AVRUPA NÜKLEER ARAŞTIRMA MERKEZİ (CERN) BİLGİLENDİRME DUYURUSU

20.11.2017, Pazartesi

1954 yılında 12 ülke tarafından Cenevre’de İsviçre-Fransa sınırında kurulan CERN (Avrupa Nükleer Araştırmalar Örgütü) kampüsünde dünyanın en büyük yüksek enerji parçacık fiziği laboratuvarları bulunmaktadır.  CERN dışında farklı boyutlarda yaklaşık 40 merkez bulunmaktadır.

Ülkemizin CERN ile ilişkisi 1961 yılında ve ilk defa Türkiye’ye tanınan gözlemci statüsü ile başlamıştır. Türkiye, 2015 Mayıs ayında yürürlüğe giren anlaşma ile Ortak Üye sıfatını almış bulunmaktadır.

CERN her yıl mevcut projelerin devamını sağlamak ve yeni projeleri için düzenli alımlar/ihaleler yapmaktadır. Alım yaptığı firmaları üyesi olan ülkelerden seçmektedir. Türk firmaları da ortak üyelikten sonra bu hakka sahip olmuş ve yıllık ortalama 550 milyon İsviçre Frangı mal ve hizmet alımının gerçekleştiği CERN, firmalarımız için yeni bir pazar olmuştur. CERN tedarikçisi olmak sağladığı pazarın yanında dünya çapında büyük bir prestij kaynağıdır. Ayrıca Dünya’daki ve Türkiye’deki diğer projeler içinde tedarikçi olma şansı verecektir.

CERN’de üye ülkelerin sanayi firmalarının ihale süreçlerine katılım koordinasyonunu sağlamak üzere üye ülkeler tarafından atanan Sanayi İrtibat Görevlileri (Industrial Liason Officers - ILO)  bulunmaktadır.

CERN ile ilgili genel bilgiler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) web sitesinde (https://tobb.org.tr/CERNSanayiIrtibatOfisi/Sayfalar/AnaSayfa.php) yayınlanmakta olup, CERN ihaleleriyle ilgilenen firmalarımızın tarafımızdan düzenli olarak bilgi alabilmesi için ekte yer alan bilgi formunun doldurularak,  ihalelerin üye firmalarımıza iletilmesi yönünde koordinasyonu sağlayan Odamız CERN irtibat noktasına gönderilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarım.

EK: Firma Bilgi Formu

EBSO CERN İrtibat Noktası:

Eren Ataberk, Ekonomik İlişkiler Müdürlüğü

Tel: 0232 455 29 44, Faks: 0232 483 20 52