ZEYTİNCİLİKTE GÜÇBİRLİĞİ MEYVELERİNİ VERİYOR

19.01.2015, Pazartesi

Zeytincilikte güçbirliği meyvelerini veriyor

Zeytincilik sektöründe uzun yıllar sonra sağlanan güçbirliği meyvelerini vermeye başladı. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi öncülüğünde zeytinyağında iç tüketimi arttırmak için “Kamu Spotu”nda işbirliği yapan zeytincilik sektörü, şimdi de zeytinyağında üreticiye kademeli destek sağlanması için Ankara’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşmeye birlikte gitme kararı aldı.

EBSO Yağ Sanayi Meslek Komitesi, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, EZZİB Başkan Yardımcısı Davut Er ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Kadri Gündeş’i konuk etti. EBSO Yağ Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Işıl Özyurt başkanlığında, EBSO Meclis Üyeleri Cahit Çetin, Nejat Özduran, komite üyeleri Mehmet Avşar Aka ile Mehmet Reşat Şengül’ün katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda sektörün mevcut durumu ile iç ve dış piyasa gelişmeleri, işbirliği yapılabilecek konular gözden geçirildi.

Üreticiye destek için Ankara’ya gidecekler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üreticilere sağlanan prim desteğinin kademeli hale getirilmesi önerisini geliştirdiklerini ve şimdiye kadar görüştükleri STK'lardan olumlu görüş ve destek aldıklarını belirtti.

Üreticilerin yağhanelere sıktırdıkları zeytinyağlarını genellikle depolarında tutup ihtiyaç duyduklarında satma yoluna gittiğini, her üreticinin çelik tank gibi sağlıklı depolama ortamına sahip olmadığını söyleyen Renklidağ, sağlıksız ortamda uzun süre saklanan zeytinyağının da sağlığa faydalı özellikleriyle ticari değerinin azaldığını anlattı. Gürkan Renklidağ, bundan hem üretici hem de ticaret erbabının, en önemlisi de ülke ekonomisinin kayıp yaşadığını belirtirken, “Bunu dikkate alarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üreticilere zeytinyağında sağlanan desteklerin zaman içinde kademeli olarak azaltılması yoluna gidilmesi önerisini geliştirdik. Buna göre, örneğin; yağını Kasım-Aralık döneminde satan üreticiye kiloda 1 lira 30 kuruş, Ocak'ta satan üreticiye 1 lira 10 kuruş, Şubat'ta satan üreticiye 1 lira, izleyen aylarda satan üreticiye ise 90 kuruş destek sağlanmalı. Böylece, ürününü kaliteli iken ve sağlık özelliklerini yitirmeden erken satan üretici ödüllendirilmiş olacak, sağlıksız ortamda bekleten üretici ise daha düşük miktarda destek alacaktır” diye konuştu.

EBSO ile TARİŞ’in de benimsediği destek mekanizmasının hayata geçirilmesi için sektör temsilcileri önümüzdeki günlerde Bakanlığı ziyaret etmeyi planlıyor.

Birlikte hareket çok önemli

EBSO Yağ Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Işıl Özyurt ve Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin sektördeki birlik ve beraberlik ortamının korunması, ortak konu ve sorunlara çözüm bulunması için birlikte hareket edilmeye devam edilmesi taleplerini tekrarlayarak, sektördeki kurum ve kuruluşlar arasındaki karşılıklı ziyaretlerin devamında fayda gördüklerini ifade ettiler.

Avrupa kotayı yükseltsin

Mustafa Işıl Özyurt, Türkiye’nin Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının kendi ulusal zeytinyağlarını yemeleri için AB’ye yapılan ihracatta kotaların artırılması gerektiğini savundu. Özyurt, “Türklerin kişi başına zeytinyağı tüketimi yaklaşık 2 kilogram. Avrupa’da yaşayan 6 milyon Türk vatandaşının kendi bölgelerinin veya ulusal zeytinyağlarını yemeleri için Avrupa Birliği ile görüşülerek Türk milletinin kişi başı tüketimi kadar ihracata izin çıkarılması, hem vatandaşlarımız hem de sanayimiz için olumlu sonuçlar verir” dedi.

EBSO’nun İzmir Kalkınma Ajansı’ndan destek aldığı ve zeytinyağı sektörüne kalifiye eleman yetiştirilmesine yönelik Mesleki Eğitime Yenilikçi İstihdam Fırsatı projesi kapsamında İspanya’ya yaptıkları gezinin ayrıntılarını da paylaşan EBSO Yağ Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Özyurt, “Riviera zeytinyağının Avrupai ismini gören tüketicilerin bunu kaliteli hatta sızma yağdan daha kaliteli zannederek aldıklarını, hatta çevrelerine tavsiye ettiklerini öğrendik. Riviera isminin çevresine tüketicileri bilgilendirmeye yönelik ifadelerin yazılması için ilgili makamlara teklifte bulunulmalı” diye konuştu.