EBSO'DAN ÇED VE ÇEVRE İZİN-LİSANS YÖNETMELİKLERİ VE UYGULAMALARI TOPLANTISI

02.05.2016, Pazartesi

e-ÇED İLE 5 GÜNDE RAPOR

Çevresel Etki Değerlendirme raporu sürecinde, e-ÇED sistemine geçildi. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü dosyası tam olan firmalara 5 iş gününde ÇED gerekli değildir raporu veriyor.

ÇED kararı olmadan yapılan her bir iş için idari para cezası uygulanıyor.

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Hizmetleri Şube Müdürü Işın Özdemir, "Dosyası tam olan firmalara 5 iş gününde 'ÇED gerekli değildir' raporu veriyoruz" dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliğiyle İzmirli sanayicilere ÇED yönetmelikleri ve uygulamaları semineri gerçekleştirildi. Bilgilendirme toplantısına Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ile EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, uzmanlar ve sanayi kuruluşlarının ilgili bölüm yöneticileri katıldı. Uzmanlar, ÇED Yönetmeliği'ni ve Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği'ni anlattı. ÇED uygunluk raporu veya ÇED gerekli değildir kararı olmadan yapılan işlerin durdurulduğu ve ceza uygulandığı hatırlatılırken, ÇED ile ilgili işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirildiği ve dosyası tam olan işletmelere ÇED gerekli değildir raporunun 5 iş gününde verildiği bildirildi.

AMACIMIZ ÇEVREYİ KORUMAK

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, amaçlarının cezalandırmak değil çevreyi korumak olduğunu söyledi. Varan, "2014 yılında 1100 firmayı denetledik ve denetlenen firmaların yüzde 25'ine idari yaptırım uyguladık. 2015 yılında ise denetlenen firma sayısı 4 bin 500'e ulaştı, ceza uygulanan firma oranı yüzde 5.7’ye indi. Bunun nedeni de iş yerlerinin tedbir alması, denetimlerin başarıya ulaşması. Amacımız cezalandırmak değil, sanayicileri bilgilendirmek, daha iyi bir çevreye ulaşmak ve çevreyi korumak” dedi.

Gediz, Menderes ve Bakırçay Havzası'nda faaliyet gösteren işletmelerle de toplantılar yaparak alınması gerekli tedbirleri görüştüklerini bildiren Varan, gece-gündüz demeden denetimlere devam ettiklerini bildirdi.

ÇED OLMADAN BİR ŞEY YAPILAMAZ

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Hizmetleri Şube Müdürü Işın Özdemir ise, "Çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve firmalara 'Çevresel etki değerlendirilmesi gerekli değildir' kararı alınmadan teşvik yapı ve kullanım ruhsatı verilemez ve proje ihale edilemez. ÇED kararı olmadan yapılan her bir iş için idari para cezası ve kapatma kararı verilebilir" dedi.

BAŞVURULAR İNTERNETTEN

Çevresel etki yapabilecek yatırımı bulunanların başvurularını e-ÇED portalından yapabileceğini söyleyen Özdemir, "Firmalar, ÇED kapsamında olup olmadıklarını öğrenmek için başvurularının İl Müdürlüğü'nün sitesine düşmesi gerekiyor. Bu başvuru düştüğünden itibaren yaşanan süreçler 'ÇED gerekli değildir' kararı verilen firmalar için tümü internet ortamında yapılabilir hale geldi. Her şeyi tamam ise 5 günde 'ÇED gerekli değildir' raporu veriliyor. ÇED gerekli kararı verildikten sonraki diğer prosesler ve ÇED raporu hazırlama sürecine giriliyor" diye konuştu.

En son ÇED yönetmeliğindeki değişikliğin 2014 yılında gerçekleştiğini söyleyen Özdemir, ÇED kapsamındaki projeyi gerçekleştirmek isteyen kuruluşların, ÇED başvurusunu bakanlıkça yetki verilmiş kuruluşlara hazırlatmak zorunda olduğunu belirtti.

UYGUNLUK YAZISI BİR HAFTADA

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre İzin-Lisans Şube Müdürü  Göktürk Bursalı, "Firmalara ÇED başvurusu yaptıktan sonra en geç 2 ay içinde uygunluk yazısı vermemiz isteniyor. Biz bu kadar beklemiyoruz. Bir haftada veriliyor. İş yerini yerinde görmemiz halinde iki haftada veriyoruz. Tek şart kanunda verilen şartlara uygun olmanız. Raporu aldıktan sonra bir yıl içinde geçici faaliyet belgesi alabiliyorsunuz" diye konuştu.

SUNUMLAR İÇİN TIKLAYINIZ