GIDA ATIKLARININ AZALTILMASI VE GERİ KAZANIMI TOPLANTISI ODAMIZDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ


25.02.2016, Perşembe

Gıdada kayıpları azaltma zamanı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Tezcan, yıllık küresel ekonomik kayıplar içinde 940 milyar dolarlık paya ulaşan gıda atık ve kayıplarının azaltılmasıyla hem daha fazla insanın beslenebileceğini hem de doğal çevre üzerindeki baskıların azalacağını bildirdi.

Türkiye Gıda Sanayi İşverenler Sendikası’nın (TÜGİS) Avrupa Birliği projesi olarak gerçekleştirdiği Gıdalarda Atıkların Azaltılması ve Geri Kazanımı’nın tanıtımı ve iyi uygulama örnekleri paylaşım toplantısı, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Proje kapsamında; et, süt ve süt ürünleri ile konserve sektörlerinde atık yönetimi uygulamalarının paylaşıldığı toplantının açılışında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan, güvenli gıdaya yeterli miktarda ve zamanında ulaşabilmenin insanların vazgeçilmez ihtiyacı olduğunu belirtti. Gıda güvenliğinin yanısıra çevre ve enerjiye de dikkat çeken Tezcan, dünya genelinde tarladan sofraya gelinceye kadar gıdaların üçte birinin atık ve kayıp olduğunu hatırlatırken, bunun son Dünya Ekonomik Forumu’nun da konusu olduğuna işaret etti.

 

Üçlü kazanç

Haluk Tezcan, gıda atık ve kayıplarının azaltılmasının ‘üçlü kazanç’ olarak değerlendirildiğini vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gıda atık ve kayıpların azaltılması ile çiftçiler, sanayiciler ve tüketiciler için para kayıpları önlenecek, böylece daha az israfla daha fazla insan beslenebilecektir. Ayrıca iklim, su ve toprak kaynakları üzerinde baskılar azalacaktır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verileri de gıda atık ve kayıplarının yıllık küresel ekonomik kayıplar içerisinde 940 milyar dolarlık bir payı olduğunu ortaya koymuştur. Bu miktarda atık ve kayıp gıdayı üretmek için tarımda kullanılan suyun dörtte birini boş yere tüketmek demektir.  Bu miktarda gıdayı üretmek için ise Çin büyüklüğünde bir arazinin kullanılması gerekmektedir. Aynı zamanda gıda atık ve kayıpları, dünya çapında sera gazı emisyonun da yüzde 8’ini oluşturmaktadır. Bütün bunlar, enerji ve hammaddenin daha verimli kullanılması, atıkların kaynağında azaltılması ve geri kazanımı ile yeniden kullanımı teşvik edilmesi gerektiğini göstermektedir.”

Tezcan, toplantıda paylaşılan bilgileri kendilerinin de sanayiciler olarak çalışanların eğitiminde kullanacaklarını, sektörün üretimini gıdaya erişimi kolaylaştırmış, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir anlayışla gerçekleştireceğini sözlerine ekledi.

TÜGİS Başkanı Necdet Buzbaş da, israf edilen gıdada sağlanacak yüzde 1’lik azalmanın bile sahra altı Afrika için 40 milyar dolarlık etki yapacağına dikkat çekti. Dünyada 7.5 milyar insanın 1 milyara yakının aç, 1.5 milyarının ise aşırı ve yanlış beslendiğini hatırlatan Buzbaş, çöpe giden yaklaşık 1.5 milyar ton gıda maddesinin yüzde 25’i kurtarıldığında 850 milyon insanın doyurulmasının mümkün olabileceğini anlattı.

Toplantıda Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yekta Göksungur gıda atıkları ve değerlendirme yöntemleri konusunda sunum yaparken, MKV Danışmanlık yöneticisi Dilek Volkan, TAGEM Uzmanı Ahmet Budaklıer, TÜGİS Danışmanı İrfan Demiryol ile ODTÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Bozoğlu da projeler hakkında bilgi verdi. Pınar Süt’ten Tayanç Erdemli ile Örgen Gıda’dan Çağatay Arıkan da en iyi uygulama örneklerini aktardı.

Şifremi hatırlat


Lütfen mail adresinizi veya firma sicil numarasını giriniz.

Not: spam maillerinizide kontrol ediniz.