EBSO / MESAİ DIŞI ONAY TALEPLERİ HK.

08.03.2019, Cuma

2018 yılı Mayıs ayında uygulamaya başlanan Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) ile birlikte ihracat belgeleri elektronik ortamda onaylanmaktadır. MEDOS uygulamasının kullanılmaya başlaması ile birlikte ihracat belgelerinin onay sürecinde ciddi bir hızlanma, bürokraside azalma yaşanmıştır.

Dış ticaret menşe ve dolaşım belgelerinin onay sürecinde paydaşımız olan ihracatçılar ve kanuni temsilcileri olan gümrük müşavirliği firmalarının mesai bitiminden sonra da belge onaylarında aksama yaşamamalarını teminen; 04.03.2019 tarihinden itibaren, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün çalışma saatlerine paralel olarak mesaili elektronik belge onay talepleri karşılanmaya başlanacaktır. Buna göre Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri saat 20:00, Çarşamba ve Cuma günleri ise 22:30’a kadar mesai dışı onay hizmeti verilecektir.

Odamız Alsancak Dış Ticaret Ofisinde hafta içi Pazartesi – Perşembe günleri 09:00 – 12:00 / 13:00 – 18:00, Cuma günü 09:00 – 12:00 / 13:00 – 20:00 saatleri arasında, ESBAŞ ofisimizde hafta içi 09.00 – 12:00 / 13:00 – 18.00 arasında, Odamız merkez hizmet binasında ise 08:30 – 12:00 / 13:00 – 17:30 saatleri arasında ve halihazırda uygulamakta olduğumuz Cumartesi günleri 13:00 – 15:00 saatleri arasındaki uzak bağlantı ile onay işlemlerimiz devam edecektir.

Mesai sonrası onay taleplerinin karşılanabilmesi için, Odamızın medos.ebso.org.tr adresinde yer alan “MEDOS Mesaili İşlem Talep Formu” uygulaması üzerinden; hafta içi mesai sonrası onay talepleri için saat 17:00’a kadar başvuru yapılması gerekmektedir. Son başvuru saatinden sonra uygulama başvuru işlemlerine kapatılacaktır. Onay taleplerinin karşılanabilmesi için başvuru formunda belirtilen süreyi takip eden 15 dakika içerisinde belgenin sisteme gönderilmesi gerekmektedir. Ayrıca onay için gönderilen belgenin Oda personeli tarafından teknik nedenlerle reddedilmesi durumunda reddedilme saatinden sonra 15 dakika içerisinde tekrar onaya gönderilmesi gerekmektedir.

Söz konusu Mesai Dışı Onay talepleri sadece MEDOS uygulaması üzerinden elektronik olarak onaylanabilen A.TR, EUR.1 ve EUR.MED Dolaşım Belgeleri ile İran Menşe Belgesi, Malezya Menşe İspat Belgesi ve D-8 Menşe İspat Belgesi için uygulanacak olup; T.C. Ticaret Bakanlığı’nın 24.12.2018 tarihli yazısı gereği elektronik olarak onaylanan Menşe Şahadetnameleri ve Özel Menşe Şahadetnameleri (FORM.A) üzerinde ıslak imza bulunması gerektiğinden mesai dışı yapılacak onay işlemlerinde söz konusu belgelerin onayları gerçekleştirilmeyecektir.

İhracatçı firmaların ve kanuni temsilcisi gümrük müşavirliklerinin mesai dışı onay talepleri ile ilgili yaşayacakları sıkıntıları en hızlı biçimde çözüme kavuşturmak için disticaret@ebso.org.tr e-posta adresini kullanmaları önem arz etmektedir.

Bilgilerinize sunarım.