EBSO’DAN SOĞUTMA SANAYİCİLERİNE DESTEK

15.04.2019, Pazartesi

EBSO’dan soğutma sanayicilerine destek

Ege Bölgesi Sanayi Odası, soğutma sanayicilerinin KOBİ destekleri, nitelikli eleman ve sektör çalışanlarının mesleki yeterlilik belgeleri konularının çözümü için destek verecek.

Ege Soğutma Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Güray Korun ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaret ederek yürüttükleri projelerle sektörün çözüm bekleyen konularını aktardı.

Soğutma sanayi çalışanlarının belgelendirilmeleri amacıyla mesleki yeterlilik ve akredite sınav merkezi üzerinde çalışmalar yapıldığını belirten ESSİAD Başkanı Korun, AB Florlu Sera Gazları (F-Gaz) Yönetmeliği kapsamındaki cihazlardan sorumlu işletmeci ve servis teknisyenleri başta olmak üzere sektörü ilgilendiren 4 çalışma konusu belirlendiğini söyledi. Güray Korun, çok kısa bir sürede mesleki yeterlilik belgelendirilmesi açısından zorunluluk haline gelecek konulara ilişkin eğitim, belgelendirme ve akredite sınav merkezlerinin İzmir’de de açılmasına yönelik girişimlerde ESSİAD olarak aktif görev almak istediklerini bildirdi.

Bina yönetim sistemlerinin de sektörün gündeminde ağırlıklı bir yer tuttuğunu anlatan Korun, “Uluslararası rekabette geride kalmamak için, meslektaşlarımızın bir binanın tasarımından işletimine kadar sürecin tamamen dijital olarak programlanması ve işletilmesine doğru geçiş yapmasını sağlamak amacıyla çaba gösteriyoruz. Çünkü yurt dışında bu projeler çıkıyor. Dijital tasarım yapamıyorsanız, montaj ya da işletme yapamıyorsanız projelere dahil olamıyorsunuz. Türkiye’de zorunluluk olmamasına rağmen piyasa koşullarının yarattığı durum, kalite ve rekabet ortamını da beraberinde getiriyor. Bununla ilgili kütüphaneye sanayicilerimiz kendi ürünlerini tanımlamalı. ABD’de proje yapan birisi eğer duman tahliye kapağı ya da duman damperi diye arama yaparsa Türk sanayicilerinin ürünleri de önüne gelecek. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor” dedi.

ESSİAD Başkanı Korun, bina yönetim sistemlerinin ürün başına ödeme, kayıt ücreti ve yıllık kontrol bedelleri nedeniyle ulaştığı yüksek maliyetleri karşılayabilmek için devlet desteklerine ihtiyaç duyduklarını da bildirdi. KOSGEB’den Ur-Ge projesi kapsamında destek almaya çalıştıklarını, bütün üyelerin devletin ve özellikle KOSGEB’in desteklerinden yararlanmasını sağlayacaklarını söyleyen Korun, sektörün nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için de üniversitelerle diyaloglarını güçlendirdiklerini belirtti.

Birlikte yapalım

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ESSİAD’ın mesleki yeterlilik belgeleriyle ilgili işlemleri TOBB’a bağlı MEYBEM ile birlikte yapmasının daha uygun olacağını söyledi ve “Süreci, bizim imkanlarımızdan faydalanarak işletin” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Meslek Fabrikası’nda sektörlerin ihtiyaç duyduğu elemanlara yönelik kurslar hakkında olumlu görüşmeler yaptıklarını bildiren Yorgancılar, Milli Eğitim Bakanlığı ile TOBB arasında imzalanan protokolle her ilde bir meslek lisesinin iş dünyasının sorumluluğunda olmasına ilişkin çalışmalar kapsamında İzmir’de Çınarlı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin belirlendiğini hatırlatırken, “Nitelikli elemanların yetişmesi için mevcut ve olması gereken sistemi ayrıntılarıyla ele alacağız. Bugün öyle meslek liseleri var ki, öğrenci mezun olduğunda o işi bulma imkanı yok. Çünkü öyle bir iş yok. Ama öyle sektörler var ki iş potansiyeli çok yüksek. Bunları iyi sınıflandırmamız gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra Türkiye’de hem mesleksizlik hem de sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman sorununa, dolayısıyla işsizliğe parmak basmış olacağız” dedi.