İTALYA-İZMİR İŞBİRLİĞİ KÖPRÜSÜ

30.10.2017, Pazartesi

İtalya-İzmir işbirliği köprüsü

İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Pietro Alba, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaret etti. İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Işın Yılmaz ile Şahika Aşkıner’in yanısıra Genel Sekreter Eren Alpar’ın da hazır bulunduğu ziyarette, İzmir ile İtalya arasındaki ekonomik ilişkilerin artması amacıyla heyet ziyaretleri organizasyonları düzenlenmesi gündeme geldi. İzmir İtalyan Ticaret Odası Başkanı olarak İzmir’de iş dünyasını çatısı altında toplayan kurumlarla İtalya’daki yatırımcılar arasında köprü kurmayı istediğini belirten Alba, tekstil, konfeksiyon, deri, makine imalat, gıda işleme, kimyasallar ile ilaç konularındaki işbirliği fırsatlarına dikkat çekti. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, ikili iş görüşmelerinin arzu edilen etkinliği sağlaması için öncesinde sektörel bazda ayrıntılı çalışma yapılması gerektiğini anlattı. İzmir’de faaliyet gösteren İtalyan sermayeli firmaların EBSO ile ilişkilerinde beklentileri ve ihtiyaç duydukları çalışmaların belirlenmesine yönelik organizasyonun talimatını da veren Yorgancılar, “İtalya ve Türkiye arasında 18 milyar dolar civarında bir ticaret hacmi var. İzmir bunun 1 milyar dolarını sağlıyor. Aramızdaki ortak noktalar oldukça fazla ve bunların verimli iş fırsatlarına dönüşmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

Türkiye 2016 yılında İtalya’ya 7.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken ithalat rakamı 10.2 milyar dolar oldu. İzmir’in ihracatı 456 milyon dolar, ithalatı da 538 milyon dolar olarak kaydedildi. İki ülke arasında dış ticarete konu ürünlerin büyük ölçüde örtüştüğü dikkati çekiyor.

İzmir’den yapılan ihracatta; organik kimyasal ürünler, meyve ve kuruyemiş, plastik, su ürünleri, örme giyim eşyası, kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar, motorlu kara taşıtları ve bunların parçaları, demir ve çelikten eşya, tuz, kükürt, alçı, kireç ve çimento ilk sıralarda yer alıyor. İthalat kalemleri arasında da alüminyum ve bundan mamul eşya, kağıt, karton, deri işleme ve boyacılıkta kullanılan kimyasallar, ölçü, kontrol ve tıbbi cerrahi cihazlar, dokunmamış mensucat, özel iplikler, mineral yakıtlar, mineral yağlar, elektrikli makine ve cihazlar bulunuyor.