DEİK / TÜRKİYE-ROMANYA İŞ FORUMU

27.03.2019, Çarşamba

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’in Odamıza göndermiş olduğu yazıda;

T.C. Ticaret Bakanı Sn. Ruhsar Pekcan ve Romanya İş Ortamı, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Sn. Ştefan Radu Oprea’nın katılımlarıyla gerçekleşecek Türkiye – Romanya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) Birinci Dönem Toplantısı vesilesiyle    19 Nisan 2019 tarihinde Renaissace İstanbul Polat Bosphorus Hotel’de Türkiye - Romanya İş ve Yatırım Forumu’nun düzenleneceği bildirilmektedir.

Romanya’nın GSYİH’sı 2018 verilerine göre 245.590 ABD $ olmuştur ve %5,1 oranında büyüme kaydedilmiştir. 2019 yılında ise %3,5 oranında artarak 265,3 milyar ABD $ olması beklenmektedir. Romanya, Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı konumundadır. Türkiye – Romanya ikili ticaret hacmi 2018 yılında 6.3 milyar ABD $ olarak kaydedilmiştir.

Romanya’da 14.000’in üzerinde Türk firması bulunmaktadır. Romanya’daki Türk yatırımları üçüncü ülkeler üzerinden gelenlerle beraber 6 milyar ABD $ aşmıştır. 90’dan fazla Türk müteahhitimiz Romanya’da başarılı projeleri ile faaliyet göstermektedir.

Romanya’da ağır sanayi, otomotiv ve yan sanayi, tekstil, elektrik – elektronik, ağaç işleme, inşaat malzemeleri, tarım, perakendecilik, ulaştırma(otoyollar, demiryolu, havaalanları, kentsel ve sosyal altyapı), turizm, tarım ve hayvancılık, finans, sağlık ve sağlık turizmi, inşaat ( konut, alışveriş merkezi, gayrimenkul, otel), tekstil, çelik, çimento, lastik sanayileri ve medya alanlarında yatırım ve işbirliği imkanları bulunmaktadır. Romanya’da yeni gelişmekte olan kamu – özel sektör ortaklığı (PPP) modelinde iki ülke iş dünyası arasında işbirliği imkanlarının gelişmesi beklenmektedir. Aynı zamanda eğitim alanında da işbirlikleri gerçekleştirilmesi mümkündür.

Orta Avrupa’nın coğrafi ve stratejik olarak önemli ülkelerinden birisi olan Romanya’nın önde gelen firma temsilcileri ile ikili görüşme imkanının bulunacağı toplantının programı ekte yer almakta olup toplantıya katılmak isteyen üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/891/12618 linkinde yer alan kayıt formunu doldurarak, toplantı katılım bedeli olan 170 Türk Lirası’nı kayıt formunda belirtilen DEİK hesap numarasına 9 Nisan 2019 Perşembe günü mesai bitimine kadar ödemeleri gerektiği hususunu bilgilerinize sunarım.

Emel TONBUL
Genel Sekreter Yardımcısı

Detaylı bilgi için:  Nil Sarıtepe (nsaritepe@deik.org.tr; 0212 339 50 20)