EBSO, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İÇİN YOL GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR

28.04.2014, Pazartesi

EBSO, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İÇİN YOL GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR

Ege Bölgesi Sanayi Odası, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nu ile ilgili bilgilendirme toplantılarına devam ediyor. Kanunun getirdiği yükümlülükler, uygulamalar ve yaşanan problemlerle ilgili bugüne kadar birçok toplantı düzenleyen EBSO, son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Başkan Yardımcısı Ali İhsan Sulak’ı ağırladı. Sulak, çalışma hayatındaki problemler ve bunlar hakkındaki tüm meselelerde çözüm ortağı olarak her zaman göreve hazır olduklarını belirtti.

Farkındalık yaratan Oda

EBSO, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Başkan Yardımcısı Ali İhsan Sulak’ın katılımıyla gerçekleştirdiği toplantıda, sanayi üretimi yapan işveren ve vekillerini 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda bilgilendirdi.

Toplantının açılışı konuşmasını yapan EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Endüstri İlişkileri Çalışma Grubu Başkanı Ateş Demirkalkan, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında gerçekleştirilen Oda seçimlerinden bu yana üyelere yönelik her biri rekor katılımlı 8 toplantı düzenlediklerini ve 9’uncu kez biraraya geldiklerini söyledi. Demirkalkan, “EBSO olarak 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili toplantılara devam ediyoruz. Türkiye genelinde bu konuya özel ilgi gösteren, farkındalık yaratmayı başarmış bir sanayi odasıyız” dedi.

Demirkalkan, bu konuda bilgilendirici toplantılara devam edecekleri bilgisini verdi.

Zihniyet değişimi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Başkan Yardımcısı Ali İhsan Sulak ise, eski ve yeni yasanın temel farklarını yorumladığı konuşmasında, “Eskiden olduktan sonra ceza ve ona benzer yaklaşım vardı. Yeni yasa ile müfettiş gidip, ceza kesen yakaşımı değil, rehberlik yapan anlayışı yerleşiyor. Denetim yapılacak ama teftiş mantığı da değişiyor. İşverenler ile beraber olma mantığı geliyor. Sorun var ise beraber çözmek anlayışı yaygınlaşıyor. Ceza kesmek anlayışı gidiyor” dedi.

Çözüm ortağı

ÇAŞGEM’in Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı güvenlik eğitim ve araştırma merkezi olduğunu, çalışma hayatındaki problemler ve bunlar hakkındaki tüm meselelerde çözüm ortağı olarak göreve her zaman göreve hazır olduklarını kaydeden Sulak, “Dünyada iş ve işçi sağlığı alanında Türkiye’nin çok kötü olduğu söylemlerini doğru bulmuyoruz. ILO istatistikleri doğru. Ama gerçek değil. Rusya, Romanya, Çin ve Hindistan gibi ülkeler ya veri göndermiyor ya da tam göndermiyor. Bu nedenle çok kötü değiliz. Bu kompleksten kurtulmamız gerekiyor. Biz bu kanun ve gerekliliklerini yaparız” diye konuştu.

Çantacı uzmanlara dikkat

İşverenleri ‘çantacı’ iş güvenlik uzmanları konusunda uyaran Sulak, “Kanundaki caydırıcı cezalar işverinin önüne konarak işveren yanıltılıyor.  Sırf yasak savmak adına ucuz yollu çantacı diye tabir edebildiğimiz kişiler tarafından bu iş yasak savma şeklinde yapılıyor. Bu konuda Çalışma Bakanlığı ve Odalar işbirliği içinde hareket ederek suiistimallerin önüne geçmeli” diye konuştu.  Sulak, ayrıca piyasada talep edilen uzman ihtiyacını karşılamak için Bakanlığın devreye girerek sorunu çözdüğünü dile getirdi.

Toplantıya ve Endüstri İlişkileri Çalışma Grubu toplantılarının sunumlarına ulaşmak için tıklayınız.