çelik, gıda, tütün başta olmak üzere 70’e yakın sektörü barındırıyor. Gelişmiş altyapısının yanında mevcut iki liman ve bittiğinde dünyanın en büyük 10 limanından biri olacak olan Çandarlı Limanı ile bu potansiyeli destekliyor. Bütün bu sebeplerle tüm dünyadan yatırımcılar, İzmir’e geliyor” dedi.

“STA’lar artmalı”

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de mevcut konjonktürde tüm ülkeler için yeni ticaret ve yatırım pazarları oluşturmanın hayati önem taşıdığını söyledi. İzmir’in bu açıdan taşıdığı öneme işaret eden Özgener, “İzmir bir liman kenti ve har dönemde Türkiye’nin dışa açılan kapısı olmuş bir merkez. Bu geleneğimizi bugün de sürdürüyoruz. Serbest ticaret anlaşmalarının artması, tüm sektörlerde muhatap ülkelerimizle ticareti çok daha hızlı ve verimli hale getirecek” diye konuştu.

“Yeni ihracat pazarları için fırsat”

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise dünyanın ve Türkiye’nin içinden geçtiği süreçte üretim ve onu tamamlayacak olan ihracatın önemin birkaç kat daha arttığını vurguladı. Eskinazi, “İEF kapsamında gerçekleştirdiğimiz heyet görüşmeleri, bu anlamda büyük önem taşıyor. İzmir İş Günleri etkinliklerinin Ege Bölgesi olarak yeni dış ticaret pazarları yaratabilmemiz adına yerinde ve çok faydalı bir etkinlik olduğunu düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Kimler katıldı?

Yoğun bir görüşme trafiğine sahne olan Uluslararası İzmir İş Günleri ikili görüşmelerine, heyetleri ile beraber Gana Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Carlos K. Ahenkorah, Sri Lanka Devlet Bakanı Buddhika Pathirana, Surinam Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Stephen Tsang, Somali Sanayi ve Ticaret Bakanı Abdullahi Ali Hassan, Myanmar Ticaret Bakanı Than Myint, Küba Sanayi Bakanlığı Birinci Bakan Yardımcısı Eloy Alvarez Martinez, Kuzey Makedonya Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Elvin Hasan, Kongo Cumhuriyeti Ekonomi ve Sanayi Bakanı Gilbert Ondongo, Ekvador Cumhuriyeti Ticaret Müsteşarı Gabriel Pena B. ve Macaristan Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Zsofia Kakas katıldı.