TÜRK İŞLETMELER İÇİN ÇEVRESEL AYAK İZİ PROJESİ AÇILIŞ TOPLATISI YAPILDI

14.03.2016, Pazartesi

EKO-ETİKETE HAZIR OLUN

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, şu anda gönüllü olarak yürütülen ürünlere eko-etiket uygulamasının yakın gelecekte zorunlu hale gelebileceğini belirterek, işletmelerin şimdiden bu anlayışı benimsemesinin uyum açısından kolaylık sağlayacağını söyledi.

Ege Orman Vakfı’nın Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği işbirliğinde İngiltere merkezli The Carbon Trust ile ortaklık yaparak AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu-IV Çevre Hibe Programı kapsamında başvurduğu “Türk İşletmeler İçin Çevresel Ayak İzi Projesi” hibe desteği aldı. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın da ortak olduğu projenin açılış toplantısı iştirakçiler ve iş dünyasının katılımıyla EBSO Meclis Salonu’nda yapıldı.

Projeyle; Türkiye'de üretilen özellikle ihracata yönelik ürünler için çevresel ayak izinin oluşturulması, belgelendirilmesi ve buna ilişkin ürün etiketlerinin hazırlanması konusunda AB'ye üye ülkelerde yapılan çalışmalar ve iyi uygulama örnekleri aktarılacak. Ayrıca pilot olarak seçilen sektörlerde İzmir'de üretilen ürünlerin karbon emisyonlarını ve potansiyel olarak su kullanımını azaltmak için bir eko-etiketleme sistemi kurulacak.

ZORUNLULUK YOLDA

Projenin açılış toplantısında konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, gerek kurum gerekse sanayiciler olarak çevre sorunlarını çözüm yolunda çalıştıklarını, atıkların ekonomik değere dönüşmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.

EBSO çatısı altında karbon ayak izi konusuyla ilgili olarak yaklaşık 4 yıl önce düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada bugünlere ışık tutan ipuçları verdiğini hatırlatan Çiçekçi, “Birçok sanayici arkadaşımız ve karbon üreten sanayi kuruluşumuz karbon ayak izi çalışmasının erken olduğunu, bu konuda acele edilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Çünkü eko-etiketi almakta şu anda bir zorlama yok. Ancak bundan kurtuluş da yok. Eko-etiket, eninde sonunda arabamızın plakası gibi ürünlerimizin üzerine yapışacak. Bu dünyanın bizim dünyamız olduğunu biliyorsak buna bütün kurum ve kuruluşların sahip çıkması lazım. Dolayısıyla EBSO, karbon ayak izi projesine şeklen değil esasen katılıyor" dedi.

PROJENİN KATKISI

Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Narin, "Sera gazı salımını azaltmayı ve sürdürülebilir bir gelecek sağlamayı amaç edinen iş dünyası ile yapmakta olduğumuz işbirliğine, bu proje yeni bir ivme kazandıracak" diye konuştu.

Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği Genel Sekreteri Aygün Altıparmak, 12 ay sürecek olan proje bütçesinin 175 bin 739 Euro olduğunu kaydetti. Altıparmak, "Proje ile Türkiye'de üretilen, özellikle ihracata yönelik ürünler için çevresel ayak izinin oluşturulması, belgelendirilmesi ve buna ilişkin ürün etiketlerinin hazırlanması konusunda AB'ye üye ülkelerde yapılan çalışmalar ve iyi uygulama örnekleri aktarılacak.

Ayrıca pilot olarak seçilen ambalaj, cam, yapı malzemeleri ve gıda sektörlerinde İzmir'de üretilen ürünlerin karbon emisyonlarını ve potansiyel olarak su kullanımını azaltmak için bir eko-etiketleme sistemi kurulacak" dedi.

AB UYGULUYOR

İzmir Kalkınma Ajansı Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı H.İ. Murat Çelik, şunları ifade etti: "Mali Destek Programları ile Ajans olarak ciddi bir kaynağı çevre yatırımlarına ayırıyoruz bu çerçevede bu projede aslında bizim bu çizmiş olduğum çerçeveye çok uygun bir proje ve bizde bu sebeple bu projenin içinde yer almaktan oldukça memnunuz."

Projenin İngiltere merkezli ortağı The Carbon Trust Genel Müdürü Hugh Jones ise, Türkiye'nin en önemli ihracat pazarı olan AB ülkelerinde, yapı ürünleri gibi bazı sektörlerde çevresel ürün etiketleri uygulamalarının şimdiden zorunlu hale gelmeye başladığını bildirdi. Jones, şöyle konuştu: “Bu minvalde Türkiye'de üretilen ürünlerin, uluslararası çevresel ve sosyal kriterlere uygunluğunun gösterilmesinde eko-etiketler giderek daha fazla rol oynayacaktır. Diğer yandan bu uygulama ile ürünlerin içerisindeki karbon ve kaynak yoğunluğunu azaltma yönünde yerel endüstriye katkı sağlanacaktır."