ENERJİ YATIRIMLARI İÇİN JAPON ORTADOĞU İŞBİRLİĞİ VE HİZMET MERKEZİ YETKİLİLERİ İNCELEMELERDE BULUNDU.

27.02.2015, Cuma

Japon işadamlarına İzmir’de enerji yatırımı daveti

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vatansever, Japon işadamlarına İzmir’de yenilenebilir enerji yatırımı daveti yaptı.

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) gerçekleştirdiği işbirliğiyle İzmir'e gelen Japon Ortadoğu İşbirliği ve Hizmet Merkezi (JCCME) heyeti, yenilenebilir enerji konusundaki yatırımlar hakkında ayrıntılı bilgi aldı.

Enerji verimliliği konusunda işbirliği imkanlarının da görüşüldüğü toplantıda Japon heyete sunum yapan EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Vatansever, Oda olarak enerji konusuna özel bir önem verdiklerini anlattı. Aynı zamanda EBSO Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı da olan Vatansever, çalışma grubunda sektör temsilcilerinin yanısıra üniversiteden akademisyenler, kamu kurumları ve ilgili meslek odalarından temsilcilerle birlikte faaliyet gösterdiklerini söyledi. Hüseyin Vatansever, “Bergama Organize Sanayi Bölgesi’nde de bu konuda bir kümelenme çalışması başlattık. BOSBİ’yi yenilenebilir enerji yatırımları üssü haline getirmeyi planlıyoruz. Japon yatırımcıları da bölgemize bekliyoruz” dedi.

Köprü kuruluş

Japon Ortadoğu İşbirliği ve Hizmet merkezi Plan ve Proje Direktörü Hirokazu Ipponsugi, yarı devlet niteliği taşıyan JCCME'nin Japon hükümeti ve özel sektör arasında bir köprü görevi olduğunu söyledi.

JCCME dünya çapındaki 65 firmaya bilgi paylaşımı gerçekleştirdiğini söyleyen Ipponsugi, saha araştırmaları sonucunda elde ettikleri bilgileri bu firma yetkilileriyle paylaştıklarını ve yatırım konusunda tavsiyelerde bulunduklarını belirtti.

Türkiye’deki enerji sektörünü incelediklerini dile getiren Hirokazu Ipponsugi, Ege Bölgesi ve İzmir’de uygun koşullar sağlanırsa yatırımcı firmaları yönlendirmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Özel önem

İZKA Program Yönetim Birimi Başkanı Sedef Özer de, kurum olarak bölge gelişim planları, finansal ve teknik desteğin yanısıra yatırım ve yeni iş fırsatlarına da destek olduklarını söyledi.

Yenilenebilir enerjinin İzmir'in 2014 – 2023 İzmir Bölge Planı kapsamında da öncelikli sektörler arasında yer aldığını ifade eden Özer, bölge yapısının gerek insan kaynağı gerekse ulaşım ve coğrafi özellikleri bakımından bu yatırımlara uygun olduğunu ifade etti.