EBSO’DAN SANAYİCİLERE ÇED VE ÇEVRE İZİN-LİSANS YÖNETMELİKLERİNDEKİ SON DURUM HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

24.04.2015, Cuma

Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmirli sanayicileri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği ile getirilen düzenlemeler hakkında bilgilendirmek üzere seminer düzenledi. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirilen Çevresel Etki Değerlendirme ve Çevre İzin Lisans Yönetmeliği toplantısında, çevre mühendisi Demet Turhan, mevcut yönetmeliğin eskisinden farklı yanlarını örneklerle anlattı. Önceki dönemde 2 bin konut ve üzerindeki toplu konut projelerinin Ek1 listesinde iken yeni çıkan yönetmelik ile 500 konut ve üzerindeki projelerin Ek2 listesine dahil edildiğini ifade eden Turhan, alışveriş merkezlerinde de esneklik getirildiğini belirtti. Yönetmelik değişikliği ile lojistik merkezleri de ilk kez ÇED kapsamına alındı.

Demet Turhan, meyve püresi, meyve sebze işleme tesisleri, meyve konsantresi fabrikalarının önceleri alkollü içeceklerle birlikte değerlendirilirken şimdi ayrıldığını, alkollü içecekler için 5 bin litrelik ayrı bir kapasite getirildiğini belirtti. Turhan, soda ve meyveli soda üreten tesisler haricinde yılda 1 milyon litre ve üzerinde üretim kapasitesine sahip alkolsüz gazlı içecek üretilen tesislerin kapsama alındığını söyledi.

Demet Turhan, ÇED Yönetmeliğinde atıksu tesislerini ilgilendiren değişiklikler yapıldığını da bildiren Turhan, kapasitesi 10 bin ve 30 bin metreküp arasında olan atıksu arıtma tesislerinin de kapsama dahil edildiğini, elektrolitik veya kimyasal bir proses kullanılarak metal veya plastik maddelerin yüzeylerinin metalle kaplandığı tesisler veya yüzey temizleme işleminin yapıldığı tesislerin havuz hacimlerinde de değişiklik yapılarak 100 metreküp ve üzerindeki miktarların Ek 1 listesinde iken Ek 2’ye alındığını açıkladı.

‘ÇED olumlu’ veya ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı alınan projelerde kapasite artışı veya genişletme halinde yeni dosya hazırlanması gerektiğini haber veren Turhan, “10 hektarlık bir taşocağının yanına 15 hektar daha eklenecekse ikinci projede ÇED Gerekli Değil kısmı münferit değil, tüm etkiler projenin mevcut etrafındaki ocak ile birlikte toplam etki cinsinden değerlendiriliyor. Madencilikte ise üretim miktarında artış olması durumunda proje tanıtım dosyası hazırlanarak ilgili valiliğe başvurulmalı” diye konuştu.

Çevre mühendisi Gürkan Oktorvacı da, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’ndeki değişiklikler ve son durum hakkında bilgi verdi.

Sunum - 1 için lütfen tıklayınız

Sunum - 2 için lütfen tıklayınız