“AR-GE ÇALIŞMALARININ TİCARİLEŞMESİ GEREKİYOR”

21.07.2020, Salı

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege Üniversitesi Danışma Kurulu toplantısında “Üretim yoksa kalkınmak hayaldir” sözünün Türkiye için hayati bir anlamı olduğunu belirterek üniversitelerde üretilen bilginin üretime dönüşmesi için mutlaka sanayiye transfer edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin geleceğinin üretimden geçtiğini ifade eden Başkan Yorgancılar, “Üretim yoksa kalkınmamız hayal. Kalkınmayı gerçekleştirmek istiyorsak bilimi ön plana çıkarmamız lazım. Bizlerin yapması gereken üniversite-sanayi işbirliğini artırmaktır” dedi.

“Bilginin transferi şart”

Akademide üretilen bilginin katma değerli üretim adına sanayiciler tarafından kullanılması gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, “Üniversitelerimizde çok önemli bir bilgi kaynağı var. 1990’lı yıllara baktığımızda 20 ile 22 milyar dolarlık ihracatın yüzde 90’ı tarım ürünleriydi.  Ama bugün gelinen noktada 170 milyar dolarlık ihracatın yüzde 95’i sanayi ürünlerinden oluşmaya başladı. Bunun sebebi ise Türkiye’nin sanayileşmeye hızlı bir dönüşümle adapte olması. Sanayi demek istihdam demek, ihracat demek, gelişmek demek. Üniversitelerde bilgi var, ancak bu bilgi transfer edilmedikten sonra hiç kimseye faydası yok” diye konuştu.

Ar-Ge’nin ticarileşmesi

Üretim yapan kesimin ileri yönde dönüşümünün gerekliliğine dikkat çeken Yorgancılar, “Bizler, bilgiye aç üreticiler, kendimizi yenilememiz gerektiğini bilen insanlar olarak üniversitelerle diyaloğumuzu sağlam kurmamız lazım. Ar-Ge çalışmalarının mutlaka ticarileşmesi gerekiyor. Bu da üniversitelerimizdeki bilgi ile gerçekleştirilebilir. Bizler, sanayici olarak üniversitelerimizin önemini çok iyi biliyoruz” ifadesini kullandı.

Eşgüdüm ve koordinasyon

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise üniversitelerin bulundukları şehirlerde sosyolojik dönüşüm sağladıklarını belirterek, “Üniversitelerin, topluma katma değer katan diğer birimler ile eşgüdüm ve koordinasyon içinde çalışmaları konusunda önemli mesafeler kat ediliyor. Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında çalışmalar yürütülüyor. Üniversitelerin yaratacağı sinerji, ülkeyi daha iyi noktaya taşıyacaktır” dedi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da “Üniversitenin görevi şehirle, toplumla bütünleşerek topluma, insanlığa ülkesine, devletine önderlik etmek, yol gösterici olmaktır. Çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi insanlığın, toplumun, ülkemizin çıkış yolu eğitim, bilim ve fen. O nedenle üniversitelerin rolü çok önemli” diye konuştu.