İZMİR DEĞİL, ÜLKE MESELESİ

10.02.2018, Cumartesi

Yorgancılar: İzmir değil, ülke meselesi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün, İzmir’e teknoloji üssü müjdesinin 4. Sanayi Devrimi sürecinde, milli ve yerli hedefimizde gerek kentimiz gerekse de ülkemiz için çok önemli olduğunu söyledi. Teknoloji üssü kurulmasının sadece İzmir’in meselesi olmadığını kaydeden Başkan Yorgancılar, “Bu bir ülke meselesidir. Kayda değer bir hamledir. Bizleri heyecanlandıran, geleceğe hazırlanmamızda umutlandıran Sayın Bakanımıza şükranlarımızı sunuyorum. İzmir ve ülkemiz için hayırlısı olsun” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak, uzun yıllardır İzmir’in sahip olduğu potansiyeli anlatmaya çalıştıklarını ve üstlendikleri görevin getirdiği sorumluluğun gereği olarak konuyu önerilerle birlikte ilgililere aktarmayı temel prensip edindiklerini kaydeden Yorgancılar, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Dr. Faruk Özlü’nün açılış konuşmaları ile Odamızda gerçekleştirilen “İzmir Teknoloji Üssü Çalıştayı” İzmir’de teknoloji üssü kurulması yönünde Bakanlığımızın 1 yıllık çalışmasının son adımlarıdır. Bizler, İzmir’in üniversiteleri ve nitelikli işgücü ile güçlü sanayi yapısı ve teknolojiye adaptasyonu ile bir Silikon Vadisi olmasını gündeme getirenlerin başında gelmekteyiz. Bu nedenle de bu konuyu çok önemsiyor ve heyecanla sonucunu bekliyoruz” diye konuştu.

Akıl ve bilim ile mümkün

Güçlü bir üretim altyapısına sahip olan ülkemizin bugün, yapılan en ciddi çalışmalarda takipçi ülkeler arasında gösterilmesine karşı çözüm reçetesinin çok açık olduğunu vurgulayan Ender Yorgancılar, şu görüşleri dile getirdi:

“Bizim bir üst kademe olan lider ülkeler konumuna yol almamız ancak ve ancak akıl ve bilim ile mümkündür. Bunun için de teknolojiyi üniversitelerimiz aracılığıyla, sanayimizle buluşturmak zorundayız. O nedenle de, İzmir’de teknoloji üssü kurulması sadece İzmir’in meselesi değildir. Bu bir ülke meselesidir. İzmir şu anda bu meseleye en hızlı katkı koyabilecek illerin başında gelmektedir. Bundan sonraki aşamada; hangi sektörlerin olacağı, ne tür hizmetlerin verileceği, teşviklerin, insan kaynağının, hangi tür yatırımcının yer alabileceğinin doğru tespiti ile başarıya ulaşmamak için hiçbir neden görmüyorum. Bizleri heyecanlandıran, geleceğe hazırlanmamızda umutlandıran Sayın Bakanımıza şükranlarımızı sunuyorum. İzmir ve ülkemiz için hayırlısı olsun.”

800 şirket, 40 bin istihdam, 20 milyarlık GSYH

Hatırlanacağı gibi; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, EBSO’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen İzmir Teknoloji Üssü Çalıştayı’nda, Urla’da 9.5 milyon metrekare alanda kurulacak teknoloji üssünün farklı ölçeklerde 800 şirkete ev sahipliği yapması, uzun vadede 40 binden fazla istihdam sağlaması ve 15-20 milyar liralık GSYH yaratabilecek kapasitede olmasının öngörüldüğünü açıklamıştı. Bakan Özlü, İzmir Teknoloji Üssü’nü oluşturan ekosistemde en yetkin insan kaynağı, laboratuvarlar, prototip atölyeleri ve sosyal donatıların olmasının planlandığını belirtirken, “Hükümet olarak, bilimi ve teknolojiyi stratejik alanlar olarak görüyoruz. Sanayi savaşında elimizi güçlendirecek en önemli aracın bilim ve teknoloji olduğunu biliyoruz. Cephaneliğimizi, bilim ve teknoloji ile dolduruyoruz. Ülkemizi küresel dönüşüme ve Sanayi 4.0’a hazırlamak için hamleler yapıyoruz. Kaybedecek bir saniyemiz bile yoktur. Zamanla yarışmak hatta zamanın önüne geçmek zorundayız. Bir yandan sanayide milli ve yerli duruşumuzu güçlendirirken diğer yandan sanayi ve teknoloji hamlemizi hayata geçiriyoruz” ifadelerini kullanmıştı.