EBSO, ŞUBAT AYI MECLİS TOPLANTISINDA İSO’NUN KONUĞU OLDU

26.02.2020, Çarşamba

Ege Bölgesi Sanayi Odası Şubat ayı meclis toplantısı, İstanbul Sanayi Odası ile ortak gerçekleştirildi. İSO’nun konuğu olarak İstanbul’a giden EBSO Meclis Başkanlık Divanı, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, İSO Meclis Üyeleri ile birlikte güncel ekonomik gelişmeleri ve iki bölge sanayicilerinin konularını değerlendirdi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İstanbul Sanayi Odası ile birlikte gerçekleştirilen ortak meclis toplantısında ev sahiplikleri için İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile İSO Meclis Başkanlık Divanı, Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerine teşekkür etti.

Yorgancılar risk ve fırsatları sıraladı

Meclisteki konuşmasında 2020 yılı için öngörülen risk ve fırsatları paylaşan Başkan Yorgancılar, bu yıl 50'ncisi düzenlenen Davos Zirvesi katılımcılarından alınan geri bildirimlere göre 2020 yılının ilk 10 riskinin ekonomik çatışmalar, politik kutuplaşmalar, ekstrem iklim olayları, doğal ekosistemin çöküşü, siber saldırılar, ticarette korumacılık, popülist protestolar, internet dolandırıcıları, büyük ülkelerde resesyon ve kontrolden çıkan yangınlar olduğunu söyledi. Söz konusu tabloyu değerlendiren Yorgancılar, bunlara koronavirüsün de eklendiğini belirterek, “Görüldüğü gibi 10 riskin 3’ü çevre, 2’şer tanesi ekonomik, sosyal ve teknolojik olurken, 1 tanesi de ilk sıradaki jeopolitik riskler olarak gruplandırılmıştır. Ama her birinin doğrudan etkisi ekonomiye yansıyor. Tabi bugün bunlara koronavirüs de ekleniyor. İtalya’da, İspanya’da, Almanya’da fuarlar iptal ediliyor. Zira, Çin’in ilk çeyrek büyüme tahmini yüzde 3,5’a kadar çekildi. Bu büyüme Çin için daralma anlamına gelirken, küresel büyümenin de düşmesi demektir” dedi.

“Kısa vali bakış ile geleceği kuramayız”

Dünya ekonomisini sırtlayan küresel üretime bakıldığında 2019 yılında 2018 yılına göre dünya ortalamasının sadece 0,9 puan arttığı, yavaşlayan ticaret ve 3 puan gerileyen PMI endekslerinin de bunu teyit ettiğini ifade eden Başkan Yorgancılar, “ABD’nin, Avrupa Birliği’nin, gelişmiş ülkelerin dünya ortalamasının altında kaldığını, neredeyse en zayıf halkanın son 5 senenin daralmasını yaşayan Japonya olduğunu da görmekteyiz. Dengeleri böylesine açık ara değiştiren Çin’in 2025 Planı ile sanayi devi Almanya’nın 2030 Planı’nda ortak hedef, sıçrama yaptıracak yatırımların desteklenmesidir. Tıpkı, 1970’li yıllarda bunu başarmış olan G.Kore gibi. Ülkelerin makro planları; alın terini, akıl teri ile birleştiren firmaların daha etkin desteklenmesi gerektiğini göstermektedir. Ülkemizde de İVME KATACAK, DAHA ETKİN ve İŞLEVSEL destekler olmalıdır. Özellikle, son 2 yıldır müthiş destek paketleri açıklandı. Ancak, kısa vadeli bakışla gelecek kurulamaz. Bakınız, 2019 vergi tahsilat oranı 1970 yılından bu yana en düşük seviyede. Nedeni de, talep daralmasına ek olarak, vergi yapılandırmaları ve afların tahsilatı düşürmesidir. Bu da, kamunun sanayiye aktaracağı kaynakları olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Bu süreçte sanayicinin beklentilerini de sıralayan Yorgancılar “Yılda iki kere yapmakta olduğumuz Ekonomik Değerlendirme Anketi’nde üyelerimizin Hükümetten ilk üç beklentisi dış politikada normalleşme, üretim ve ihracat desteklerinin etkinleştirilerek artırılması ve kur riskinin azaltılması olarak ortaya çıkıyor. 2020 yılında Türkiye; Jeopolitik, Ekonomik ve Toplumsal riskleri barındırmakta ve her birinin altında oldukça önemli konular yer almaktadır. Zaman almamak adına tek tek saymıyorum ama bugün için İdlib, yatırımların durması ve tabi ki işsizlik sorunu öncelikli konularımızdır” ifadesini kullandı.

Meclis toplantısında Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede dünyanın dört bir yanına yayılan koronavirüs salgınının dünyayı yeni bir bilinmezliğe sürüklediğine dikkat çekti.

Bahçıvan’dan koronavirüs vurgusu

Bu yılın başında ABD ve Çin arasındaki kısmi ticaret anlaşmasının ve Brexit'te yasal sürecin başlamasının belirsizlik havasım büyük ölçüde dağıttığını, küresel piyasalarda iyimser bir hava esmesini sağladığını işaret eden Bahçıvan “Ne var ki özellikle İran, Suriye ve Libya odaklı jeopolitik gerilimlerin artması bu olumlu havayı gölgeledi. Koronavirüs salgını da dünyayı yeni bir bilinmezliğe sürükledi. Virüsün yarattığı sağlık sorunu ve insani boyut oldukça endişe verici. Virüsün küresel ekonomiyi yıpratacağı görülüyor. Koronavirüs çok boyutlu bir tehdit" diye konuştu.

Tedarik zinciri uyarısı

Konuşmasında uluslararası kuruluşların virüs nedeniyle dünya ekonomisinde oluşacak kayıplara ilişkin tahminlerine işaret eden Bahçıvan, dünyayı tehdit eden koronavirüsün Türkiye'yi olumlu etkileyeceği ifade edilse de risklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğim vurguladı. Bahçıvan “Virüs nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan aksaklıkların Çin'le sıkı bağları olan otomotiv, makine, kimya, plastik, demir çelik, elektrik ve elektronik gibi sektörlerimizin ara malı ve yatırım malı ithalatında sıkıntılar yaratabileceği açık. Bütün bunların ötesinde pek çok insanın ölümüne sebep olan ve tüm dünyada önemli bir endişe havası yaratan bir salgını, kısa vadeli bir anlayışla avantaja çevirme yaklaşımım da doğru bulmuyoruz” diye konuştu.