SANAYİCİYE SGK KANUNU İLE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU SEMİNERİ

18.06.2015, Perşembe

Ege Bölgesi Sanayi Odası, Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü işbirliğinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında bilgilendirme semineri düzenlendi. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Endüstri İlişkileri Çalışma Grubu Başkanı Ateş İlyas Demirkalkan’ın yönettiği seminere; SGK İzmir İl Müdür Yardımcısı Remzi Aybuğa, SGK Eğitim ve Araştırma Birim Şefleri Hüseyin Çağlar, Fatma Neslitürk ile Dilber Coşkun katıldı. Seminerde kanunla gelen yeni düzenlemeler, teşvikler, işveren prim uygulamaları anlatılırken, sanayicilerin konuları da ele alındı.

EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Ateş İlyas Demirkalkan, sanayicileri değişen yasal düzenlemelere yönelik olarak gerek yetkililerin gerekse konunun uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirdikleri etkinliklerle bilgilendirmeye devam edeceklerini söyledi.

Kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen 6645 sayılı kanun ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İş Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu, İskan Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu, Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Trafik Kanunu gibi pekçok kanunda değişiklik yapıldığını hatırlatan Demirkalkan, 5510 sayılı kanunda yapılan değişiklikle de özellikle prim teşvikleri ve işverenleri ilgilendiren önemli detaylar bulunduğunu ifade etti.

Demirkalkan, “Üyelerimizin sorunlarına çözüm bulma ve hızla değişen yasal mevzuat hakkında bilgilendirme bulunmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdür Yardımcısı Remzi Aybuğa, seminerler ile vatandaş buluşmalarının devam edeceğini söyledi.  Devlet kurumu hakkında vatandaşın görüşünü değiştirdiklerini ifade eden Aybuğa, “Memur vatandaşa, ‘bugün git yarın gel’, ‘dosyalarınız eksik’ gibi cümleler değil, empati ile yaklaşacak. Görevimiz onlara hakları olanı vermek” dedi.

Emekli olma süresinin 3-4 aydan 20 güne indirildiğini söyleyen Aybuğa, hedeflerinin internet üzerinden online emeklilik olduğunu söyledi.

SGK Eğitim ve Araştırma Birim Şefleri Hüseyin Çağlar ise, özellikle batan banka ya da el konulan bankalar da ortak ve yönetim kurulu olmayan çalışanlar davalardan muaf tutulacak bilgisini verdi.

Yasanın henüz 1.5 ay önce çıktığı için bilgi kirliliği yaşandığını dile getiren Çağlar, “5510 sayılı kanunla eski sosyal güvenlik sistemi 4a 4b ve 4c tanımı değişti. Üç kapsamlarda emekli olup da ticaret faaliyeti göstermek isteyenlerin aylıklarından yüzde 15 sosyal güvenlik pirimi kesiliyordu. 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yüzde 10 üzerinden kesilmeye başlanacak” dedi.

SUNUM İÇİN TIKLAYINIZ