ÇEK CUMHURİYETİ PİLSEN BÖLGESİ BAŞKANI MİLAN CHOVANEC VE BERABERİNDEKİ HEYET EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI BAŞKANI ENDER YORGANCILAR’I ZİYARET ETTİ.

21.09.2013, Cumartesi

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar konuşmasında, EBSO'ya 4 bin 300 sanayicinin üye bulunduğunu ve 64 farklı sektörde faaliyet gösterdiklerini belirtti. İzmir’de otomotiv yedek parça, petrokimya, tekstil, gıda ürünlerinin ön plana çıktığını ifade eden şehrin konumunun ticaret açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yorgancılar "Avrupa'nın birçok ülkesine İzmir'den direkt uçuşlar var. Şehrimizden demir çelik, tekstil, plastik, gıda ürünleri ihracatı fazla, Çek Cumhuriyeti'nden elektrikli makineler, plastik ürünler, dokuma, araç, demir çelik ithal ediyoruz. İzmir'de 1743 yabancı yatırımcı var. Türkiye için İzmir önemli bir sanayi şehri. İşgücünün yüzde 6'sı, sanayi üretiminin yüzde 10'u burada karşılanıyor" dedi.
Yorgancılar ayrıca, BMW ile "Türk ürünleri alım günleri" düzenlediklerini, böyle bir çalışmayı dünyaca ünlü otomotiv markası Skoda ile de gerçekleştirebileceklerini belirterek, "Skoda'nın ithal ettiği ürünler konusunda buradaki üreticilerle sizi buluşturabiliriz, fabrikaları gezdiririz, fiyat en kolay şey. İzmir ile Çek Cumhuriyeti arasındaki 100 milyon dolarlık ticaret hacmini bu şekilde artırabiliriz" dedi. Yorgancılar, İzmir'in EXPO 2020'ye aday olduğunu da anımsatarak katılımcılardan destek istedi.

Yorgancılar “Pilsen’in ticaret yoğunluğunun farkındayım. Budweiser ile Skoda’nın hem Çek Cumhuriyeti’ne hem de bölgeye sağladığı ihracat potansiyelini biliyorum. Bölgemizde uzun yıllardır ihmal edilen bir tren yolu vardı. Şu anda hızlı ve önemli bir yatırıma gidildi. Ayrıca yerel belediyelerin önemli yatırımları oldu. Şehrin kuzey ve güney aksını birbirine bağlayan metro ile birlikte bir ağ gerçekleştiriliyor. Ayrıca bir tramvay projesi ile tüm sahil şeridini kapsayacak bir proje onaylandı” dedi.

Pilsen Bölgesel Ticaret Odası Başkanı Jan Michalek konuşmasında Odalarının bölgenin en büyük odası olduğunu ve tüm ticaret ve sanayi odalarını kapsadığını belirtti. Bölgelerinin ana sanayileri arasında makina ve bira üretiminin yer aldığını vurguladı. Bölgelerinde Skoda gibi dünyaca ünlü otomotiv firmasının üretim yaptığını, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkeye satılan lokomotifleri ürettiklerini söyleyen Michalek, teknolojinin transferi konusunda paylaşımda bulunabileceklerini ifade etti.

Skoda firması Genel Müdürü Josef Bernard; Çek Cumhuriyeti’nde ve Pilsen Bölgesi’nde sanayinin gelenekselleşmiş olduğunu belirterek, “Araba ve lokomotif üretimi açısından Pilsen Bölgesi bir numaradır. Pilsen 170 bin nüfuslu küçük bir şehir olmasına rağmen sanayi açısından önemli bir yerdir. Nükleer reaktörler, lokomotifler, tren ve diğer ulaşım araçları ve bira üretimi yanında 20.000 öğrencisi bulunan bir Teknik Üniversitemiz var. Bu öğrenciler firmalardaki meslektaşları ile teknik işbirliği içindeler. Bölgemiz ayrıca başta buz hokeyi ve futbol olmak üzere spor dallarında da çok başarılıdır. Buz hokeyi ve futbolda bu sene birinci olduk” dedi.

Skoda’nın Türkiye ile ilişkilerinde tarihinin çok eskiye dayandığını dile getiren Bernard, “Türkiye’ye lokomotif, ulaşım araçları parçaları, bira üretimi ile ilgili malzemeler ihraç ediyoruz. Son zamanlarda Konya’ya 60 tramvay gönderdik. T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi’ne çok amaçlı lokomotiflerden 80 adet sağladık. İstanbul Metrosu için elektronik ekipmanları sağladık. Bizim İzmir bölgesine ilgimiz sadece ihracat amaçlı değil, teknik ve teknolojik gelişim projeleri de yapabiliriz. İzmir için hafif raylı sistemler ve vagonlar üzerine görüşmeler yaptık” dedi. Bernard konuşmasında, teknoloji transferi ile ilgili Rusya, Macaristan ve Çin ile benzer projeler yürüttüklerini, 200 milyon €’luk tramvay projelerinin bulunduğunu söyledi.

Çek Cumhuriyeti Pilsen Bölgesi Başkanı Milan Chovanec ise İzmir'de bulunmaktan duydukları memnuniyeti belirterek, hem işadamlarımız hem üniversitelerimiz arasındaki işbirliğini geliştirmek üzere işbirliği yapabiliriz dedi.