ÇEVRE ÇALIŞMA GRUBU TARAFINDAN ZEYTİNKARASUYU VE PİRİNA TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ


12.11.2015, Perşembe

İlgili Görseller

KARASUDA ÇÖZÜM 2 FAZLI ÜRETİM

Türkiye'de 2002 yılından bu yana zeytin karasuyu problemini halen tartışıldığını söyleyen Ege Üniversitesi ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar, “Sezonluk üretim olan ve var yılı olan 2 yılda bir karasu sorunu patlıyor sonra duruluyor. Ötelenip duran 2 fazlı üretime mutlaka geçilmeli” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası, zeytin hasadının başladığı dönemde zeytin karasuyu sorunu ve çözüm önerilerini, sanayici, akademisyen ve kamu yöneticileriyle birlikte masaya yatırdı.

EBSO Çevre Çalışma Grubu tarafından düzenlenen Ege Üniversitesi ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar, Çevre Yönetim ve Denetim Şube Müdürü Şükran Nurlu ile sanayici Şamil Girgin; zeytin karasuyu, zeytin ve pirina kullanımının yasal yükümlülükleri, karasu bertarafında doğru lagün kullanımına yönelik bilgilerini katılımcılarla paylaştı.

Türkiye'nin yüzde 28 oranında iki fazlı üretime geçtiğinin bilgisini veren Azbar, “Türkiye'de iki fazlı üretim tesisi sayısı 198, 3 fazlı üreticilerin sayısı 492. 3 fazlı üretim sonrasında ortaya çıkan karasu gelişigüzel doğaya verilemez. İkili faza geçilmemesinin en önemli nedeni sektörün 100 gün çalışması sonrasında unutulması. İtalya'ya bakıldığında iki fazlı sistemler ve geçiş dönemi için üç fazlılara yönelik buharlaştırma lagünleri var. Lagünler geçiş dönemi için öneriliyor. İspanya yüzde 95 oranında iki faz sisteme geçmiş bulunuyor”

İki fazlı sistemde zeytinyağı kalitesinde ve oranından hiçbir kayıp yaşanmadığını dile getiren Azbar, sadece sulu prinanın idaresinin bir süre sıkıntı yarattığını ancak bu süre zarfında pirinacıların da artık bunu almaya talip olmaları ile sorunun çözüldüğünü dile getirdi. Üç fazlı sistemde kalmak isteyenlerin de çok büyük kapasiteli buharlaştırma lagünlerine ihtiyaç duyacaklarını belirten Azbar, sektörün iki fazlı sisteme geçmelerini önerdi.

ÇED ALIN LAGÜN KAPASİTESİNİ BİLDİRİN

Çevre ve şehircilik İzmir Müdürlüğü Çevre ve Denetim Şube Müdürü Şükran Nurlu da, üreticilerin üç fazlı sistemden iki fazlı sisteme geçmeleri konusunda ikna sorunu yaşandığını söyledi. Üreticiye iki fazın avantajlarının anlatılması gerektiğini belirtti.

Zeytin sıkma tesislerinin mutlaka ÇED almak zorunda olduğunu kaydeden Nurlu, “Eğer zeytinyağı sıkma tesisiniz var ise mutlaka il müdürlüğümüzün kapısını çalmak zorundasınız. Halihazırda ÇED raporunuz var ise faz değişikliği ve kapasite artışınızda mutlaka gelmek zorundasınız. Kapasite raporu ve lagün kapasitesini de bildirmeniz çok büyük önem taşıyor. ÇED almadan üretim yapan şirkete 46 bin 120 TL'lik para cezası ve savcılığa suç duyurusu yapmaya kadar giden bir süreç bulunuyor” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın 2010 yılından beri karasu sorunundan kurtulmak üzerine çalıştığını söyleyen Çalışma Grubu Üyesi Şamil Girgin ise, “Karasudan kurtulmanın tek yolu iki fazlı sisteme geçmek. Zeytin ağaçlarımız dört katına kadar çıksa bile zeytinyağı fabrikalarımız yeterli. Bu fabrikaların yüzde 78'i iki fazla ve üç fazla çalışabiliyor. Geçmişte biz arıtma tesisi için teşvikler istedik. Yanlış talep etmişiz. Türkiye'deki iki fazlı işlenen pirinaları da pirina işletmeleri bugün almaya açık hale geldi. Üç fazlı çalışan eski tesisler de değiştirilebilir. Şu anda üç fazlı çalışan tesisler de geçiş sürecini lagün ile atlatmak isteniyor. İşletmelerin çok büyük oranda lagün oluşturma maliyetlerine katlanmak yerine iki fazlı sisteme geçmeleri daha az maliyetli” dedi.

Şifremi hatırlat


Lütfen mail adresinizi veya firma sicil numarasını giriniz.

Not: spam maillerinizide kontrol ediniz.