ÇİNLİ ASANSÖRCÜLERE İZMİR DAVETİ

02.05.2018, Çarşamba

Çinli asansörcülere İzmir daveti

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’in sektörel çeşitliliğiyle dikkati çeken sanayi yapısı, organize sanayi ve serbest bölgeleri, lojistik avantajları, eğitimli işgücü, sosyal yaşamı ve iklimiyle yatırım açısından en cazip kent olduğunu söyledi.

Çin’in Guangzhou Intelligent Equipment Industry Group Yönetim Kurulu Başkanı Cai Ruixiong, Guangzhou Intelligent Equipment Industry Group Genel Müdür Vekili Sun Weiyvan, Guangzhou Guangri Elevator Industries Genel Müdürü Zhu Yixia, Guangzhou Guangri Elevator Industries Pazarlama Bölüm Şefi Chen Rong, LÖHER Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Ali Aktaş ile Genel Müdür Mehmet Kara’dan oluşan heyet, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaret etti.

Konuk heyete İzmir ekonomisi hakkında bir sunum yapan Yorgancılar, “Gıdadan tekstile, makineden elektroniğe, otomotiv ve yan sanayinden yenilenebilir enerjiye, inşaattan petrokimyaya kadar 64 sektörde global pazarlarda rekabet eden sanayi yapısı, yatırıma hazır organize sanayi ve serbest bölgeleri, lojistik avantajları, nitelikli işgücü, yabancı sermaye deneyimi, sosyal ortamı ve iklimiyle yatırım açısından en avantajlı kenttir” dedi.

Çin’in 2007 yılı Kasım ayında gerçekleştirilen , "1. Çinli ve Yabancı Çok Uluslu Şirketler Uluslararası CEO'ları Yuvarlak Masa Toplantısı" organizasyonunda İzmir’i “Dünyada Yatırım Yapılabilecek En İyi 70 Kentten Biri” ilan ettiğini, Çin Halk Cumhuriyeti için Türkiye’nin Brezilya ve Rusya ile birlikte “Dünyanın yatırım öncelikli üç bölgesi” arasında yer aldığını hatırlatan Yorgancılar, firmanın yatırım tercihini de İzmir’den yana kullanacağına inandığını belirtti.

Ender Yorgancılar, Xiamen ile İzmir arasında kardeş şehir anlaşması imzalandığını da ifade ederken EBSO ile firmanın yerleşik olduğu şehrin ticaret ve sanayi odası ile kardeş oda anlaşması yapabileceğini söyledi. Yorgancılar, “Bu sayede her iki şehir arasında ticaret köprüsü kurulabilir. Ardından iki şehirde öne çıkan sektörleri eşleştirerek karşılıklı heyet ziyaretleri ve iş gezileri organize edebiliriz, böylelikle daha fazla ticari işbirliği ve yatırım fırsatı yakalanabilir. EBSO olarak elimizden gelen katkıyı koymaya hazırız” diye konuştu.

Çin’in çok zor ve kısa süreli vize vermesinin iki ülke arasındaki iş ilişkilerini zorlaştırdığını da gündeme getiren Yorgancılar, çözüme ilişkin girişimlerin faydalı olabileceğini sözlerine ekledi.

Yatırıma sıcak bakıyorlar

Guangzhou Intelligent Equipment Industry Group Yönetim Kurulu Başkanı Cai Ruixiong da, LÖHER firması ile İzmir’de yatırım yapma ihtimallerinin yüksek olduğunu bildirdi. İzmir’e gelmeden önce İran’da bazı temaslarda bulunduklarını anlatan Ruixiong, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar’ın işaret ettiği gibi yatırım avantajlarının daha çok olduğunu belirtirken, “İç prosedürlerimizin de olumlu tamamlanması halinde yatırımımızı İzmir’e yönlendirebiliriz” dedi.

Cai Ruixiong, Çin’in eskiden ülke dışından bilgi ve teknoloji transferi yaparken şimdi devletin kendilerine verdiği görevle yurt dışında yatırım yapma konusuna ciddi şekilde eğildiklerini, yine önceleri sadece ihracat odaklı yaklaşımları varken şimdi yurt dışında üretip global pazarlarda yer almak düşüncesinde olduklarını da vurguladı.

Hitachi, Siemens ve tünel teknolojisinde lider bir Alman firma ile yakın işbirliği içinde olduklarını söyleyen Ruixiong, yıllardır yakından tanıdıkları LÖHER ile bu defa “kazan-kazan”’a dayanan daha derin bir işbirliği kurmak amacıyla İzmir’de bulunduklarını ifade etti.

Ali Aktaş’ın LÖHER’i kurduğu 1967’nin aynı zamanda kendisinin doğduğu yıl olduğunu, heyette yer alan kişilerin de yine aynı yıl asansör sektörüne girdiğini anlatan Cai Ruixiong, “Bunlar da ayrıca İzmir’e yatırım yapmaya teşvik eden tatlı tesadüfler… Çin’e döndükten sonra ziyaretlerimize ilişkin raporu firmamızın üst yönetime sunup gerekli yatırım desteklerini alabilmek üzere Çin Hükümeti’ne başvuracağız. Yapılacak değerlendirmenin ardından yatırımın içeriği ve rakam belli olacak” diye konuştu.