İTALYA İLE EKONOMİK İLİŞKİLERDE YENİ BİR SAYFA

08.04.2019, Pazartesi

İtalya ile ekonomik ilişkilerde yeni bir sayfa

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir ile İtalya arasındaki dış ticaret hacminin arzu edilen seviyelere ulaşması için direkt uçak seferleri konulması ve vize konusunun çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

İtalya’nın İzmir Konsolosu Valerio Giorgio, kentte göreve başlamasının ardından Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar’ı makamında ziyaret etti. Giorgio’yu kutlayan Yorgancılar, EBSO’nun kurumsal yapısı, çalışmaları ve İzmir’e ilişkin ekonomik sunumunda, Türkiye’de faaliyet gösteren 1449 İtalyan sermayeli firmadan 144’ünün İzmir’de bulunduğunu ve EBSO üyesi sanayicilerin pek çoğunun İtalya ile ticaret yaptığını söyledi. Ender Yorgancılar, “Türkiye ve İtalya arasında toplam 19.6 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunuyor. İzmir’in buradaki payı da 1 milyar dolar civarında. Ancak İzmir’den İtalya’nın hiçbir şehrine direkt uçak seferi bulunmuyor. Buradan İtalya’ya gitmek normalde 2 saat olmasına rağmen İzmirli bir işadamının ulaşması aktarmalarla birlikte 5 saati buluyor. Direkt uçuşla zaman kayıplarının önüne geçilse ticaret hacmi büyük ivme kazanır, bir anda 1.5 milyar dolar artar. En azından Mart ve Ekim ayları arasında haftada 2-3 kez Milano’ya direkt uçuş olmalı” dedi.

İş dünyasının vize konusunu da gündeme getiren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, “İtalya ile sürekli iş yapan firmalarımız bile uzun süreli vize almakta güçlük çekiyor. Bu da ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilere sekte vuran bir husus” diye konuştu.

Ender Yorgancılar, Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak yakın geçmişte Milano Ticaret ve Sanayi Odası (Formaper) ile İzmir Pastacılar ve Fırıncılar Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığında Güçlü Kadın Güçlü Ekonomi projesini hayata geçirdiklerini hatırlatırken, dezavantajlı bölgelerde yaşayan 100 kadına ilgi ve yetenekleri göz önünde bulundurularak girişimcilik ve mesleki eğitimle iş yaşamına kazandırdıklarını anlattı.

İzmir’i tanıtacak

İtalya’nın İzmir Konsolosu Giorgio da, görev yapacağı önümüzdeki 4 yıl boyunca İzmir ile İtalya arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çaba göstereceğini vurguladı. İzmir’e gelmesinden bu yana geçen çok kısa sürede en çok duyduğu konuların vize ve direkt uçuş olduğunu belirten Giorgio, bu konularda da ülkesi nezdinde gerekli girişimleri yapacağı sözünü verdi.

Valerio Giorgio, “Türkiye sadece İstanbul’dan ibaret değil. İzmir çok önemli bir şehir ve buradaki imkanları tanıtacağım. İki ülke arasındaki ticaretin daha da gelişmesi amacıyla EBSO’nun işbirliği, İzmir İtalyan Ticaret Odası’nın da katkılarıyla iş dünyasını bir araya getirecek organizasyonlar yapılması faydalı olacak. Enerji ve inovasyonu önemsiyorum. Bazı şirketleri ziyaret ettim ve bölgedeki İtalyan yatırımcı firma sayısının çok olmasından da memnuniyet duyuyorum” dedi.