EBSO BOYA VERNİK VE KAPLAYICI MADDELER SANAYİ MESLEK KOMİTESİ, İSTANBUL KİMYEVİ MADDELER VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ’Nİ KONUK ETTİ.

09.06.2015, Salı

Boya sanayinin gündemi

ÖTV ile teminat mektubu ve Projeler

EBSO Boya, Vernik ve Kaplayıcı Maddeler Sanayi Meslek Komitesi, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile ortak olarak, boya sektöründe 2015-2016 yıllarını kapsayacak bir yol haritası hazırlanması ve sektörün karşı karşıya olduğu sorunlara çözümler üretmek amacıyla Boya Sektörü Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirdi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Boya Vernik ve Kaplayıcı Maddeler Sanayi Meslek Komitesi Başkanı İhsan Bilgiç, sektörün ÖTV ve teminat mektubu sorununa çözüm bulunmasını istedi. Yoruma dayalı uygulamaların terk edilmesi gerektiğini savunan Bilgiç, “ÖTV mükellefi firmalar; 2012 yılı Ekim ayından itibaren düzenli olarak incelenmekte, devletimizin, maliye idaremizin elinde firmaların gerçek durumu hakkında ayrıntılı raporlar bulunmaktadır. Buna göre gerçek üretici sanayicilerimizin korunması gerektiğine inanmaktayız” dedi.

Sorun yumağı

EBSO Boya Vernik ve Kaplayıcı Maddeler Sanayi Meslek Komitesi Başkanı İhsan Bilgiç, komite faaliyetleri, sektörün konuları ve çözüm önerilerine yönelik çalışmaları aktardığı toplantıda, solvent bazlı boya sanayisinde en önemli sorunun ÖTV uygulamaları ile teminat mektubu çözümleri olduğunu vurguladı. Kaçakçılığı önlemek amacıyla alınan tedbirlerin ilave bir yük olarak sanayicinin karşısına çıktığını ifade eden Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Boya sanayisinin kullandığı white sprite, hekzan, toluen, s.nafta, solvesso 100-150, ksilen, metil asetat, wax gibi solventler ÖTV’ye tabidir. 2012 yılı Eylül ayına kadar 50 ton solvent 3 bin 500-4 bin TL tutarında teminat mektubu ile gümrüklenebilirken, 9 Eylül 2012 tarihinden itibaren bu tutar 114 bin 925 TL’ye yükselmiştir. Tiner dışı üretimde teminat miktarı ise vergi aslının tam 131 katıdır. Peşin vergi ve teminat mektubu uygulamaları boya sanayisi için kaldırılamayacak bir yük haline gelmiştir. Hatta solvent bazlı boya üretimi ile ilgili olarak sürekli değişen gümrük ve vergi mevzuatı nedeniyle, dünyanın en büyük üç boya firmasından biri 2013 yılında İzmirli firma ile yatırımı da kapsayan işbirliği görüşmelerini askıya aldı.”

Kapasite raporu kriterlerinin de üretimin önünde ciddi bir engel oluşturduğunu anlatan Bilgiç, EPDK uygunluk belgesinin yeniden başlatılması ile boya sanayisinin bir başka yükümlülük altına girdiğine dikkat çekti.

Yeni hamle şart

EBSO Boya Vernik ve Kaplayıcı Maddeler Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Bilgiç, Türk boya sektörünün orta ve büyük ölçekli 600 firma tarafından gerçekleştirilen 750 bin tonluk üretimle Avrupa’da 6’ncı sıraya yerleştiğini belirtirken, dünya pazarında yaklaşık yüzde 2 paya sahip olduğunu, ticaret hacminin de 2.5 milyar doları bulduğunu söyledi.

İhsan Bilgiç, solvent bazlı boya sektörünün gündemine tekrar gelecek vizyonunu alması gerektiğini savunurken, “Doğru politikalar ile Avrupa’nın en büyük üretim merkezi olma ve ihracat potansiyeline sahip sektörümüzde sorunların çözümü için birlikte hareket edebilmeliyiz. Kritik hammaddelerin üretimi teşvik edilmeli. İhracatın artırılması için kamu yeni proaktif politikalar geliştirmeli. Özellikle büyük projelerde yerli ürünlerin kullanımı özendirilmeli” dedi.

Gelecek hedefi

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Danışmanı Necmi Sandıkoğlu da, birlik tarafından gerçekleştirilen fuar, ticaret heyeti, Ar-Ge proje pazarı, Yeşil Üretim Temiz Gelecek Projesi, Ur-Ge projeleri ve sektörel çalıştay aktiviteleri hakkında bilgi verirken, sektörün ihracat rakamları ve hedef ülkeler, 2015-2016 dönemini kapsayan faaliyet programını değerlendirdi. 2014 yılında 17.9 milyar dolarlık ihracata imza atan sektörün 2023 yılında 50 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini bildiren Sandıkoğlu, “Bu yılın Ocak-Nisan döneminde Türkiye’nin gerçekleştirdiği 52.2 milyar dolarlık ihracatın 4.1 milyar doları kimya sektörüne ait. Boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları ihracatı da 217.4 milyon dolar oldu” diye konuştu.

Necmi Sandıkoğlu ayrıca İzmirli sanayicilerle Farbe fuarı ile Batımat fuarının katılım bilgilerini paylaştı. Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme Projesi’ni (Ur-Ge) anlattı.